Veel vrouwen zijn na de bevalling maandenlang somber, prikkelbaar en angstig. Het kan zijn dat zij dan een postnatale depressie hebben. Postnatale depressie kan flinke gevolgen hebben voor moeder, partner, opgroeiend kind en gezin.

Voor veel vrouwen en hun partner is het engste deel van postpartum depressie het niet begrijpen of verward zijn over de aandoening. Vanwege deze verwarring kunnen vrouwen aanzienlijke schuldgevoelens en schaamte voelen.

Relatietherapie maakt duidelijk dat de depressie niet de schuld is van je geliefde. Therapie erkend de emoties en ervaringen van de moeder én partner op een warme en empathische manier.

Hoe postpartum depressie (PPD) een relatie beïnvloedt

Het komt veel voor dat stellen relatie problemen hebben tijdens hun eerste jaar nadat ze een nieuw kind op de wereld hebben verwelkomd. Postpartum depressie kan deze levensstijlverandering nog moeilijker maken.

Depressie van welke aard dan ook kan een relatie ernstig onder druk zetten. Postpartum depressie is echter direct gekoppeld aan een toename van relatie problemen.

Geconfronteerd worden met een postpartum depressie is op zichzelf al stressvol genoeg. Wanneer chronisch verdriet en angst samengaan met relatiespanning, kan dit het probleem nog verergeren.

Er zijn veel relatie problemen die kunnen optreden als gevolg van postpartum depressie. Vaak voelen zowel de moeder als haar partner zich verwaarloosd, verward, niet ondersteund, belast of uitgeput.

Gevolgen postnatale depressie

Postnatale depressie kan flinke gevolgen hebben voor moeder, opgroeiend kind en gezin. Bijvoorbeeld:

 • Moeders met postnatale depressie ervaren gevoelens van schaamte en eenzaamheid en kunnen meer huwelijksproblemen ervaren.
 • Scheidingen kunnen vaker voorkomen.
 • Het risico op (chronische) terugkerende depressie ligt in het algemeen op 25%.
 • Er kunnen gevolgen voor het kind zijn zoals een verhoogd risico op kindermishandeling en gedragsproblemen op latere leeftijd.

Postnatale depressie en patronen van gehechtheid

De overgang naar het ouderschap kan worden beschouwd als een stressvolle gebeurtenis in het leven van beide partners. En zeker voor de toekomstige moeder. Zwangerschap is een zeer kwetsbare periode waarin er veel transformaties plaats vinden op fysieke, psychologische en relationeel gebied. Dit vraagt die een aanzienlijke aanpassing van de liefdesrelatie.

Vrouwen met een onzeker gehechtheidspatroon hebben een hoger risico om na de bevalling aan een affectieve stoornis te lijden als gevolg van negatieve activering van zichzelf, partner en anderen. Op basis van vroege ervaringen, zoals de responsiviteit van ouders en verzorgers ontwikkeld een kindbeelden van zichzelf en anderen die verwachtingen bevatten over de vraag of er ondersteuning beschikbaar zal zijn en hoe het meest effectief de benodigde ondersteuning te verkrijgen is. Een onveilige gehechtheid stijl is sterk verbonden met de postnatale depressie

Als in de liefdesrelatie tijdens de zwangerschap een onzekere en/of angstige gehechtheid bestaat kan wantrouwen en vermijding ontstaan. Vrouwen met een angstige hechtingsstijl en stress kan de relatie onder grote druk zetten. Ze hebben de neiging om vermijdingsgedrag te tonen en zich te distantiëren van de relatie met de partner als zelfbescherming om relationele problemen te minimaliseren.

Tijdens zwangerschap worden angsten geactiveerd van de kindertijd van momenten dat er onvoldoende aandacht en ondersteuning was. De sterkste voorspeller van een postnatale depressie zijn daarom angsten tijdens de zwangerschap of bij een geschiedenis van psychische problemen. Stress en gebrek aan sociale steun zijn factoren die ook mee spelen zoals relationele en sociale problemen. In dit geval is voldoende aandacht nodig van beide partners bij voor, tijdens en na de bevalling voor deze “moederlijke nood”.

Gebrek aan kwaliteitstijd

Een van de meest voorkomende problemen is het gebrek aan kwaliteitstijd die het stel samen alleen kan doorbrengen. Wanneer vrouwen worstelen met postpartum depressie, kunnen ze het moeilijk vinden om tijd te maken voor hun partner. Dit komt omdat isolatie een veel voorkomend symptoom van postpartum depressie is.

Voor de partner kan dit pijnlijk en verwarrend lijken. Dit zorgt voor een grotere kloof tussen het paar en stimuleert meer postpartum depressie relatieproblemen.

Postpartum-depressie veroorzaakt vaak minder intimiteit, vermoeidheid en verlies van interesse in lichamelijke intimiteit. Dit gebeurt om vele redenen, zoals een gebrek aan communicatie en onvoldoende tijd alleen samen doorbrengen.

Hoe vaak komt postnatale depressie voor?

Van alle pas bevallen moeders krijgt 13% een depressie na de bevalling (postnatale depressie). Dat is 1 op de 8 moeders.

Per jaar worden in Nederland circa 170.000 kinderen geboren. Dat komt neer op ruim 22.000 pas bevallen moeders met een postnatale depressie.

Gratis kennismakingsgesprek

Hoe ontstaat een postnatale depressie?

Een postnatale depressie kan tot 12 maanden na de geboorte ontstaan. Hierbij kunnen lichamelijke oorzaken en persoonlijkheid een rol spelen.

Bij een deel van de moeders met een postnatale depressie is er een relatie met hormonale schommelingen. Hierdoor ontstaat de depressie pas enkele maanden na de geboorte van de baby als zij stoppen met borstvoeding.

Symptomen van een postnatale depressie

Je hebt mogelijk een postnatale depressie als je (bijna) dagelijks, gedurende tenminste 2 weken, 5 of meer van de volgende symptomen hebt:

 • Somberheid;
 • Ongeïnteresseerdheid, neemt geen initiatief;
 • Niet blij zijn met de baby, soms zelfs haat en afkeer voelen;
 • Zich ‘Geen moeder’ voelen voor de baby of juist overbezorgd zijn;
 • Extreem moe en lusteloos zijn;
 • Huilerig zijn;
 • Prikkelbaar zijn, agressief kunnen uitvallen (schelden, verwijten maken);
 • Verward, vergeetachtig zijn en slecht kunnen concentreren;
 • Apathisch zijn (weinig tot geen gevoelens lijken te hebben);
 • Machteloosheid, wanhopig zijn en angstigheid;
 • Last van slapeloosheid of juist een extreem grote slaapbehoefte;
 • Gebrek aan eetlust of juist overdreven veel trek;
 • Weinig zelfvertrouwen, het gevoel niets waard te zijn en ongeschikt te zijn voor het moederschap;
 • Een sterke neiging tot piekeren;
 • Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

Om te testen of je depressieve klachten hebt of mogelijk depressief bent, kun je een zelftest doen. Bij ernstige klachten is het verstandig om direct contact op te nemen met je huisarts.

Door herkenning en erkenning van symptomen van een postnatale depressie, is het makkelijker om een gesprek te starten over depressie.

Privécursus: Partner met psychische klacht

Tips om je geliefde met een depressie te steunen

 • Lees zoveel mogelijk over depressie.
 • Ga naar bijeenkomsten of cursussen.
 • Geef ‘onvoorwaardelijke’ steun aan je partner die depressief is, maak duidelijk dat het niet uitmaakt hoe je partner zich voelt of gedraagt, dat dit geen invloed heeft op jullie relatie.
 • Probeer met elkaar te blijven praten maar leg geen nadruk op praten. Samen zijn kan soms al genoeg zijn.
 • Luister met aandacht en vermijd kritiek.
 • Geef zo weinig mogelijk goedbedoelde adviezen. Dat blijkt bij mensen met een depressie averechts te werken.
 • Accepteer dat je partner weinig kan, vooral in de eerste tijd en moeite heeft om ergens toe te komen.
 • Word niet boos om vergeetachtigheid en slecht luisteren en moeheid want dat zijn symptomen van de depressie en geen onwil.
 • Wees niet te kritisch over zaken die misgaan of taken die blijven liggen. Als je depressief bent heb je een gevoel van waardeloosheid. Een kritische houding van de omgeving is daarom extra pijnlijk.
 • Geef ruimte en vertrouwen om te praten.
 • Prijs iedere vooruitgang, hoe klein ook.

Hulp zoeken:

Hulp van buitenaf zoeken is een positieve manier om met relatie problemen na een depressie om te gaan.  Relatietherapie opent communicatielijnen en biedt tegelijkertijd een veilige ruimte voor de zorgen van iedereen om gehoord te worden. Het helpt het stel om negatieve patronen te corrigeren en hun emotionele band te herstellen

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331

 

 

 

Hoe kun je omgaan met je liefdespartner met Postpartum Depressie (PPD)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *