Introductie

Niets is kostbaarder dan je aanwezigheid. Je beschikbare aanwezigheid is heel helend voor anderen en speciaal voor je partner. Als je van iemand houdt, moet je echt met aandacht aanwezig zijn voor hem of voor haar. Om ware liefde te tonen, moeten we ons beschikbaar maken. Het grootste geschenk dat je je partner kunt schenken, is onze ware aanwezigheid. “Ik ben hier voor jou”

Wanneer je echt bewust bent, merk je wanneer je partner van wie je houdt emotioneel lijdt. Als we lijden en als de persoon van wie we houden ons niet bewust is van ons lijden, zullen we nog meer lijden. Train je in diep ademhalen, ga dan dicht bij je partner zitten van wie je houdt en zeg: “Lieveling, ik weet dat je emotioneel lijdt. Daarom ben ik hier voor jou. “Je aanwezigheid alleen verlicht veel van zijn of haar lijden.

“Lieveling, ik lijd.” Help alstublieft. “Slechts vijf woorden, maar veel mensen kunnen het niet zeggen vanwege de trots in hun hart. Als iemand anders dat tegen je had gezegd of gedaan, zou je niet zoveel lijden, maar omdat het de persoon was van wie je houdt, voel je je diep gekwetst. Je wilt naar je kamer gaan en huilen. Maar als je echt van hem of haar houdt, wanneer je zo lijdt, moet je om hulp vragen. Je moet je trots overwinnen.

Hoe kun je aandachtig luisteren

Emotionele ruimte maken voor je partner is echt een uitnodiging om diegenen in ons leven zonder voorwaarden te accepteren. Onvoorwaardelijk. Ondanks tekortkomingen.

Compassie gericht luisteren helpt je open te blijven voor de gevoelens van je partner. Het biedt je de gelegenheid je oordeel af te wijzen door diep in je innerlijke mededogen te duiken. Ik ben er voor je. Niets is kostbaarder dan je aanwezigheid, fris, degelijk, vrij en rustig, en je biedt het aan je geliefde aan om haar of zijn geluk en je eigen geluk te vergroten omdat je openlijk laat zien dat je bereid bent om helemaal aanwezig te zijn

Aandachtig communiceren met compassie voor je partner houdt in dat je vol begrip naar jezelf en anderen luistert, en met inzicht spreekt. Daarvoor is het nodig dat je opmerkzaam bent en bewust ademt. Het verzacht pijn en lijden; liefde en compassie nemen toe. Dat levert momenten van vreugde en geluk op. Aandachtige communicatie werkt helend in relaties.

Luister alleen maar om je partner te helpen zich uit te drukken en verlichting te vinden van lijden en emotionele pijn. Luisteren is een acceptatie- en niet-oordelende uitnodiging voor anderen om zichzelf te zijn, zonder zich zorgen te maken over afkeuring. Dit is een buitengewoon geschenk om een ​​andere persoon te bieden en opent de deur naar een diepgaand gezamenlijk onderzoek van gevoelens.

Door simpelweg naar de ellende van een ander te luisteren, kunnen we de hoeveelheid tijd die iemand verdrietig vindt daadwerkelijk verminderen. Voor die persoon kan het alleen maar zijn om te uiten wat er in zit. Nadat gevoelens zijn vrijgegeven, kunnen plannen worden gemaakt voor het verbeteren van de situatie

Gratis kennismakingsgesprek

Wat kan je belemmeren om met compassie te praten over jezelf en te luisteren

Een belangrijkste belemmeringen is schaamte, waardoor je vaag gaat praten, erom heen gaat draaien of eenvoudig dingen weg drukt of verdringt. Door een veilige sfeer zonder te oordelen of te kwetsen kan deze schaamte overwonnen worden. Om een veilige emotionele sfeer te scheppen is diep en aandachtig luisteren noodzakelijk.

Wat behoort niet bij aandachtig luisteren:

  • Je partner onderbreken
  • Oordelen wat je partner zegt
  • In discussie gaan en je eigen mening geven
  • Je eigen verhaal ertegenover zetten
  • Je gaan verdedigen

Innerlijke houding van aandachtig luisteren:

  • Respecteer de (emotionele)beleving van je partner ook zie je (of ervaar je) het anders
  • Onderzoek en kijk verwonderend naar je partner alsof je haar/hem voor het eerst ontmoet
  • Concentreer je erop hoe je partner zich nu voelt over wat er gebeurd is

Peter van der Ven
Loopbaan- & Lifecoach
Relatietherapeut (Emotiegerichte therapie) en Familie Coach

Kies voor meer Levensvreugde en Succes
Persoonlijke- &  Professionele ontwikkeling

plamvdven@outlook.com
www.heartconnection.nl

070-3960265
06-51404331
Wilgeneiland 25
2285 JR, Rijswijk

 

 

 

Met compassie luisteren naar je liefdespartner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *