Een wekelijkse relatiegesprek om de verbondenheid levend te houden

Het ene moment is alles goed in je relatie en het volgende moment ontstaat er een conflict. Daarom is het belangrijk om consistent, tijd te reserveren om te praten over wat je als partners bezighoudt. Het geeft beide partners de zekerheid dat een probleem de tijd krijgt die het nodig heeft en dat gekwetste gevoelens de ruimte kan krijgen.. Je leert dan zo te luisteren dat je partner zich gehoord voelt.

Wanneer ik in mijn praktijk met romantisch relaties werk, ongeacht de problemen waarmee ze te maken hebben, raad ik bijna altijd een heel eenvoudige strategie aan: een wekelijks gesprek om de verbondenheid levend te houden. Elk relatie heeft problemen en elke relatie vraagt inspanning.

Als een stel nadrukkelijk wekelijks de tijd neemt om te praten en nieuwsgierig elkaar vragen stellen, bouwen ze stap voor stap aan de verdieping van hun relatie zoals: emotionele verbondenheid, lichamelijke intimiteit, waardering, bewondering en vriendschap. In het begin is het enigszins onwennig maar met geduld, kleine stapjes en betrokkenheid wordt het een ontmoeting waar je naar gaat uitkijken.

Het doel

Het doel van deze bijeenkomst is ervoor te zorgen dat beide partners zich gehoord, gezien en begrepen voelen voordat ze samen de problemen kunnen oplossen en samen kunnen groeien als stel.. Wanneer paren een uur per week een uur lang samenkomen, verbetert dit hun relatie drastisch omdat elke de partner de kans krijgt in alle rust zijn of haar emoties, behoeften en verlangens te delen.

Vaak praten stellen niet nadrukkelijk met elkaar met volle aandacht buiten de normale dagelijkse praatjes, totdat er iets mis is gegaan. Een wekelijks relatieritueel creëert doelbewust tijd en plaats m in alle rust verbinding te maken en dingen echt te delen

Een paar voordelen zijn:

 • Door meer emotionele betrokkenheid kunnen praktische problemen soepeler worden opgelost.
 • Het voorkomt een relatie crises door problemen regelmatig en proactief te bespreken en gevoelige kwesties niet te laten door sudderen
 • Het bevorderd hoffelijkheid en respectvolle omgangsvormen
 • Het legt de basis voor gelijke aandacht voor beide partners en het stimuleert de mindere prater om meer te delen.
 • Het moedigt samenwerking aan, een gevoel van ‘we gaan dit samen aanpakken’.
 • Het bevorderen liefde en romantiek

Elke liefdesrelatie heeft een methode nodig

Betrokken en duurzame relaties kunnen soms moeilijk zijn. Je bent samen maar ieder heeft ook zijn eigen leven. Ook de drukte in huis zoals kinderen en huishouden kunnen in de weg gaan staan voor emotionele verbondenheid. Duurzame relaties vereisen regelmatig onderhoud en inspanning om tot verbinding te komen. Echt praten met je partner vereist diepe aanwezigheid en niet tv kijken, eten koken of met de kinderen bezig te zijn.

Elke liefdesrelatie heeft een methode nodig om elkaar te helpen gefocust te blijven en verantwoord te voelen voor hun relatie. Een van de krachtigste methode is het hebben van een wekelijkse relatiebijeenkomst.

Om verbonden te zijn of te blijven in een liefdesrelatie is nodig dat je regelmatig aandacht geeft aan je relatie. Een wekelijks gesprek is bedoeld om de verbondenheid met elkaar te blijven voeden.

Hieronder een 10 tips:

 1. Maar een wekelijkse afspraak op een vaste dag en vast tijdstip. Maak het als de hoogste prioriteit. Dat helpt om er een vaste gewoonte van te maken. Als een partner echt niet kan dan tijdig overleggen voor een beter tijdstip.
 2. Zorg voor een ontspannen sfeer. Als een partner zich gespannen voelt vraag je wat hij/zij nodig heeft om te ontspannen. Maak het luchtig, lach en heb plezier met elkaar
 3. Je hebt de volle aandacht voor je partner. Daarom minimaliseer afleidingen en onderbrekingen. De beste plaats om een ​​vergadering te houden is een comfortabele, rustige plek in huis. Plan een tijdstip waarop de kinderen even geen aandacht nodig hebben.
 4. Wees geduldig naar elkaar en heb een ondersteunende toon naar je partner om gevoelens en behoeften te onderzoeken en uit te drukken, voorkom kritiek en praat vanuit jezelf.
 5. Beide partners moeten zich verantwoordelijk voelen voor de wekelijkse ontmoeting én sfeer.
 6. Ga bij elkaar zitten dat voor jullie beide comfortabel aanvoelt. Dit kan zijn samen op de bank, aan de keukentafel enz.
 7. De afspraak is voor jullie twee. Het is een besloten veilige bijeenkomst. Dus geen kinderen.
 8. Praat vanuit verbondenheid in termen van “wij” en “ons” of vanuit je eigen gevoelens en behoeften. Of gebruik “Ik uitspraken” in plaats van “Jij uitspraken” , zoals “Ik hou van”, “Ik zou liever niet”, “Ik voel” of “Wat ik liever zou willen is.”
 9. Houd het gesprek op ongeveer 30-60 minuten.
 10. Koop voor beide een mooi schriftje waar je eventueel iets in kunt schrijven zoals afspraken of dingen die je echt niet wilt vergeten

Aanpak relatiebijeenkomst

Bespreek wekelijkse onderstaande onderwerpen zonder discussie, oordelen of je zelf te verdedigen. Doe moeite om je in te leven bij je partner. Als je partner aan het woord is stel enkel vragen die beginnen met: Hoe, Wat en Wanneer.

Start:

Maak contact met je partner.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door elkaars handen vast te houden en in elkaars ogen te kijken. Je kunt ook samen 3 diepe ademhalingen doen om helemaal in het hier en nu te komen of elkaar een knuffel geven. Zo laat je je partner weten dat je zowel emotioneel als fysiek aanwezig bent. Vraag dan elkaar hoe je je nu voelt.

Vaste punten:

 1. Op welk moment heb je afgelopen week verbondenheid gevoelt en wat deed dat met jou?
 2. Op welk moment heb je afstand gevoelt of dat jullie verbondenheid verbroken was en wat deed dat met jou?
 3. Op welk moment heb je je partner gewaardeerd en hoe voelde je je op dat moment?
 4. Welke punten wil ieder bespreken: praktisch zaken, zorgen, problemen. Maar ook welke leuke activiteiten of rituelen van verbondenheid gaan jullie samendoen. Inventariseer dit samen en maak een lijstje die je daarna bespreekt

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hét relatieritueel van verbondenheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *