Vriendschap Coaching: een goede vriendschap is veel waard.

Begeleiding naar Nieuwe vriendschappen en verwerking van Vriendschapsverdriet

Vriendschap is een nauwe, verbindende relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht, de afkomst, de maatschappelijke status of religie geen rol speelt. Met vriendschap heb je altijd mensen in je omgeving die je begrijpen en steun kunnen geven als dat nodig mocht zijn. Of andersom dat jij een luisterend oor kunt zijn. Je kunt vriendschap hebben met een collega, broer, zus, nicht, vriend of vriendin, buurvrouw of met iemand van de sportvereniging, alle varianten zijn mogelijk.

Een echte vriend(in) geeft je energie. Omdat je gelachen hebt, een wezenlijk gesprek gevoerd hebt, of gewoon omdat je een paar uur in het gezelschap hebt verkeerd van iemand die je door en door kent. Dat gevoel geven de beste vrienden je. Maakt niet uit of je ze elke week ziet of eens in de paar maanden. Al komt het natuurlijk ook wel eens voor dat een van jullie tweeën chagrijnig is of moe, of dat je elkaar even niets te melden hebt.

Een goede vriendschap is veel waard. Dat weten we allemaal. Maar vriendschappen lopen – net als andersoortige relaties – niet áltijd soepel. Dat betekent dat er in elk geval iets van te leren valt, als je dat wilt natuurlijk.

 • Hoe kun je een goede vriend of vriendin ondersteunen wanneer hij of zij het moeilijk heeft?
 • Hoe kun je je vrienden koesteren en je vriendschappen versterken?
 • Vrienden vormen een belangrijk onderdeel van je levensgeluk en je identiteit. 

Vriendschap kan ook lastig zijn

Ondanks dat vriendschappen leuk en noodzakelijk zijn, kunnen ze ook ingewikkeld zijn. Vrienden komen en gaan en door de jaren heen verander je zelf ook. Of je leven neemt een wending, wat soms verwijdering veroorzaakt of juist tot nieuwe relaties leidt. Ik hoop dat jij deze feestdagen tijd hebt doorgebracht met mensen die je leuk vindt. Of het nu collega’s, vrienden of familie is maakt voor de aanmaak van ‘geluksstofjes’ niet zoveel uit.

Een vriendschap kan in de praktijk om verschillende redenen spaaklopen met als gevolg vriendschapsverdriet. De eerste stap in de richting van het verwerken van vriendschapsverdriet, is erkennen dat je het volste recht hebt om verdrietig te zijn.Dat geeft  aan dat je veel waarde hecht aan je vriendschap.

Misschien ervaar je zelf ook iets van eenzaamheid, heb je moeite vriendschappen te onderhouden en zou je graag anders functioneren op sociaal gebied. Geen nood! Je kunt je sociale vaardigheden verbeteren

Vele soorten en kleuren vriendschappen

Houd er verschillende soorten vriendschappen op na
Zo voorkom je dat je al je behoeften op één persoon richt, waardoor de kans op teleurstelling toeneemt. Niemand is perfect en in plaats van de ander zijn of haar beperkingen te verwijten, kun je ze beter accepteren en proberen om datgene wat je mist elders te zoeken.

 • Tussen mannen onderling en/of vrouwen onderling
 • Tussen stellen
 • Tussen kinderen
 • Studievrienden
 • Hartsvrienden
 • Collega vrienden

Vrienden maken, hoe doe je dat?

Vrienden maken. Geen vrienden hebben. Eenzaamheid is deprimerend. Vrienden hebben is belangrijk in het leven. Of je nu jong bent of oud, ieder mens heeft behoefte aan sociale contacten en vriendschappen. Toch zijn er veel mensen die niet weten hoe ze vrienden moeten maken. Met wat inspanning en oefening kan je echter wel vrienden vinden. Eerst moet je weten wat de oorzaak is dat het voor jou niet zo vanzelfsprekend is. Als je dat weet, kan je er misschien met of zonder hulp, aan werken. Wil je dat niet en wil je eerst zelf proberen er iets aan te veranderen, waar kan je dan beginnen? Hoe maak je vrienden?

 

 

Je vrienden zijn goud waard

Ja, het is een cliché, maar het is waar. Goede vriendschappen vormen een enorme bron van geluk, blijdschap, steun en troost. En door je best te doen om je vriendschappen te versterken, maak je zowel jezelf als je vrienden veerkrachtiger en gelukkiger. Vrienden verrijken je leven. Je vrienden vormen niet alleen een bron van blijdschap en steun in moeilijke tijden. Ze vormen jouw identiteit.

Je vrienden zijn een deel van wie jij bent. Iedere vriendschap haalt andere eigenschappen in je naar voren, iedere vriend vervult een stukje van jouw karakter.

Waarom echte vrienden hebben zo belangrijk is

Vrienden maken je domweg gelukkiger dan wat dan ook in het leven. Nog zo’n feit.

* “Relaties met anderen zijn het belangrijkste wat we hebben om goed te leven”, was de belangrijkste conclusie van 80-jarig onderzoek naar wat hét geheim is voor een lang en gelukkig leven.

* Heb je 3 vrienden op je werk? De kans dat je ontzettend tevreden bent met je leven, is 96% groter.

* Gelukkige vrienden maken je gelukkig, ze boosten je humeur met 15%.

* Ongelukkige vrienden verminderen het met 7%.

De kunst van vriendschappen onderhouden

Als je het te druk hebt, verwaarloos je soms onbewust je sociale leven. Zonde, want uit vriendschappen kun je veel energie halen en het onderhouden van vriendschappen hoeft niet altijd veel tijd te kosten.

Vroeger ging vriendschappen onderhouden zo goed als vanzelf, je zag je vrienden iedere dag op school en ook buiten school had je genoeg tijd voor elkaar. Met de jaren wordt iedereen drukker, de fysieke afstand wordt groter. Vriendschappen kunnen daardoor makkelijker verwateren. Het is goed om je even bewust te zijn van het feit dat vriendschappen af en toe onderhoud nodig hebben.

Vrienden maken, waar moet je beginnen?

Om vrienden te maken is het belangrijk dat je in elk geval eerst voldoende zelfvertrouwen opbouwt om mensen aan te spreken, uit te nodigen, te bellen, en dergelijke dingen. Vrienden maken begint ook met kansen zien en initiatief durven nemen, of kansen zien en initiatief van anderen herkennen. Als je mensen kent maar je weet niet wat je moet zeggen, dan kun je gaan beginnen met oefenen in complimentjes geven.

Waarom vrienden maken moeilijk kan zijn

Mensen die het gevoel hebben alsof ze niet veel vrienden hebben zouden eens moeten nagaan waarom dit mogelijk gebeurt. Ten eerste, veranderen de regels van het spel naarmate we ouder worden. Mensen veranderen, bouwen hun levens op rondom hun werk en familie, en maken verschillende dingen mee. Dit alles heeft zijn invloed op hun relaties met anderen.

Vriendschap onderhouden

In principe hebben alle mensen behoefte aan sociaal contact en juist wanneer je niet lekker in je vel zit en het moeilijk hebt, kan het heel fijn zijn om mensen om je heen te hebben die je steunen. Iemand om mee te praten, een schouder om op te leunen en iemand die je kunt bellen op het moment dat je je heel slecht voelt en lieve woorden nodig hebt of als je gewoon iemand nodig hebt die even naar je wil luisteren. Op deze momenten heb je de mensen om je heen misschien wel het hardste nodig en dit is soms ook tegelijkertijd het moment dat het moeilijk is voor jou om zelf contacten te onderhouden en te investeren in vriendschappen.

 

Hoe kun je als ouder je kind steunen naar vriendschappen

Vriendschappen geven je zelfvertrouwen, dus voor de ontwikkeling van je kind is het wel beter dat hij of zij leert hoe je vriendjes maakt. Als ouder kun je hiermee helpen. Begeleid je kind in het verkrijgen van goede gesprekstechnieken. Gesprekken zorgen immers voor verbondenheid. Het hebben van inlevingsvermogen is iets wat moeilijk is aan te leren. Wel kan je een kind leren wat bepaalde gezichtsuitdrukkingen betekenen. Dwing je kind niet te veel, want daarmee bereik je waarschijnlijk meer frustratie.  

Niet iedereen is een natuurtalent in het maken van vrienden, ook wellicht je kind niet, maar creëer wel een omgeving waarin ruimte hiervoor is. Laat andere kinderen mee-eten, en probeer speelpartijtjes zoveel mogelijk door te laten gaan ondanks dat het je misschien niet uitkomt. 

Vriendschap met een ander stel versterkt je eigen relatie

Vriendschappen zijn onmiskenbaar belangrijk voor de gezondheid, de levensduur en het welzijn van een individu, maar ze kunnen even belangrijk zijn voor de gezondheid en het geluk van een stel. Net zoals een vriend een spiegel kan bieden, kan een ander stel een reflecterend team bieden dat de groei van een relatie ondersteunt of belemmert.

Bevriend zijn met een ander stel heeft voor je relatie voordelen. Zo ben je positiever over je eigen partner in het gezelschap van gemeenschappelijke vrienden. Een vriendschap met een ander stel heeft een paar unieke voordelen.

Het versterk je relatie zoals:

 • Allereerst vormen andere stellen een inspiratiebron – zowel in positieve als in negatieve zin. ‘Laten we afspreken dat we nooit zo op elkaar zullen vitten als ………’ kun je na een gezamenlijk etentje verzuchten. Of je kunt juist inspiratie putten uit de manier waarop zij rustig over hun meningsverschillen praten in plaats van elkaar verbaal te lijf te gaan.
 • Je identiteit als koppel wordt verstevigd in het contact met andere stellen.
 • Door een stellenvriendschap ga je je partner met andere ogen zien. Uit onderzoek onder oudere koppels blijkt dat mensen het positiefst over hun ­partner zijn in het gezelschap van gemeenschappelijke vrienden.
 • Hoe meer andere stellen met een koppel bevriend is, hoe gelukkiger het is met de eigen relatie.
 • Je leert kijken naar de patronen in je relatie
 • Je ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
 • Je kunt leuke dingen samen doen en ziel en zaligheid met elkaar delen.

Vriendschapscoach

Als Vriendschapscoach begeleid ik je bij het opbouwen vriendschap die jij zelfstandig leert voortzetten.

Het doel kan ook zijn dat ik uw zoon of dichter begeleid bij vinden van vriendschappen die hij/zij (indien haalbaar) zelfstandig voort kan blijven zetten. Uw kind leert sociale vaardigheden en krijgt meer zelfinzicht zodat hij/zij vanuit zelfvertrouwen sociale contacten leert aangaan. Ik ga

samen met uw zoon of dochter om ervoor te zorgen dat uw kind zich sterker voelt en een vriendschap kan opbouwen.

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

Relatietherapie & Gezinstherapie & LifeCoaching

Email:     plamvdven@outlook.com 

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331