In relaties tussen partners gaat er regelmatig van alles mis. Elke relatie komt vroeg of laat in aanraking met pijn. Verkeerde opmerkingen worden gemaakt, onachtzaam gedrag en schade aangericht aan de relatie. Relatiekwetsuren kunnen gaan van een negatieve opmerking tot een affaire.

Vijandige afhankelijkheid is een van de dynamieken die vaak speelt in relaties. Het vijandige is: ik ben boos op jou, want jij bent de reden van mijn ongeluk, van mijn eenzaamheid, van het gevoel dat ik niet meer aantrekkelijk ben en mijn zelfvertrouwen heb verloren. Jij bent de reden dat ik niets meer voor je voel. Jij bent de oorzaak van mijn probleem en daarom ben jij ook de enige die de situatie in onze relatie kan veranderen. Dat is de dynamiek van vijandige afhankelijkheid. Het betekend jij moet veranderen om mij gelukkiger te maken. En hoe bozer ik word, hoe meer ik jou nodig heb om minder boos te zijn.

Dit staat tegenover kwetsbare afhankelijkheid waarbij beide partners elkaars emoties erkend en kunt praten over vragen zoals:

‘’Ben je er voor mij?’’

Dat wil zeggen:………..

  • ‘’Doe ik ertoe voor jou?’
  • ‘’Kan ik jou emotioneel bereiken?’’:
  • “Reageer je als ik je nodig hebt?”
  • ‘’Ben je emotioneel betrokken bij mij?’’,
  • “Heb je me nodig”
  • “Ben je bereid om toenadering te zoeken naar mij als onze verbinding verbroken is?”
  • ‘’Ben je bereid, als onze verbinding verbroken is, vertrouwen te stellen dat we er samen uitkomen?’’

Wanneer gaan er alarmbellen rinkelen in een liefdesrelatie?

Verzoening is een wederzijds proces

Het verzoeningsproces in een liefdesrelatie is een proces die gedurende de hele relatie doorgaat. Het vraagt moed en geduld om enerzijds je emotionele pijnplekken bespreekbaar te maken en anderzijds als partner er voor open te stellen.

Het verzoening proces in een liefdesrelatie is iets dat van beide partners moet komen en kan niet worden afgedwongen. Maar het verzoening proces in een relatie begint met verzoening met jezelf, dat je jezelf kunt vergeven je iets niet goed gedaan hebben en daarna spijt kunt betuigen naar je partner. Want in een relatie gaat het niet enkel om individualistische levenshouding die voorbijgaat aan het belang van verzoening en verantwoordelijkheid voor de relatie. 

Er is maar één persoon nodig om spijt te betuigen of te vergeven, maar er zijn er twee nodig om tot verzoening te komen en de verbinding te herstellen en te verdiepen.

Met vergeving alleen bereik je niet altijd verzoening. Voor verzoening zijn beide partners nodig (gekwetste partner en kwetsende partner ).  Pas als de kwetsende partner oprecht spijt betuigd en oprecht beloofd herhaling te voorkomen kan de partner weer worden ‘binnengelaten’ bij de gekwetste partner.

De gekwetste partner herstelt het vertrouwen door transparantie en het delen van de pijn en het gebroken vertrouwen met de kwetsende partner te herstellen. De uitdaging van de kwetsende partner is de emotionele pijn toe te laten en de mogelijke afweer bespreekbaar te maken en onder controle te houden. Dit zijn twee aspecten voor het opnieuw veilig verbinden.

Waarom is voortdurende inspanning van beide partners nodig in de liefde?

Veel mensen denken dat een relatie alleen goed is als het gemakkelijk of moeiteloos gaat. We geloven soms nog steeds in romantische relaties, maar we waarderen vaak niet de inspanningen die nodig zijn om een gezonde relatie op te bouwen en te behouden. Veel mensen zien liefde voornamelijk als dat van geliefd zijn, eerder dan dat van liefhebben of iemand lief te hebben.  Elke relatie vereist inspanning om het op de goede weg te houden. Je kunt nu aan je relatie werken of later de prijs betalen voor verwaarlozing, hoe dan ook, het kost je tijd en moeite.

Een liefdesrelatie is dynamisch. Het is er één dat ofwel dieper en rijker wordt omdat het wordt gevoed door gerichte inspanningen van beide partners. Inspanning in een liefdesrelatie is iets intiems en van aandacht. Het is eigenlijk oprechte nieuwsgierigheid en gevoeligheid hoe het met je partner gaat. Het zorgt ervoor dat je partner zich emotioneel veilig voelt. En dagelijkse inspanning zorgt ervoor dat je geliefde zich thuis voelt en gewaardeerd.

Een liefdesrelatie is een basis om diepe emotionele ervaringen te helen met elkaar. Niet door ze opzij te schuiven zo van “dat kost me te veel moeite”, maar door ze met elkaar te delen op een compassievolle manier en dat kost wel de nodige inspanning van beide partners.

Liefde, verbondenheid en intimiteit kan verdampen in oppervlakkigheid en onverschilligheid en verwaarlozing. Kiezen om aan je relatie te werken, om je echt en oprecht in te spannen … is de eerste en belangrijkste stap dat je kunt doen.

In mijn praktijk heb ik ervaren dat het enige cruciale aspect dat echt een verschil lijkt te maken in het al dan niet succesvol repareren of verbeteren van een liefdesrelatie is de vastberadenheid en moeite die ze hebben besteed om de gevoeligheid naar elkaar te behouden en/of te verbeteren.

Een relatie vraagt oefening in de liefde.

De meest liefdevolle en intieme relaties die ik zie zijn tussen partners die hun intimiteit jaar na jaar en stapje voor stapje blijven verdiepen. Ze vinden regelmatig de tijd om aan hun relatie te werken. Ze oefenen het ontwikkelen van intimiteit met grote gevoeligheid naar elkaar en met veel vreugde. Het is niet voldoende om een ​​paar maanden te doen totdat de dingen een beetje beter worden en dan maar weer stoppen. De relatie is een dagelijkse praktijk en oefen plek. Het is een plek waar je altijd met elkaar oefent en leert.

Tijdens gesprekken krijg je een kans om samen te vatten wat je hebt gehoord. Leg hierbij uit dat je het perspectief en gevoelens van je partner erkend ook als ze anders zijn dan de jouwe.

Het erkennen van het perspectief van je partner vereist niet dat je je eigen perspectief verlaat. Compassie betekend dat je begrijpt waarom je partner die gevoelens en behoeften heeft.Focus erop om met de gevoelens van je partner in contact te komen.

Privé relatiecursus Houd-Me-Vast

Effectief opfrissen van je relatie

Elke relatie vraagt periodieke aandacht, tijd en verfrissing. Alleen op die manier maak je je relatie duurzaam in emotionele verbondenheid. Of je nu kort of lang samen bent met je partner: regelmatig onderhoud van je relatie is het behoud van je relatie. Velen vinden dit lastig en hebben nooit geleerd om zo in een relatie te investeren. Een relatie is voor veel mensen één van de belangrijkste dingen in hun leven. Maar eigenlijk leer je maar weinig over hoe ze op te bouwen en te onderhouden. Het is toch merkwaardig dat iets dat zo belangrijk is zo weinig regelmatig aandacht krijgt? Waarom zou je niet eens even echt stilstaan bij dat wat je zo dierbaar is? Kan jouw relatie dat beetje extra aandacht op dit moment goed gebruiken?  Kortom… lijkt een relatie APK-tje jou wel 

 

Gratis gesprek

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331

Het spijt me, vergeving en verzoeningsgesprek in de liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *