Een onzeker hechtingspatroon ervaren als een kind kan ons pijn doen. Of je het nu leuk vindt of niet, onze jeugd heeft veel invloed met hoe we zelf opvoeden. Hoeveel we de pijn van onze jeugd hebben gevoeld en wat er met ons is gebeurd het voorspelt het soort ouder we zullen worden.

Maar het ervaren van een onzeker hechtingspatroon als een kind betekent echter niet dat we gedoemd zijn het verleden te herhalen naar onze eigen kinderen. Hoe slecht de dingen ook zijn geweest, als we bereid zijn om zelf de pijnlijke realiteit van onze jeugd te onderzoeken en onder ogen te zien en een samenhangend verhaal te creëren, dan kunnen we een ander soort ouder worden en een gezondere, veiligere gehechtheid hebben met onze kinderen.

Kinderen met een veilige hechting kunnen hun opvoeder zien als een veilige basis om de wereld te verkennen. Ze voelen dat ze zich vrij kunnen bewegen en dat ze altijd terug kunnen komen naar de ouder om zich veilig te voelen.

Emotioneel veilige hechting

Om een ​​veilige gehechtheid te vormen, is het nodig dat ouders een compassievolle omgeving creëren en het vermogen hebben om hun eigen emoties en reacties te reguleren. Ze kunnen ook hun kind helpen deze vaardigheden te leren. Ouders die een veilige hechting vormen, zien hun kind als een afzonderlijke persoon en hebben de neiging zich af te stemmen op de behoeften van het kind. Ze kunnen zich inleven in de ervaring van het kind en blijven aanwezig of “zijn er” voor het kind.

Dit betekent niet dat de ouder perfect moet zijn. Niemand is 24/7 afgestemd op hun kind. Zelfs de beste ouders kunnen slechts ongeveer 30 procent van de tijd afgestemd zijn op hun kinderen. Maar als ouders in staat zijn om “de breuken te herstellen” die zich tussen hen en hun kinderen voordoen, kan een veilige hechting worden gehandhaafd.

Kinderen die een veilige gehechtheid hebben, groeien beter op en zijn in staat om hun unieke identiteitsgevoel te behouden, terwijl ze toch in staat zijn om contact te maken met anderen. Ze kunnen zich veilig voelen in zichzelf, terwijl ze zich bezighouden met het ontwikkelen en onderhouden van gezonde relaties en vriendschappen.

Gratis kennismakingsgesprek

Hoe kun je je hechtingsstijl veranderen of verbeteren?

Het is nooit te laat is om een ​​veilige hechting te ontwikkelen. De hechtingsstijl die je als kind hebt ontwikkeld op basis van je relatie met een ouder of vroege verzorger, hoeft niet definitief te zijn in je volwassen leven.

Als je je gehechtheidsstijl leert kennen, kun je manieren ontdekken waarop je jezelf verdedigt om dichtbij te komen en emotioneel verbonden te zijn en werken aan de vorming van een veilige gehechtheid.

Verandering begint met zelfbewustzijn. Begin te identificeren wat je relatiepatronen zijn, je gedachten en gevoelens over jezelf en je partner. Denk na over je jeugd en probeer de patronen te ontdekken die je had in de omgang had met je ouders. Hoe werd liefde uitgedrukt? Hoe werd er met conflicten omgegaan? Hoe werd erom gegaan met emoties?

We kunnen beginnen met het verkennen:

  • Door je bewust te worden van je hechtingsstijl kunnen jij en je partner de onzekerheden en angsten uitdagen en nieuwe hechtingsstijlen ontwikkelen voor het onderhouden van een bevredigende en liefdevolle relatie.
  • Wat is mijn hechtingsstijl en die van mijn partner, vriend of collega?
  • Hoe heb ik mijn hechtingsstijl ontwikkeld en op welke manieren heeft het invloed op mijn leven?
  • Wat is mijn ‘innerlijke stem’ als een interne coach die de filter is waarmee ik de wereld zien. Wat vind ik van me zelf, mijn partner en anderen?
  • Onze innerlijke stem is de taal van interne beelden over relaties en de sociale wereld. Zodra we deze innerlijk dialoog van binnen hebben geïdentificeerd, kunnen we weten wat we moeten uitdragen. Het zal dan mogelijk zijn om ons gedrag en patronen te veranderen die ons in het verleden hebben vastgehouden en onszelf te bevrijden om volledig in het heden te leven.
  • Begin vooral te leren om op gezonde manieren met conflicten om te gaan en om emotioneel contact te maken met je partner
  • Van je levenservaringen een samenhangend verhaal maken of schrijven helpt je te begrijpen hoe je jeugdervaringen en latere ervaringen je vandaag nog steeds in je leven beïnvloeden.

Privécursus Praktisch en Positieve Ouderbegeleiding

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je hechtingsstijl beïnvloedt de opvoeding als ouder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *