Een betekenisvolle relatie is een leven dat streeft naar de realisatie van betekenis voor anderen. Dat begint met betekenis voor je partner, gezin en anderen. Het doel van het menselijk leven is om te dienen, compassie te tonen en de wil om anderen te helpen. Bewust samenwerken aan zo’n relatiedoel draait je energie weg van teleurstellingen en tekortkomingen naar een hoopvolle toekomst met positieve uitdagingen die je samen wilt creëren.

Intimiteit in een liefdesrelatie is  verbonden met de gedeelde betekenis die beide partners gezamenlijk hebben. Alleen omdat je verliefd wordt op iemand, betekent niet dat intimiteit in de relatie voor altijd zal blijven zonder je relatie elke dag te voeden. Een duurzame liefdesrelatie heeft een duurzame lange termijn betekenis die elke dag de relatie voed en een gevoel van gedeelde betekenis geeft.

Een succesvolle liefdesrelatie gaat over meer dan een baan, het opvoeden van kinderen, het betalen van rekeningen, en het uitvoeren klusjes in huis. Het gaat ook over het opbouwen van een betekenisvolle relatie die een diepe dimensie geeft van verbondenheid en rijk is aan relatierituelen.

Bewust cultiveren

Verbondenheid en plezier worden gevoeld in het huidige moment en ze kunnen snel vervagen. Gevoelens van plezier zijn tijdelijk. Maar het ontwikkelen van gedeelde betekenis over een lange periode zal een diepe verbinding van je relatie ondersteunen en zorgen voor een algemene positieve invloed en gedeeld geluk. Intimiteit is iets wat niet zomaar bij toeval tot stand komt, het wordt bewust gecultiveerd en gekoesterd.

Wat is het geheim van het vergroten van de gedeelde betekenis tussen jou en je partner? Het regelmatig samen doorbrengen van quality time en het beter leren kennen van je partner door je diepste gedachten, gevoelens en wensen te delen, wat een levenslang proces is en een sterke betrokkenheid vraagt. Het gaat om dagelijks of wekelijkse quality time reserveren om positieve betekenis te delen. Daarmee leg je een basis om met waardering en dankbaarheid naar je partner en relatie te kijken en je partner vanuit een andere perspectief te zien en met bewondering nieuwe kwaliteiten ontdekken.

Langdurige liefdesrelaties delen een diep gevoel van betekenis. Ze ondersteunen elkaar en bouwen aan een gezamenlijk doel in hun leven. Zij steunen elkaar in het publiek en privé. Ze staan vastberaden aan elkaars kant.

Betekenis als kompas en navigatiesysteem

Praten over je gedeelde visie kan het proces bevorderen van afstemming en verbondenheid. De tijd nemen om je dromen te verwerkelijken kan je dichter bij elkaar brengen. Het implementeren van  gedeelde doelen kan een relatie helpen om een sterker te zijn met een doel. Het opbouwen van een relatie vol van betekenis gaat prioriteren hoe ze hun tijd doorbrengen voor een gelukkig relatie. Een betekenisvolle relatie is de erfenis van een stel: de betekenis voor andere mensen, de verhalen die ze vertellen, hun overtuigingen en de cultuur die ze creëren om een gedeeld betekenis te vormen. Relaties die de tijd nemen om gedeelde betekenis en doelen te ontwikkelen hebben meer kans om hun intimiteit en verbondenheid te cultiveren –

Bij afwezigheid van gedeelde betekenisgevoel komt eenzaamheid in de relatie en drijven koppels naar aparte richtingen. Zinvolle relaties zeggen eerlijke hun mening en waarderen het perspectief van de partner. Ze helpen elkaar om hun dromen te verwezenlijken en nemen elkaars doelen op in hun gedeelde relatie toekomst.

We krijgen betekenis door relaties met anderen. We zijn sociale wezens Veel relaties voelen zich een speelbal van hun omgeving. Dat komt vooral omdat je eenzijdig aan externe verwachtingen voldoet. Het is juist daarom belangrijk om als relatie een kompas te hebben waar je op kunt koersen en je veiligheid geeft zodat je samen met zelfvertrouwen de dag kunt instappen. Een relatiedoel geeft een stabiele en algemene intentie die zin en richting geeft in het dagelijkse turbulente leven van een liefdesrelatie.

Wat is een doelgerichte betekenis?

Een relatiedoel is een stabiele en algemene intentie om iets te bereiken dat zowel zinvol is voor elke partner, voor de relatie als geheel en van belang is voor andere mensen en heeft de volgende kenmerken:

  1. Een relatiedoel is stabieler en verdergaand dan doelstellingen op een lager niveau, zoals op vakantie gaan of een huis kopen.
  2. Een relatiedoel is een belangrijk onderdeel van elke partner naar persoonlijke zoektocht naar betekenis, maar het heeft ook een externe betekenis, een verlangen om een verschil te maken, om bij te dragen aan iets buiten (en groter dan) ons eigenbelang of relatiebelang.
  3. Een relatiedoel is gericht op doelen, waarnaar men vooruitgang kan boeken. Het resultaat kan wel of niet bereikbaar zijn. Het essentiële kenmerk van een relatiedoel is niet hun concreetheid of haalbaarheid, maar het richtingsgevoel dat ze bieden aan een relatie.

Hoewel het doel overal is, is het misschien het gemakkelijkst te vinden op plaatsen die al bekend zijn. Kijk goed naar alle aspecten van het leven van beide partner zoals: je familie, je vrienden, je carrière, je beroepen.

Hoe kun je starten?

Begin met het vinden van een doel in datgene waar jullie op dit moment het meest mee bezig zijn en dat een gevoel van passie geeft.

  • Waarmee voelen jullie het meest betrokken en verbonden?
  • Waarover maken jullie je zorgen over wat er in de omgeving gebeurt?
  • Wat geeft kracht, energie en vreugde.
  • Welk deel van het leven begrijpen jullie het beste.
  • Wat is de plek waar je het meest zeker van kunt zijn om een waardevolle bijdrage te leveren?

Zie het beantwoorden van deze vragen als een gezamenlijk zoektocht. Of misschien kun je deze eerste ervaring gebruiken als basis voor het uitbreiden van je zoektocht naar andere aspecten die jullie inspireert.

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Gratis gesprek

Hoe creëer je duurzame betekenisvolle liefdesrelatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *