Zoek je levensvreugde

Door allerlei gebeurtenissen raakt onze innerlijke vreugde bedekt

Levensvreugde is Levensblijheid en Plezier in het leven. Vreugde komt van  binnenuit. Het is niet gebonden aan gebeurtenissen, dingen of omstandigheden, zoals het vinden van een nieuwe baan, het kopen van een nieuwe auto of het vieren van een verjaardag. Vreugde is meer een houding. Het komt vanuit innerlijke tevredenheid . Van zich verbonden voelen met jezelf en anderen.

Als we vreugde voelen, voelen we ons goed over onszelf. We voelen ons zelfverzekerd, krachtig, bekwaam, beminnelijk en vervuld. Dit zijn allemaal goede redenen om meer vreugde in ons leven te ervaren. Maar vreugde kan ook overschaduwd zijn door somberheid. Hoe kun je dan weer je levensvreugde terug krijgen?

Vreugde is diep in je altijd aanwezig, ongeacht de omstandigheden. Door allerlei gebeurtenissen raakt onze innerlijke vreugde bedekt door een laag van teleurstellingen en pijn. Maar je vreugde kan je weer terug vinden. Het kan terug komen door anders in het leven te gaan staan, anders met dingen om te gaan. Het komt terug door je eigen acties en je levens houding. Vaak houd je iets tegen om in beweging te komen.

Meestal komt je passiviteit of weerstand voort uit iets dat je uit alle macht probeert vast te houden terwijl je diep van binnen weet dat het een oude overtuiging is die je niet langer positief dient.

Als het leven je in de problemen brengt, hoef je er niet passief aan over te geven. Sommige van onze grootste uitdagingen kunnen rijke beloningen voor groei en transformatie opleveren. Het begint allemaal met een open geest en een verlangen naar verandering

Onze ware aard is niet het verleden

We identificeren ons vaak met onze verhalen over pijnlijke ervaringen en beginnen de wereld op deze wijze te bekijken, via de filter van het verleden. We worden verdedigend voor anderen en geloven dat elke nieuwe persoon die we tegenkomen het potentieel heeft om ons kwaad te doen.

Elke gedachte en actie raakt doordrenkt van onze angsten, die ons ertoe brengen om ons af te snijden van anderen in een poging om verdere pijnlijke ervaringen te vermijden. Onze pijn raakt dan verweven in de structuur van ons bestaan ​​en beïnvloedt elk aspect van ons leven. We leren ons te verhouden tot anderen door verdedigingsmuren op te zetten om onszelf te beschermen tegen de mogelijkheid om opnieuw gekwetst te worden, in plaats van open en nieuwsgierig te blijven voor de wereld om ons heen.

Hoe kunnen we ons opnieuw verbinden met onze innerlijke, vreugdevolle aard in een wereld vol pijn en lijden? Hieronder worden hulpmiddelen en ideeën aangereikt die ons terug kunnen leiden naar een gelukkiger en vreugdevoller leven.

Als je sommige of al deze suggesties hebt geprobeerd en nog een stap verder wil zetten, kun je Heart Connection raadplegen die je kan helpen enkele van je vroegere problemen te verwerken en opnieuw contact te maken met de vrede en vreugde die diep in elk van ons liggen.

Door onze perceptie van de wereld te veranderen, te leren onszelf en anderen te vergeven en onszelf aan te passen aan onze eigen ware aard, kunnen we meer vreugde in ons leven creëren en deze naar buiten toe uitstralen naar de mensen om ons heen.

Je zit niet lekker in je vel?

Voel je je gestrest? Wellicht ook wat somber? Zo’n onbestemd gevoel? Je zit niet lekker in je vel. Op zich niets mis mee. Dit overkomt iedereen weleens. Het wordt pas lastig als dit langer aanhoudt en het je belemmert in jouw dagelijks functioneren. Soms is het duidelijk wat de oorzaak is van dit ontevreden gevoel, bijvoorbeeld door een te hoge werkdruk of stressvolle gebeurtenissen: thuis of op jouw werk. Soms weet je niet wat jou dit rotgevoel geeft. Je voelt je ongelukkig en weet niet waarom?

Levensvreugde, het is fantastisch. Maar we missen vaak dit gevoel van voldoening. Levensvreugde betekent levensblijheid, plezier in het leven

levenslustig zijn, sprankelend, enthousiast, opgewekt en vrolijk. Maar ook het leven van de zonnige kant zien.

Levensvreugde geeft je leven zin en betekenis

Levensvreugde geeft je leven zin en betekenis: Een mens te zijn, die de weg van het hart gevolgd heeft. Een mens te zijn, die liefde en genegenheid met alles om zich heen gedeeld heeft.

Levensvreugde en -vervulling liggen binnen handbereik. Je hoeft daarvoor alleen maar je armen uit te strekken naar wie je werkelijk bent, wat je echt voelt en waarheen je echt wil.

Juist door dóór je moeilijke gevoelens heen te reiken, want daar leeft en wil iets, dat echt van jou is.

Als coach kan ik je daarin begeleiden. Door je op een meer liefdevolle manier naar jezelf en de wereld te laten kijken.

Wat is het tegenovergestelde van vreugde?

De meeste mensen zullen op deze vraag antwoorden dat verdriet het tegenovergestelde van vreugde is.

In ieders leven zien we dat verdriet en vreugde tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Het verdriet op zich hoeft de vreugde niet te bederven. Ze horen bij het leven.

Hoe bewaar je de vreugde als je boos bent, verdrietig, eenzaam, jaloers, als je pijn hebt, ziek bent en nooit meer beter wordt? Hoe ontwikkel je die mentale weerbaarheid tegen alles wat de vreugde in de weg staat?

Een gezonde kijk op de wereld bepaalt de basis van vreugde en geluk, want hoe we de wereld zien bepaalt hoe we onze wereld ervaren

Iedereen krijgt te maken met tegenslag, het is de manier waarop je daar mee omgaat die de impact daarvan voor de rest van je leven kan bepalen. Makkelijk gezegd, maar feitelijk is het wel zo. Het is een kwestie van keuzes maken en de gevolgen daarvan accepteren. Of dat nu vanuit een geloofsovertuiging of vanuit levensvisie, het maakt niet uit.

De kern van het leven is het vermogen tot incasseren, relativeren en doorzetten. Eigenschappen die je ontwikkelt en verfijnt tijdens je leven en als je er ook echt iets mee doet is het een interessant, moeilijk en jarenlang leerproces. Het verrijkt je leven, zelfs wanneer het gruwelijk tegenzit door meer perspectief, meer nederigheid, meer humor, meer acceptatie, meer vergeving, meer dankbaarheid, meer compassie, meer gulheid en meer openheid in je leven.

Diep verlangen in je

Als kind hebben we allemaal nog heel onbevangen onze verlangens. Deze verlangens kunnen heel geleidelijk steeds meer ingeruild worden voor dat wat “moet”. Of dat wat we denken dat moet.

Zo kan het zijn dat je steeds meer van je levensvreugde inruilt voor een schijnbare zekerheid. Het plezier, de passie en het onbevangen genieten krijgen in wezen geen ruimte meer. Je leven verloopt schijnbaar helemaal oké. Maar als je diep in je hart kijkt, ben je dan werkelijk gelukkig?

Ik wil graag samen met jou onderzoeken wat jou werkelijk gelukkig maakt, en wat er nodig is om weer in contact te komen met die oorspronkelijke levensvreugde. Zo ook wat er maakt waarom je dit hebt ingeruild, wat belemmert je om je pad van geluk te bewandelen?

Maak weer contact met die sprankeling in je. En krijg helder wat jou wezenlijk belemmert. Ik help je er graag bij.

Creëer meer levensvreugde door je leven en handelingen af te stemmen op hoe je werkelijk authentiek wil leven, ontwikkel je levensvreugde en tevredenheid.

Meer aandacht voor levensvreugde

Door aandacht te geven aan levensvreugde komt er ook meer levensvreugde in ons leven. Dus door plaats te maken in ons brein om onze doelen en onze levensvreugde ondersteunend gedrag volop aandacht te kunnen geven en daarmee negativiteit naar de achtergrond te schuiven

De 8 pijlers van levensvreugde

Heart Connection gebruikt als één van de visies die Dalai Lama en Desmond Tutu. Hieronder worden ze kort beschreven

De 4 pijlers van de geest

 1 Perspectief

Een gezonde kijk op de wereld bepaalt de basis van vreugde en geluk, want hoe we de wereld zien bepaalt hoe we onze wereld ervaren. 

2 Nederigheid

De Dalai Lama legt uit dat hij vroeger zenuwachtig was als hij officiële lezingen moest geven. Dit kwam omdat hij zelf geloofde dat hij speciaal was en nog niet bedacht had dat we allemaal gelijk zijn. Tegenwoordig hoopt hij dat er bij heel officiële momenten iets in de soep loopt zodat we allemaal weer gewoon menselijk blijken te zijn.

3 Humor

Wanneer je mensen aan het lachen kunt maken, krijg je een heel direct ingang in hun hart. Dit is zwaarte opheffen, door middel van humor. Hartelijk lachen is heel goed is voor je hart en voor je gezondheid in het algemeen. Het is het verband tussen hartelijk lachen en een warm hart.

4 Acceptatie

We zijn gemaakt voor een leven vol vreugde. Wat niet betekent dat het gemakkelijk of pijnloos zal zijn. Maar als wij aanvaarden, accepteren wat de realiteit is, dan pas heb je een vertrekpunt naar verandering. De vraag is niet hoe we kunnen ontsnappen aan frustraties en tegenslag, maar hoe we ze als positieve ervaringen kunnen gebruiken. Stress en onrust worden veroorzaakt door onze verwachtingen over het leven. Als we aanvaarden dat het leven precies is zoals het is, dan kunnen we het leven omarmen in plaats van ons er tegen verzetten en aldus vreugde ervaren.

De 4 pijlers van het hart

5 Vergeving

Vergeven is niet hetzelfde is als vergeten. Het betekent niet dat je de daad goedkeurt of dat de overtreder niet gestraft moet worden. Vergeven is het ervoor kiezen om jegens de dader geen woede of haat te laten groeien.Een beter verleden is er niet, maar een betere toekomst zeker als we onze gehechtheid aan dat verleden los kunnen laten.

6 Dankbaarheid

Denk elke dag als je wakker wordt: wat een geluk dat ik leef. Ik ben een mens met een kostbaar leven. Dat ga ik niet verspillen. Dankbaar zijn is het onderkennen van alles wat ons ondersteunt op ons levenspad. Het uiten van dankbaarheid is een natuurlijke respons op het leven en misschien wel de enige manier om er echt van te genieten. Het is niet geluk dat ons dankbaar maakt. Het is dankbaarheid die ons gelukkig maakt.”

7 Compassie

Sociale wezens zoals wij hebben zorg voor elkaar nodig. Het blijkt dan onze eigen pijn afneemt als we nadenken over het verlichten van de pijn van anderen. Dat is het geheim van geluk. Als we tegen deze natuurwet van ons wezen ingaan, als we alleen in de ‘ik’ stand blijven staan, zal dit funeste gevolgen zal hebben. Maar als je zegt “wat kan ik doen voor die ander?”, ook als je het zelf heel zwaar hebt, dan ontstaat er iets magisch wat je eigen pijn transformeert.

8 Edelmoedigheid

Het  is ‘zaliger is te geven dan te ontvangen.’ Als vervolg op compassie, als we onszelf vergeten en andere mensen vreugde schenken, dan zullen we zelf overlopen van vreugde. Edelmoedigheid of gulheid neemt in alle wereldgodsdiensten een belangrijke plaats in. Onderzoek toont aan dat bij geven dezelfde beloningscentra van ons brein oplichten als wanneer we ontvangen, soms zelfs nog sterker. Gulheid wordt geassocieerd met een betere gezondheid en een hogere levensverwachting.

Wat geeft jouw vreugde en kracht?

Mijn rol van Intuïtief, creatief levensvreugde coach is om je in een sfeer van veiligheid een spiegel voor te houden. Om te ontdekken waar je blokkades liggen en wat je wilt in je leven.  Wat jouw vreugde en kracht geeft en hoe je van o.a. verdriet naar levensvreugde kan gaan door je pijn een plaats te geven. Door mijn kennis, levenservaring, sterke intuïtie en invoelend vermogen, luister ik naar vooral datgene wat niet gezegd wordt. Ik observeer en stel vragen, geef feedback zodat je meer inzicht krijg in je overtuigingen, angsten en kwaliteiten.

 

Maak nu meteen afspraak voor Kennismakingsgesprek

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection  iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection  je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Gratis kennismaking en verkenning hulpvraag

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 

 

 

NEEM CONTACT OP VOOR MEER INFO