Naar een nieuw soort relatie

In traditionele relaties na de tweede wereldoorlog was vaak het enige doel kinderen opvoeden en het gezin in standhouden. Beide partners lieten het ‘ik’ opgaan in het ‘wij’, waar ze niet langer een individu zijn, maar de helft van de ‘wij’ entiteit. Het moedigde beide partners aan zich weg te cijferen en individuele behoeften weg te drukken ten behoeve van het gezin en de kinderen.

In onze moderne romantische relaties wordt de tegenovergesteld houding aangenomen. Ze krijgen vaak te horen dat niet-gehechtheid en persoonlijke groei de sleutel is tot een gezonde relatie. Dat individuele behoeften voorop staan, boven de behoeften van de relatie en het gezin. En dat we door het leven kunnen komen zonder iemand anders nodig te hebben: zelfstandig en onafhankelijk. We verwachten dat onze partner aan al onze behoeften voldoet. Als het gevoel er niet meer is kun je de relatiemarkt op gaan wanhopig opzoek naar iets nieuws.

Beide zijn extreme uitersten en blijken niet te werken wat blijkt uit de echtscheidingen en affaires. Er is een middenweg nodig die de goede aspecten van beide verenigd. Dit noem ik de compassievolle dialectische relatie. Hierin staat centraal compassie naar elkaar, emotionele veilige verbondenheid, wat de relatie als geheel nodig heeft en de individuele behoeften. Een compassievolle dialectisch relatie is tevens gericht op samenwerking van geliefden die betrokken zijn bij elkaar, met compassie kunnen luisteren, opties samen bespreken en overwegen en de beste beslissing nemen die voor beide partners comfortabel voelt

Wat zit er onder de neiging om zelfstandig en onafhankelijk te willen zijn? Het is de behoefte naar persoonlijk groei en ontplooiing. Dit is een reële behoefte. Aan de ene kant willen we een carrière opbouwen en onze eigen potentieel optimaal ontwikkelen. Er komen vragen op zoals: Wat wil ik met mijn leven? Welke levensrichting wil ik kiezen? Hoe wordt mijn leven nuttig? Aan de andere kant hebben we de behoefte aan verbondenheid en willen we ons verbinden met iets groters dan onszelf.

Persoonlijke groei én wij-gevoel is  mogelijk

Maar het is juist door volledige overgave aan iets groter dan jezelf, je partner, je relatie. dat volledige ontplooiing mogelijk maakt. Dit is het geheim van compassionele liefde waar verbondenheid en individualiteit kunnen harmoniseren. Zonder deze overgave blijf je in een liefdesrelatie gevangene van het ego. En het is juist de overgave die groei van onze persoonlijkheid kan creëren.

In een intieme relatie denk je als onderdeel van een team en niet als een individu die zijn weg door de wereld baant. Een relatie is teaminspanning. De kracht van elke partner is afhankelijk van de kracht van de relatie. Als je denkt in termen van ik en jij zul je snel bij probleem de schuld geven aan je partner. Denk je in termen van wij en ons, dan zul je bij een probleem het initiatief nemen om dit bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar oplossingen en wat ieder daarin kan bijdragen. Dus als een gezamenlijk proces, want een probleem in de relatie is door beide partners gecreëerd. Je beïnvloed elkaar voortdurend zelfs als je niets zegt of zelfs niet aanwezig bent.

Dit proces kun je samenvatten door: ik ben mijn geliefde en mijn geliefde ben ik. Denken in verbondenheid is denken in ‘wij’ en ‘ons’ als een onafscheidelijk beïnvloedingsproces. Dit staat tegenover ego-denken. Het ego heeft de neiging zich juist te onderscheiden, onafhankelijk te zijn en zichzelf geïsoleerd zien. Het wil bewijzen beter te zijn dan de ander en het alleen te kunnen. ‘Ik’-denken heeft een vertekend zelfbewustzijn als geïsoleerde eenling en kan leiden tot een soort gevangenschap van het ego.

En ‘wij-denken legt de nadruk op verbondenheid en gemeenschappelijkheid zoals een gedeeld levensdoel. Het vraagt een zekere zin zijn eigen persoonlijke wensen en neigingen opzij te zetten. Wij- denken betekent tot op zekere hoogte jezelf wegschenken. De essentie van relatiegroei is de vele schijnbare tegenpolen met elkaar te verzoenen en te integreren zoals verbondenheid en onafhankelijkheid en niet in extremen te komen.

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265

 

De compassievolle dialectische relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *