Lilia van der Ven-Rayos  Relatietherapie, Gezinstherapie en Interculturele relatietherapie

Ik ben Lilia van der Ven-Rayos, relatie- en gezinstherapeut en getrouwd. Al mijn leven lang zijn relaties, opvoeding en families mijn grote passie en mijn hele leven is daarmee verweven.

Langdurige interculturele relatie

Als Aziatisch vrouw in een langdurige relatie begrijp ik de uitdagingen in een interculturele liefdesrelatie. Deze uitdagingen zijn niet onoverkomelijk en we kunnen er van leren. En ik kan je daarbij helpen. Ik kan jullie helpen om je wederzijdse culturen met openheid te onderzoeken om zo tot een respectvolle benadering te komen die de relatie levend houdt.

Ik ben als meisje opgegroeid in Zuid- Oost Azië waar families het middelpunt zijn van de samenleving. Mijn ouders hadden 7 kinderen en zijn in de jaren tachtig gekozen tot beste ouders van de Regio. Mijn passie voor gezinnen komt van mijn ouders en grootouders. Samen vormde we een soort ”Blue Zones Familie”. Mijn vader is bijna 100 jaar oud geworden. Samen met mijn moeder haalde ze iedere dag weer de kracht uit de kinderen en klein kinderen. Toen ik in 1990 in Nederland kwam om te studeren viel mij weldra op dat men over het algemeen minder waarde hechte aan gezinnen. Ik heb er plezier in om mijn kennis en ervaring te delen en hierdoor anderen te helpen om meer uit zijn of haar relatie en gezin te halen. 

Daarom wil ik graag een bijdrage leveren om belangrijke familie waarden opnieuw te introduceren in Nederland via Emotiegerichte Gezinstherapie(EFFT) waarin ik ben opgeleid. Ik vind gezinswaarden zoals: saamhorigheid, medeleven, aandacht voor elkaar, waardering, dankbaarheid, elkaar ondersteunen om te groeien en een veilige sfeer om ervaringen en gevoelens met elkaar te delen erg belangrijk.

Ik liet zich me vooral inspireren door de hechtingstheorie. Daarin wordt een veilige hechting in elke relatie als essentie gezien om als persoon te kunnen groeien.

Samen met mijn man Peter begeleid ik met veel plezier de relatiecursussen (privé of met andere stellen) ‘Houd me vast’ en ‘Praktisch en Positief Ouderbegeleiding’. Op onze website kun je hier meer over lezen.

Voel ik me als een vis in het water

Tijdens het begeleiding van gezinnen voel ik me als een vis in het water. Door mijn pragmatische stijl zal elke sessie weer iets concreets opleveren waar jullie mee verder kunnen. Ik ben gevoelig voor de gevoeligheden van anderen en ben instaat snel een ontspannen sfeer te scheppen. In mijn praktijk begeleid ik mensen hoe ze hun leven vreugdevoller, gelukkiger en krachtiger kunnen ervaren. Ik ga steeds uit van de persoon en zijn hulpvraag. Kernwoorden in mijn begeleiding zijn aandacht, verbinding en compassie.

Pragmatisch

Bij voorkeur ga ik samen met het gezin oplossingsgericht en inzicht gevend te werk, zodat de problematiek snel “ontknoopt”. Mogelijk doe ik dat samen met mijn echtgenoot. Kenmerkend voor onze werkwijze is een persoonlijke en motiverende aanpak. Gelijktijdig is er ruimte voor verdriet, maar waar mogelijk ook voor een lach. Mensen voelen zich daardoor doorgaans snel bij mij op hun gemak. Ik werk strikt vanuit het principe van meerzijdige partijdigheid. Meerzijdig partijdig zijn, is rekening houden met de belangen van alle betrokkenen. Daarbij is saamhorigheid en verbondenheid heel belangrijk vanuit het besef dat we elkaar nodig hebben.

Mensen in mijn omgeving omschrijven mij als een empathische, vrolijke vrouw met humor die het mooie van een persoon, relatie en gezin omhoog kan halen zodat ze hun leven vreugdevoller kunnen aanpakken. Tevens ben ik een enorme liefhebber van dansen en ben jaren gelden tot danskoningin van ons dorp gekozen. 

Bereikbaarheid Lilia van der Ven-Rayos

E: venrayoslv@netscape.net

 

Gratis kennismaking