Broers en zussen kunnen een bron van zowel verbondenheid als pijn zijn. Relaties tussen volwassen broers en zussen kunnen soms stormachtig, onvoorspelbaar en verstorend zijn. Het is geruststellend om te weten dat relaties tussen broers en zussen niet voor altijd gespannen hoeven te zijn. Het is mogelijk om in elke fase van het leven een veilige band met je broers en zussen te vormen.
Voorbeeld:
Vaak voelen een broer of zus zich niet begrepen door een andere broer of zus:
“Hij behandelt me alsof ik nog een kind ben en begrijpt helemaal niet wie ik ben geworden,” is een geluid waarin veel ongenoegens te horen is.
Hoe houd je dan toch verbinding met elkaar als er allerlei negatieve geluiden te horen zijn?. Daar gaat dit artikel over.
Laten we beginnen met het besef dat iedereen uit een minder dan perfect gezin komt. Ook al hebben de ouders hun uiterste best gedaan en alle liefde hebben gegeven. Dit heeft effect op de broer –zus relaties die lastige emoties hebben achter gelaten. Een mogelijke troost is dat je niet de enige bent die worstelt met volwassen broer-zus-relaties.
Dit artikel gaat over je persoonlijke reis van het herontdekken van de betekenis van broer-zus relaties en hoe je erin kunt slagen de band met je broer en zus nieuw leven in te blazen. Het is bedoeld als aanmoediging om contact te zoeken, ongeacht de duur van de scheiding of de moeilijkheid. Je zult aangenaam verrast zijn door de diepe betekenis die ze voor je hebben, en vice versa. Een nieuwe bron van vreugde, troost en verbinding kan op je wachten.
We delen als broers en zussen veel gemeenschappelijk
De relaties die we met onze broers en zussen hebben, zijn vaak de langstdurende relaties van ons leven. Ze zijn verschillend, maar we delen een gemeenschappelijke familieband die nooit zal verdwijnen. Broers en zussen zijn onze eerste speelkameraadjes in onze kindertijd, en onze eerste rivalen. Als volwassenen kunnen broers en zussen een bron van vriendschap en emotionele steun zijn. Ze zijn de enige andere mensen ter wereld die zich precies herinneren en begrijpen hoe het was om op te groeien binnen ons gezin. Naarmate we ouder worden hebben we de neiging om onze relatie met broers en zussen meer te waarderen. Onze broers en zussen zijn de personen die je begrijpen in zowel je tekortkomingen als je sterke punten.
Je diepe behoeften bij je familie te horen
Wij mensen hebben een diepe behoefte om ergens bij te horen. Het gezin biedt een kans om bij een groep te horen en een kans om diepe, levenslange verbindingen te ontwikkelen.
Verlies van je band met je broer of zus hebben gevolgen voor veel aspecten van het leven en de identiteit: het beïnvloedt het zelfvertrouwen – wie je bent en hoe je jezelf ziet – je vriendschappen en andere sociale relaties, je welzijn en je vermogen om te vertrouwen.
En als je erover nadenkt, als je echt een laag zelfbeeld hebt en je broer of zus praat niet met je, dan draag je dat over naar al die andere relaties.
- Vaak wordt door vrienden of familieleden het verlies van de band met je zus of broer verkeerd begrepen. Ze adviseren dan je zus of broer te ‘vergeten’ of ‘verder te gaan’
- Het herstellen van een relatie met je broer of zus vereist geduld, face-to-face communicatie en de bereidheid om de pijn en woede uit het verleden te erkennen en opzij te zetten. Dit proces kan uitdagend en tijdrovend zijn.
- Trauma en psychische aandoeningen, zoals PTSS, kunnen veelvoorkomende risicofactoren zijn voor verlies van de band tussen broers en zussen. Het is belangrijk om de impact van deze factoren op familierelaties te begrijpen
- Er is vaak een diepe schaamte om over verlies of vervreemding te praten tussen broers en zussen.
We delen veel gemeenschappelijk
De relaties die we met onze broers en zussen hebben, zijn vaak de langstdurende relaties van ons leven. Ze zijn verschillend, maar we delen een gemeenschappelijke familieband die nooit zal verdwijnen. Broers en zussen zijn onze eerste speelkameraadjes in onze kindertijd, en onze eerste rivalen. Als volwassenen kunnen broers en zussen een bron van vriendschap en emotionele steun zijn. Ze zijn de enige andere mensen ter wereld die zich precies herinneren en begrijpen hoe het was om op te groeien binnen ons gezin. Naarmate we ouder worden hebben we de neiging om onze relatie met broers en zussen meer te waarderen. Onze broers en zussen zijn de personen die je begrijpen in zowel je tekortkomingen als je sterke punten.
Maar ondanks hun belang worden relaties tussen broers en zussen vaak over het hoofd gezien en onderbelicht, of gezien als minder belangrijk dan andere relaties, zoals romantische relaties en ouder-kindrelatie.
Het navigeren van relaties tussen broers en zussen kan lastig zijn en soms heel lastig. Er is geen perfecte relatie en hetzelfde geldt voor onze relatie met broers en zussen. We kunnen echter wel groeien in onze relatie met onze broer en zus. Het is een vaardigheid die geleerd kan worden.
Veelvoorkomende triggers tussen broers en zussen:
- Geboortevolgorde
Geboortevolgorde kan een grote rol spelen bij het vormen van je persoonlijkheid, leven en relaties, volgens een groot aantal onderzoeken. Maar dat betekent niet dat je voor altijd het bazige eerste kind, het aandachttrekkende middelste kind of het verwende jongste kind bent.
We vallen vaak onbewust terug in deze rollen, maar ze kunnen veel wrijving veroorzaken. Je kunt zoiets zeggen als: ‘Ik weet dat ik in het verleden bazig ben geweest, maar ik wil dat je weet dat ik probeer daar voorbij te komen en je je eigen ruimte te geven.'”
- Concurreren om aandacht en genegenheid
Broers en zussen kunnen concurreren om beperkte emotionele of materiële middelen, vooral als ze het gevoel hebben dat de ouderlijke genegenheid tijdens hun opvoeding ongelijk verdeeld is.
- Nalatenschappen en testamenten
Conflicten rond erfenissen kunnen bestaande spanningen verergeren, vooral wanneer broers en zussen het oneens zijn over de verdeling van bezittingen of wanneer een broer of zus de macht krijgt om het testament van een ouder uit te voeren.
4.Gevoelens van jaloezie
Jaloezie is misschien niet gezond, maar het is normaal onder broers en zussen. Rivialiteit tussen broers en zussen gaat over gevoelens van afgunst en jaloezie. In plaats van je jaloersheid weg te duwen, erken voor jezelf dat je jaloers bent en moeite hebt om blij te zijn voor je broers en zussen, deel dat op een oprechte, eerlijke manier wat je voelt met hen.
Conflicten tussen volwassen broers en zussen komen vaak voor
Conflicten tussen volwassen broers en zussen zijn een vorm van onenigheid tussen broers en zussen die kan worden veroorzaakt door:
- Veranderingen in het leven, zoals een relatie, uitbreiding van het gezin, het krijgen van kinderen, het overlijden van een dierbare, een verhuizing, een carrièreswitch of een grote tegenslag. Ze kunnen allemaal leiden tot conflicten tussen broers en zussen.
- Onderwijs of carrièreontwikkeling kan een bron zijn van onenigheid wat mogelijk leidt tot wrok.
- Verschillende meningen over financiën, opvoedingsstijlen of belangrijke levensbeslissingen,
- Onopgeloste problemen uit de kindertijd, verschillende persoonlijkheden of waarden,
- Machtsstrijd die een dynamiek van concurrentie kan creëren, of familiegeheimen die gevoelens van verraad of wantrouwen bij broers en zussen veroorzaken
- Conflicten tussen broers en zussen en favoritisme van ouders houden verband met depressie, angst, vijandigheid en eenzaamheid.
- Veelvoorkomend twistpunt tussen broers en zussen is wanneer een ouder ziek wordt of zorg nodig heeft. Er is ontstaat dan vaak grote wrok over wie voor hen zorgt en over wie wat krijgt als ze sterven
Ontmoet je zus of broer waar ze nu emotioneel zijn
Soms gebeuren er dingen die we gewoon niet begrijpen:
- Waarom is mijn zus met die eikel getrouwd?
- Waarom heeft mijn broer gedaan wat hij deed?
- Hoe kan mijn zus close zijn met mama of papa na alles wat papa of mama hen heeft aangedaan?
- Mijn zus/broer en ik zijn elkaars tegenpolen geworden of Mijn zus/broer verschillen veel jaren
En dus denken we dat dubbelzinnigheid ook als een normaal onderdeel van het leven moet worden beschouwd en dat je jezelf niet moet beschuldigen als je niet altijd kunt begrijpen waarom mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen, zelfs mensen die je je hele leven al kent.
Het kan zo moeilijk zijn om gedrag te accepteren waar je het niet mee eens bent of beslissingen die je nooit zou nemen van een broer of zus.
Het is een leerpunt om verschillen, die onvermijdelijk zijn in een familie, te gebruiken als een startpunt om elkaar beter te leren kennen in plaats van verschillen te zien en ze vervolgens te behandelen als een doodlopende weg. Dit is een grote stap in het starten van een volwassen relatie met een broer of zus.
Onopgeloste spanningen die niet worden aangepakt en die zich vervolgens op manieren uiten die niet zo productief zijn kan een relatie verbreken.
Neem het initiatief naar ver
Soms als we een relatie proberen te herstellen, leggen we dat bij de ander neer door dingen te zeggen als: we moeten vaker praten. In plaats van ik wil graag vaker met je praten.
Dus moet je de afspraak met jezelf maken om vaker te bellen, meer uitnodigend te zijn, omdat jij degene bent die zegt: ik wil dit. Ik wil deel uitmaken van jouw leven.
Dus ben voorzichtig met te zeggen, je moet me vaker bellen. Waarom nodig je me niet uit voor dingen? Je brengt meer tijd door met je vrienden. Die dingen zijn misschien waar, maar dat is niet de beste manier om een gevoelige situatie met je broer of zus te benaderen.
Het is niet handig om beschuldigend te zijn. Laten zien dat je bereid bent om extra moeite te doen, kan je broer of zus helpen om te heroverwegen om meer te investeren in je zus-broer, zus-zus of broer-broer relatie.
Wat kan helpen om een broer of zus te ontmoeten waar ze zijn, is interesse tonen in de dingen waar ze om geven en dan actief dingen vinden die jullie samen leuk vinden. Begin klein en bouw het op. Het maakt niet echt uit wat het is. Het punt is om een laagdrempelig instappunt te vinden voor iets waar jullie samen van kunnen genieten.
Hoe kunnen vrienden en familieleden oprechte steun bieden aan personen die de band met zus of broer zijn verloren?
Stel vragen die de gevoelens erkennen.
Mensen die zijn afgesneden, voelen zich vaak helemaal alleen. Wees bereid om te luisteren. Laat ze weten dat je er voor ze bent, of ze nu willen praten of niet. Geef terug wat je hoort met uitspraken als:
- “Dat klinkt moeilijk voor je” of
- “Ik hoor en zie je pijn; ik luister graag.”
Dwing ze niet om te verzoenen.
Tenzij ze specifiek de wens uiten om weer contact te maken, stel het dan niet eens voor. Respecteer hun redenen om afstand te nemen en accepteer hun emotionele ervaring. Het kan goed voor hen zijn om de vervreemding in stand te houden, het is hun beslissing. Vraag echter wel hoe ze over de situatie denken. Laat ze praten als ze dat willen.
Probeer te begrijpen.
Je band met je zus of broer verliezen is niet makkelijk te verwerken en vol te houden; het is moeilijk om tegen de verwachtingen van de maatschappij en familie in te gaan. Ga er niet vanuit dat je het probleem kunt oplossen met een snelle oplossing. Ben er voor je vriend of familielid, check in, luister en accepteer de gevoelens.
Respecteer hun tempo van openheid.
Het bespreken van dit onderwerp is moeilijk voor veel mensen die de band zijn verloren. Sommigen willen misschien niet in detail treden over hun ervaringen. Wees gevoelig voor hun behoeften.
Vermijd bagatelliserend opmerkingen.
Deze opmerkingen kunnen eerder afwijzend dan behulpzaam overkomen.
Vijf manieren voor het herstellen en opbouwen van een relatie met een broer of zus.
- Gemengde gevoelens over je broers of zussen zijn normaal en geen teken van een ongezonde relatie.
- Geen twee mensen worden op dezelfde manier opgevoed in hetzelfde gezin. Erken de verschillen die jij en je broers en zussen hebben.
- Erken je boosheid en spreek op een tijdige manier wanneer je je veilig voelt om je emoties te delen. Vergeet niet dat het niet de taak van je broer of zus is om je gedachten te lezen.
- Als je dichter bij een broer of zus wilt komen, moet je begrijpen wat je van hem of haar verwacht en bereid zijn om in het begin zelf het meeste werk te doen.
- Het is oké als je niet zo dichtbij bent als je zou willen. Laat je verwachtingen varen en begin helemaal opnieuw.
Wij willen je graag helpen, we zijn gespecialiseerd in het verbinden van mensen
Heart Connection is gespecialiseerd in het verbinden van mensen, het herstellen van liefdevolle verbindingen en het verdiepen van relaties.
Al onze diensten zijn gericht op het verbinden van mensen, of het nu gaat om ……partners, ouders-kinderen, kinderen onderling, volwassen broers en zussen of de verbinding met jezelf.
De behoefte van onze cliënten staan in middelpunt.
Wij gebruiken bepaalde aanpakken en methoden maar met onze diepgaande kennis en ervaring kunnen we inspelen op de specifieke behoeften van onze cliënten en onze aanpak veranderen indien dat gewenst is.
Dit betekent dat we ons niet laten afleiden door therapievormen, maar kiezen voor een aanpak die specifiek past bij onze cliënten. Bij Heart Connection krijg je geen vaste gestructureerde aanpak, maar een flexibele benadering waarin de behoefte van onze cliënten het middelpunt is.
Geen wachtlijst en snelle verbetering
Wij hebben geen wachtlijst. We bieden binnen 2-3 weken, directe hulp. Na 6 tot 8 sessies kunnen we samen een relatie weer op gang brengen en al een verbetering realiseren. Voor een meer langdurige diepe verbinding zijn mogelijk nog meer sessies nodig.
Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
Wij starten graag met een gratis kennismaking van 30 minuten om inzicht te krijgen in je hulpvraag en om je verhaal te horen, zodat we de begeleiding goed kunnen afstemmen op je behoeften.
Heart Connection te Rijswijk:
Individuele therapie, Relatie- en Gezinstherapie
Peter van der Ven
Lilia van der Ven-Rayos