Je passie vinden, hoe doe je dat? Als je je passie in het leven kent, heb je iets heel erg waardevols waarmee je de rest van je leven kunt bouwen. Je passie kan van alles zijn, maar is vooral iets wat jij bent. Een passie brengt je moeiteloos in beweging.Ware passie is dan ook iets waarvoor je bereid bent opofferingen te doen en de dagelijkse afleidingen te doorstaan.

Wat betekent het woord passie?

Er diverse definities voor passie:

“Hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij”;

“Groot verlangen naar iets, of grote liefde voor iets”;

“Drang, drift, hartstocht, gloed, hartstocht, liefde, verliefdheid, vurigheid, vuur en ijver”;

“Als een sterk vurigheid naar een bepaalde activiteit die mensen leuk of belangrijk vinden en waar ze veel tijd en energie aan besteden”;

In dit artikel wordt passie gezien als:

 • Innerlijke energie, inspiratie en gevoel van enthousiasme;
 • Je vrij voelt van externe belemmeringen. Tijd is minder belangrijk en je hebt een gevoel van flow;
 • Je ervaart plezier, je krijgt energie. Iets wat je met hart en ziel doet. En dat doe je niet omdat het moet, maar omdat je het diep vanbinnen wilt;
 • Als een hoger doel en levensopdracht.

Passie is als de brandstof die een auto aandrijft. Op dezelfde manier drijft passie een leven lang je dromen.

Het is een energiebron voor het leven. De bron van een geïnspireerd leven dat wordt aangedreven door doelgerichte actie. Meer specifiek is passie jouw visie voor jouw leven op basis van jouw kernwaarden, sterke punten, vaardigheden, interesses en talenten. Hiermee kun je elk obstakel overwinnen, elk probleem oplossen en de eindeloze uitdagingen omzeilen die het leven je opdringt. Zonder passie zie je mensen vaak bezwijken onder woede, frustratie, teleurstelling en voortdurend verstrikt raken in schijnbaar onoverkomelijke problemen.

Passie wordt vaak geboren uit ervaring. Het is ontstaan ​​uit het proberen van nieuwe dingen en uit het verbreden van je horizon. Met andere woorden, het is niet iets dat je plotseling vindt terwijl je thuis op de bank zit en televisie kijkt. Het is nogal iets dat je proactief moet nastreven door je buiten je comfortzone te wagen om de nodige ervaringen op te doen om dat ‘aha’-moment te activeren dat de loop van je leven voor altijd kan veranderen.

Passie is niet obsessief bezig zijn?

Is een leven dat gedreven is vanuit passie dan helemaal het einde en moet je er blindelings voor gaan? Nee, niet blindelings en heb oog voor het volgende.

Er zijn twee soorten passies bestaan:

(1) Harmonieuze passie: een passie die harmonieus is leidt tot een activiteit waar mensen van houden en waar ze voor willen gaan. Met goede uitkomsten als gevolg.

(2) Obsessieve passie: een passie waarbij mensen obsessief bezig zijn en een oncontroleerbare drang voelen om met hun passie bezig te zijn. Dit heeft minder goede uitkomsten als gevolg. Mensen met obsessieve passie hebben als belangrijke drijfveer een bewijsdrang naar externe factoren: ik moet laten zien dat ik dit kan, als ik maar vaak genoeg roep hoe hard ik studeer/werk/train dan overtuig ik de wereld dat ik gepassioneerd ben. Vaak gevoed door hun eigen ego. Deze manier van leven zorgt echter vaak voor stress, angst en daardoor voor een onverzadigd gevoel.

Waarom een leven dat gedreven wordt door passie?

Passieloos leven (en werken) zorgt voor sleur, verveling en een leven dat zomaar aan je voorbij gaat. Een leven dat niet maximaal voor voldoening en plezier zorgt. Een leven waarin jouw passie wel centraal staat zorgt daarentegen voor:

Intrinsieke motivatie:

Je besteedt aandacht aan datgene waar je van binnenuit van weet dat je het leuk/ interessant vindt. Je wordt van binnenuit gedreven;

Oprechte intentie:

Je doet dingen omdat jezelf echt weet dat dit is wat je moet doen. Je laat je niet leiden door externe factoren zoals meningen van anderen of sociaal wenselijke factoren;

Focus op jouw doel(en) en ondernemend gedrag:

Passie houdt je bij de les. Je doet hetgeen waar je je toe aangetrokken voelt en daar doe je vervolgens meer van;

Persoonlijke flow:

Passie zorgt ervoor dat de tijd naar de achtergrond gaat en dat het lijkt alsof zaken vanzelf gaan. Dit ontstaat wanneer uitdaging en vaardigheid in goede verhouding tot elkaar staan;

Een mooiere wereld:

Wanneer meer mensen leven vanuit hun passie(s), de wereld nog mooier wordt. Mensen doen dan waar ze goed in zijn, waar ze van houden en helpen hiermee (in)direct andere mensen. Daarnaast inspireren ook zij weer anderen mensen om meer te leven vanuit hun passie(s)!

Kenmerken van een passievol leven:

Maar voor wie een passievol leven leidt, zijn andere dingen belangrijker en hij of zij wordt daar ook voor beloond met:

Minder angst

Om te beginnen hebben degenen die met passie leven minder snel last van angst, besluiteloosheid en uitstelgedrag. Waarom? Omdat passie een natuurlijke menselijke energiebron is die actie aanwakkert, en mensen zonder passie helaas leeglopen, en daarom bezwijken ze vaak voor angst en uitstelgedrag als dingen niet werken zoals ze zijn. Ze hebben simpelweg niet genoeg energie om de moeilijke hordes op hun pad te doorstaan ​​en ze trekken zichzelf terug naar het vangnet van hun comfortzone.

Het doorstaan van uitdagingen

Gepassioneerde mensen hebben ook angst en zijn onzeker. Ze zijn in staat om deze uitdagingen te doorstaan, omdat hun passie ze voortstuwt voorbij het huidige moment. Hun passie stelt hen in staat om een ​​meer positieve en inspirerende toekomst in te kijken.

Meer zelfvertrouwen 

Passie is, natuurlijk, een vorm van energie die onze aandacht en zelfvertrouwen neigt te verbeteren in het nastreven van de doelen die we willen bereiken. Een gepassioneerd iemand weet wat hij of zij wil doen, wil zijn, wil hebben en wil bereiken in het leven. En omdat ze deze duidelijkheid hebben, helpt dit om zelfvertrouwen op te bouwen in hun dagelijkse keuzes, beslissingen en acties.

Eenvoudiger leven

Het geeft je de kracht om elke nieuwe dag met een glimlach te starten. Door je passie te volgen zal het je helpen om je leven te verbeteren en eenvoudig rondom je passie in te richten.

Wat als je niet je passie volgt?

Wanneer je je passie niet volgt, dan zul je vroeg of laat eindigen met spijt, of je passie aan gaan passen aan een de werkelijkheid.

Je passie niet volgen kan je drive in het leven verminderen. De meest inspirerende mensen doen de dingen waar ze gepassioneerd over zijn. Ze zijn tevreden met hun leven en hebben het meeste plezier in hun werk en alles wat ze doen. Waarom? Je zult veel minder vreugde en opwinding in je leven ervaren wanneer je geen passie aan je leven toevoegt.

Hoe je passie te vinden

De meeste mensen zijn niet tevreden. Ze achtervolgen verlangens om gelukkig te zijn, maar wanneer ze krijgen wat ze willen; ze blijven ontevreden. We hebben veel opties en verleidingen in het leven. We verlangen naar dingen omdat anderen ernaar verlangen.

Als je je passie nog niet hebt gevonden, zijn er twee mogelijke redenen:

 1. a) Je weet wat je wilt doen, maar je bent te bang om het na te streven.
 2. b) Je hebt je passie niet gevonden omdat je te bang of te afgeleid bent om te verkennen.

Als je al weet wat je wilt doen, maar je bent bang om het na te streven, hoef je niet al je verantwoordelijkheden in het leven op te geven. Doe het aan de kant of maak er tijd voor vrij. Doe het omdat dat voor jou belangrijk is.

Als je je passie nog niet hebt gevonden, heb je niet genoeg onderzocht. Om te verkennen heb je moed nodig. Met moed probeer je nieuwe dingen.

Belemmeringen om je passie te volgen

Hieronder vind je nieuwe manieren om te ontdekken wat je echt met je leven wilt doen. Neem de tijd om het proces te doorlopen en weet dat je hoe dan ook dichterbij komt waar je wilt zijn.

Blijf niet in je oude perspectief zitten

Kies ervoor om het perspectief aan te nemen dat je kunt doen waar je van houdt in je leven. Een van de beste manieren om te versterken, is jezelf te omringen met mensen die voorbeelden zijn.

Blijf niet in je oude defensieve reacties hangen

Wanneer je je passie zoekt, zijn er delen van je die in opstand komen. We hebben allemaal een enorm aantal angsten – rond falen, succes, zichtbaarheid en kwetsbaarheid – die met verstandige stemmen spreken en ons instrueren dat we niet moeten doen waar we van houden. Als je deze stemmen laat winnen, blijft je passie buiten je bereik. Zoek in plaats daarvan naar de angst onder elke redelijke stem.

Blijf niet in je comfortzone

Als je veilig in je comfortzone blijft zul je op de oude voet en oude patronen verder gaan. Vind je eigen versie van dapper. Ontdek welke risico’s voor u werken. Het pad van passie is waar je dingen doet die je genoeg bang maken, zonder je in een constante staat van angst achter te laten. Vergroot je comfortzone in plaats van hem te verlaten.

Blijf geen speelbal van anderen

Op welke momenten heb je je laten verleiden (mogelijk door anderen) om te stoppen met datgene waar je blij van wordt en energie of voldoening uithaalde.

Doe wat jouw hart je ingeeft

Het gebeurt nogal eens dat je leeft naar de wensen, waarden, normen en verwachtingen van anderen. Je ouders, vrienden, media, leraren enzovoort. Realiseer je echter dat het jouw leven is en jij de keuzes moet maken die bij jou passen. Heb vertrouwen in jezelf. Wie je bent en wat je kunt. Volg je eigen hart en ga voor jouw geluk.

Vaak is dat je angst die spreekt en met allerlei bezwaren en tegenwerpingen op de proppen komt. Dat is niet zo raar, want kiezen met je hart betekent uit je comfortzone stappen het onbekende tegemoet gaan. Laat je daardoor niet leiden. Vertrouw erop dat je gevoel je niet in de steek laat. En… is je keuze niet de juiste? Dan is er nog niets aan de hand. Terugkomen op je besluit kan en mag. Of stuur je koers bij in de richting die je werkelijk wilt.

 

Je werk hoeft niet je passie te zijn

Er zijn genoeg dingen die er toedoen om je tijd aan te besteden, ook al leveren ze je geen geld op. Daarbij: als iets je passie is, betekent dat niet dat je er per se goed in moet zijn (en dus geld mee moet kunnen verdienen). Denk aan een amateurkunstenaar die zich in de avonduren helemaal kan verliezen in het beschilderen van een canvasdoek, zonder hier betaald voor te krijgen. Het is toch prachtig om ergens zo blij van te worden? Daar kan geen euro tegenop.

Stap dus af van de illusie dat je van je passie je werk moet maken of van je werk je passie. Je kunt je passie namelijk ook buiten werktijden aandacht geven. Die mogelijkheid maakt jou een leuker mens en zorgt er ook voor dat je meer voldoening uit je dagelijkse werk kunt halen. Je weet dan namelijk waar je het voor doet.

Wat gebeurt er nadat je je passie hebt gevonden

Zodra je je passie hebt gevonden, sta je voor de realiteit. Je realiseert je dat het moeilijk zal zijn:

 • Dat is het moment om te beslissen.
 • Ben je bereid om er offers voor te brengen?
 • Ben je bereid om de lelijkheid onder ogen te zien?
 • Ben je bereid geduldig te blijven?
 • Ben je bereid ervoor te vechten?
 • Als het antwoord nee is, ga dan terug naar de tekentafel.

Als het antwoord ja is zal het je leven voorgoed veranderen.

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265

 

 

 

 

 

 

 

Ontdek je passie en ben dapper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *