Vind je levensdoel en maak het verschil

 

 

 

 

 

Inleiding

Mensen worden geboren met een doel in hun leven. Sommige mensen gaan nooit op zoek naar dat doel, zodat het hun hele leven lang onuitgesproken blijft. Maar het is er wel degelijk. Ons levensdoel is de reden waarom we op deze planeet zijn. Het is de taak die we moeten volbrengen, het geschenk dat we te geven hebben. Een levensdoel is geen baan, zelfs geen roeping. Het brengt elke dag van je leven, 24 uur per dag, tot uiting wie je bent als je je volledige potentieel bereikt.

Weten wat jouw doel is in dit leven en wat je waardevol vindt brengt rust en evenwicht. Je kunt zelf richting geven aan je leven en voorkomen dat anderen of toevallige omstandigheden je leven bepalen. Maar wat telt nu echt voor jou in het leven? En hoe kom je erachter wat jouw doelen zijn?

Als je betekenis in het leven vind heb je je levensdoel duidelijk. Met je levensdoel  maak je het verschil in de wereld en maak je je leven waardevol.

Iedereen heeft een levensdoel maar niet iedereen heeft dit scherp voor ogen waardoor je een speelbal wordt van je omgeving: je hobbelt mee met anderen. Als je wél je levensdoel duidelijk hebt vraagt het focus, doorzettingsvermogen en moed om vast te houden aan jouw diepe innerlijke stem.

Hieronder staan vragen die je helpen je levensdoel en daarmee ook je loopbaandoel helder te krijgen.

Herken je dit?.

Neem even de tijd om na te denken over wat je hieronder herkend:

 • Je wordt ‘s ochtends niet enthousiast wakker voor de nieuwe dag. Als je ‘s morgens niet enthousiast bent, dan leef je waarschijnlijk niet je hoogste doel.
 • Als je een patroon kunt opmerken in je leven dat je denkt hoe geweldig het leven de ene week is en hoe shit het de volgende is. Dat is waarschijnlijk een teken dat je ‘niet doelbewust’ leeft.
 • Als je weet dat je zoveel hebt om dankbaar voor te zijn maar diep van binnen het gevoel hebt dat er iets ontbreekt in je leven. Dan ben je waarschijnlijk niet verbonden met de zin van het leven.
 • Je bent omringd door mensen die je naar beneden halen. Als je merkt dat je omringd bent door mensen die zeuren, bekritiseren, klagen en veroordelen. Dan leef je waarschijnlijk niet het diepe doel van je leven.
 • Als er een heleboel dingen zijn die je liever met je leven doet, maar nog geen manier hebt gevonden om de moed op te brengen om het aan je partner, vriend, familie en vrienden te vertellen. Dat is waarschijnlijk een teken dat je ‘niet doelbewust’ bent.
 • Je werkt in een baan die je energie uitput. Als je leeft met een doel, heb je niet alleen een baan, maar je hebt een roeping. Het verschil tussen een “baan” en een “roeping vanuit passie” is dat een baan je uitput en een roeping je energie geeft.
 • Als je in een voortdurende denkt dat je “gelukkiger zult zijn wanneer” het volgende moet gebeurt of moet hebben en je niet geniet van de levensreis. Dan leef je waarschijnlijk niet de zin van het leven.

Gratis kennismakingsgesprek

En stel je weleens de volgende vragen aan jezelf?

 • Ik voel dat ik in een sleur en automatisme leef
 • Ik voel geen dankbaarheid en vreugde, hoe komt dat?
 • Ik ben bang om mijn dromen te volgend, hoe komt dat?
 • Ik ben op zoek naar iets dat mijn leven zinvol maakt
 • Ik zoek naar iets dat me het gevoel geeft dat mijn leven ertoe doet.
 • Ik heb het gevoel dat ik me vaak aanpas aan mijn omgeving en voel me dan als een speelbal waar iedereen tegen aan kan schoppen welke kant het uitgaat.
 • Ik heb het gevoel dat ik iets mis in het leven
 • Ik ervaar niet echt een bevredigend leven
 • Ik zoek naar een doel of een missie voor mijn leven
 • Ik heb het gevoel dat mijn leven geen duidelijk doel heeft
 • Ik ben opzoek naar wat ik hierachter kan laten wat er echt toe doet
 • Ik ben opzoek naar iets waar mijn kinderen verder mee kunnen

Instructie

Zorg eerst dat je ontspannen gaat zitten, sluit je ogen en haal 3 keer diep adem.

Blijf daarna 5 minuten stil zitten en blijf met je aandacht bij je ademhaling. Als je afdwaalt is niet erg. Zodra je dit opmerkt ga je weer terug naar je ademhaling

Ga rustig aan een tafel zitten en schrijf op welke antwoorden er in je opkomen. Maak je niet druk over punten en komma’s, verzorgdheid of samenhang. Volg gewoon je gedachten, emoties nieuwsgierig zonder een oordeel te vellen. Schrijf gewoon voor jezelf

Heb de moed om naar je spontane innerlijke stem te luisteren. Er is geen goed of fout antwoord. Het is een zelfonderzoek en een leerproces om diep in jezelf te kijken. Te kijken wie jij echt bent.

Stappenplan en kernvragen om je authentieke levensdoel te ontdekken

Heart Connection heeft 8 stappen ontwikkeld die je meer duidelijkheid kunnen geven over je levensdoel. Wij kwamen hierop vanuit onze eigen ervaringen en door het lezen van vele boeken over hoe je je droom kunt waarmaken. Het is een vliegroute geworden die je meeneemt op een reis.

 

 

 

 1. Wat maakt je verdrietig, doet je hart breken en motiveert je om hierin verandering te brengen en in actie te komen? Voor wie zou ik alles doen? Wie wil ik inspireren om hun leven te verbeteren?
 2. Wat(en wanneer)maakt je blij, gelukkig en doet je spontaan zingen?
 3. Wat zijn je essentiële levensbehoeften(zie bijlage)
 4. Gezien je talenten, passies en waarden. Hoe en waar kun je deze bronnen gebruiken om het verschil te maken of te helpen of bij te dragen? (als het gaat om mensen, familie, organisatie, milieu, planeet, enz.)Dus hoe kan ik helpen?
 5. Stel dat alles mogelijk is wat zou jij doen om de wereld een stukje mooier te maken. Mijn belangrijkste toekomstige bijdrage aan anderen zal zijn ..
 6. Stel je bent nu 90 jaar oud, zittend op een schommelstoel buiten uw veranda; je kunt het voelen van de wind van de lente voorzichtig voelen tegen je gezicht. Je voelt je gelukkig en blij met het prachtige leven dat je hebt gehad. Terugkijkend op je leven en alles wat je hebt bereikt en verworven en alle relaties die je hebt ontwikkeld. Hoe wil jij terug kijken op jouw leven?Wat heb je gedaan? Welke personen zijn belangrijk in je leven? 
 7. Hoe wil je herinnert blijven bij mensen als je er niet meer bent. Hoe wil je voortleven bij je partner, familie, vrienden en kennissen. Hoe wil je dat er over je wordt gepraat tijdens jouw begrafenis. Hoe wil je dat mensen aan jou terugdenken (eigenschappen, karakter, et cetera)? Wat wil je doorgeven aan anderen, betekenen voor anderen?
 8. Ik zal vreugde vinden in mijn persoonlijke leven door … en Ik zal genieten van mijn werk door werk te vinden waar ik kan …

Heart Connection

Ing.Peter(PLAM) van der Ven MEM

LoopbaanCoach & LifeCoach

RelatieTherapeut & FamilieCoach

Email: plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331

Lees ook

Hoe ontwikkel je samen een relatievisie

 

Hoe kun je met voldoening terug kijken op je leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *