In een relatie zijn momenten van verlies van verbinding onvermijdelijk. Daarop reageren door je terug te trekken en of stil te worden is vaak geen oplossing. Daarvoor is initiatief nodig om de band te herstellen. In relaties speelt initiatief nemen een cruciale rol. Het gaat erom op de juiste momenten de leiding te durven nemen en begrijpen wanneer je emotionele steun of fysieke nabijheid moet bieden.

Maar hoe beheers je deze vaardigheid? Het antwoord ligt in het oefenen om moedig te zijn met voortdurende afstemming met je geliefde.

Initiatief nemen is een houding en een keuze.

Het is een besluit om het contact niet over te laten aan je partner. Als je keuze maakt om zelf het initiatief te nemen ga je zoeken naar creatieve oplossingen en creëer je stap voor stap zelfvertrouwen op. In plaats van te wachten tot dingen gebeuren in de relatie, ga ervoor zorgen dat dingen gebeuren door jou initiatief. Dit staat tegenover reactief zijn. Reactief zijn betekent afwachten en je partner de schuld geven in plaats van zelf aan te geven wat je positief nodig hebt.

Afgestemd zijn is het vermogen om af te stemmen op behoeften, emoties en verlangens van je partner. Het vereist actief luisteren, empathie en de bereidheid om contact te zoeken.

Hoe reactief gedrag je relatie schaadt

Aan de andere kant nemen mensen die reactief zijn niet het initiatief in situaties. Ze laten externe factoren de leiding nemen. En net als mensen die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en daden, zoeken reactieve mensen de schuld bij externe factoren als er iets misgaat, in plaats van een houding aan te nemen van: “Dat wil ik wel oplossen.” Reactiviteit in relaties gaat over de neiging om impulsief te reageren op een situaties zonder positief aan te geven wat je eigen behoeften en verwachtingen zijn en daar als eerste een stap in te zetten.

De signalen van reactief houding. Deze kunnen zijn:

  • Emotionele reactiviteit: overdreven reageren op kleine problemen of vermeende beledigingen
  • Defensief: overdreven defensief of afwijzend reageren
  • Gebrek aan empathie: niet in overweging nemen van de gevoelens en perspectieven van de andere persoon
  • Vermijding: het vermijden van gesprekken

Voortdurend verbinding zoeken met je partner

Initiatief nemen betekent voortdurend bezig zijn met verbinding zoeken met je partner, om de relatie te voeden en te laten groeien. Het betekent niet wachten op de ander, maar zelf de verantwoordelijkheid nemen. Door het initiatief te nemen, laat je aan je partner zien dat je betrokken bent bij je partner en je relatie. Het laat zien dat je toegewijd bent en bereid bent om moeite te doen om de relatie blijvend te laten bloeien. Een van de meest voorkomende klachten in een liefdesrelatie die ik hoor, is dat hun partner niet genoeg initiatief neemt in hun relatiebom contact te zoeken.  Deze partners voelen zich gefrustreerd omdat ze voelen dat ze alleen verantwoordelijk zijn om de relatie levend te houden. Ze hebben niet het gevoel dat hun partner onvoldoende betrokken is bij hun relatie. Initiatief nemen in een relatie betekent aandacht besteden aan de behoeften van je partner. Het gaat erom aanwezig te zijn in de relatie en je best te doen om de relatie gaande te houden. Het gaat er meer om dat je partner zich geliefd en gewaardeerd voelt met jouw betrokkenheid bij de relatie.

Twijfelen en toch doen

Twijfel aan onszelf, gebrek aan zelfvertrouwen of angst voor de reactie van je partner, kunnen je ervan weerhouden om als eerste een stap te zetten. Het initiatief nemen vereist daarom moed en lef om kwetsbaarheid te zijn. Het gaat erom jezelf bloot te geven, risico’s te nemen en open te staan ​​voor de mogelijkheid van falen. Vergeet niet dat falen een leermogelijkheid. Neem kleine stappen duw jezelf geleidelijk buiten je comfortzone. Initiatief nemen vraagt dat je meer lef toont in je relatie en dat je uit je comfortzone stapt.

Één simpele interactie heeft een breder effect

Relaties en families zijn als onderling verbonden systemen, waarbij de acties van elke persoon doorwerken en het geheel beïnvloeden. Dit betekent dat elke initiatief de ander in de relatie beïnvloed en ook deze relatie of gezin  als geheel beïnvloed. Relaties zijn de draden die het tapijt van ons leven weven. Ze kleuren onze ervaringen, vormen onze identiteit en beïnvloeden onze mentale gezondheid op diepgaande manieren.

Dus als je je partner een knuffelt geeft, betekent dat je niet alleen maar leuk bezig bent. Je bent bezig met het bouwen van een relatie. Één simpele interactie maakt dit te weeg. Initiatief nemen in een liefdesrelatie betekent actief contact zoeken om de band te versterken in plaats van alleen maar te reageren als je partner het initiatief neemt naar verbinding. Het is verantwoordelijkheid nemen voor je relatie, zelfs in uitdagende of stressvolle situaties.

Tekenen dat je niet genoeg initiatief neemt en te weinig moeite doet in de relatie

  1. Het is altijd je partner die het gesprek initieert
  2. Je hebt er geen zin in om te praten over hoe de dag van je partner is verlopen.
  3. Je stopt met het tonen van je interesse in het leven van je partner. Ook al denk je dat je je partner heel goed kent, vergeet niet dat mensen zich blijven ontwikkelen en ontwikkelen, dus je moet dat bijhouden.
  4. Jullie ondernemen geen activiteiten meer samen.
  5. Je bent te druk om prioriteit te geven aan je relatie.
  6. Gebrek aan fysieke intimiteit – of het nu om seksuele of fysieke genegenheid gaat.

Initiatief nemen is zelf startend zijn

Initiatief gaat over zelf startend zijn en daadkrachtig om de leiding te nemen en nieuwe ideeën te bedenken. Het weerspiegelt een vorm van leiderschap en een bereidheid om risico’s te nemen. In de ingewikkelde dans van de liefde kan het nemen van initiatief de vonk zijn die een relatie levend en bloeiend houdt. Want laten we eerlijk zijn: gewoon maar afwachten tot de sterren gunstig staan, zal de vlam in je relatie niet doen branden. Of je nu in een langdurige relatie zit of net begint met het verkennen van een ontluikende romance, weten hoe je initiatief neemt is een essentiële vaardigheid. Relaties, zijn draden die door ons leven weven, onze ervaringen vormgeven en ons gevoel van eigenwaarde vormen.

Initiatief nemen in een liefdesrelatie betekent actief contact zoeken om de band te versterken in plaats van alleen maar te reageren als je partner het initiatief neemt naar verbinding. Het is verantwoordelijkheid nemen voor je relatie, zelfs in uitdagende of stressvolle situaties.

Het is gebaseerd op een aantal belangrijke principes:

  1. Persoonlijke verantwoordelijkheid: erkennen dat je onderdeel bent van je relatie en je eigen relatie creëert
  2. Emotionele afstemming: je afstemmen op de behoeften van je partner
  3. Initiatief en zelfstarter: actie nemen zonder dat we worden aangezet
  4. Vooruitziendheid: anticiperen op toekomstige uitdagingen en kansen.
  5. Oplossingsgericht denken: focussen op het vinden van antwoorden in plaats van te blijven hangen in problemen.
  6. Continue leren en groeien: veranderingen omarmen en zelfverbetering nastreven.
  7. Volhouden om de uitdagingen van de relatie aan te pakken

Het gaat dan niet alleen om praktische zaken het gaat vooral om het bevorderen van verbinding, communicatie en groei door je af te stemmen op de emotionele behoeften van je partner. Het initiatief nemen in dit aspect van de relatie kan wonderen doen om de band te versterken. Een gebrek aan initiatief kan leiden tot emotionele en fysieke afstand, toegenomen frustraties en zelfs wrok en woede.

Een gebrek aan initiatief in een relatie kan overwonnen worden met inspanning en een toewijding.

Wij willen je graag helpen, we zijn gespecialiseerd in het verbinden van mensen

Heart Connection is gespecialiseerd in het verbinden van mensen, het herstellen van liefdevolle verbindingen en het verdiepen van relaties.

Al onze diensten zijn gericht op het verbinden van mensen, of het nu gaat om ……partners, ouders-kinderen, kinderen onderling, volwassen broers en zussen of de verbinding met jezelf. 

De behoefte van onze cliënten staan in middelpunt.

Wij gebruiken bepaalde aanpakken en methoden maar met onze diepgaande kennis en ervaring kunnen we inspelen op de specifieke behoeften van onze cliënten en onze aanpak veranderen indien dat gewenst is.

Dit betekent dat we ons niet laten afleiden door therapievormen, maar kiezen voor een aanpak die specifiek past bij onze cliënten. Bij Heart Connection krijg je geen vaste gestructureerde aanpak, maar een flexibele benadering waarin de behoefte van onze cliënten het middelpunt is.

Geen wachtlijst en snelle verbetering

Wij hebben geen wachtlijst. We bieden binnen 2-3 weken, directe hulp. Na 6 tot 8 sessies kunnen we samen een relatie weer op gang brengen en al een verbetering realiseren. Voor een meer langdurige diepe verbinding zijn mogelijk nog meer sessies nodig.

Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Wij starten graag met een gratis kennismaking van 30 minuten om inzicht te krijgen in je hulpvraag en om je verhaal te horen, zodat we de begeleiding goed kunnen afstemmen op je behoeften.

Heart Connection te Rijswijk:

Individuele therapie, Relatie- en Gezinstherapie

Peter van der Ven

Lilia van der Ven-Rayos

www.heartconnection.nl

 

De kunst om initiatief te blijven nemen in je relatie om de band warm te houden