In de snelle wereld van vandaag, waar tijd een kostbaar goed is en onze takenlijsten eindeloos lijken, kan het een uitdaging zijn om quality time opzij te zetten voor onze kinderen.  We leven  vandaag in een crisis van verbinding. We zijn vaak niet meer echt met elkaar verbonden van hart tot hart. We leven in onze individuele bubbels. We zijn geïsoleerd en kinderen lijden onder dit gebrek aan verbinding.  Kinderen zijn constant op zoek om gezien en gehoord te worden, en wie kan dat beter bieden dan een ouder.

Dit kan door elke dag een paar minuten opzij zetten om contact te maken met je kind. Het laat hen zien dat je kind een prioriteit is in je leven, en dit helpt de band te versterken. Deze verbinding legt de basis voor vertrouwen en eerlijkheid, waardoor je kind eerder naar je toe zal komen met eventuele zorgen of problemen. Er zijn dingen in de hoofden van je kinderen weet je pas als je ze goed genoeg kent dat ze dat in alle rust met je kunnen delen.

Alleen de gezamenlijke gezins-ervaring ie niet voldoende om je kind echt te kennen. Het gaat erom een dieper begrip te krijgen van wie je kind is en hen een dieper begrip te geven van wie jij bent.

Veilige gehechtheid ontwikkelen met 1 op 1 tijd

De relaties van onze kinderen bepalen hoe ze de wereld om hen heen zien en ervaren. Deze relaties stellen hen in staat zich uit te drukken en helpen hen te leren communiceren, emoties te uiten en sociale vaardigheden te ontwikkelen. De ouder-kindrelatie is een essentieel onderdeel van hun ontwikkeling, omdat het niet alleen hun eerste  relatie is, maar ook een sjabloon creëert voor hun toekomstige relaties en perceptie van de wereld.

Hoe ziet een gezonde ouder-kindrelatie eruit?

Als je bent afgestemd op je kind, hartelijk reageert en ontvankelijk bent voor hun behoeften, zal je kind veiligheid en geborgenheid ervaren. Ze leren over communicatie, emoties en verwachtingen over hoe ze met andere mensen kunnen omgaan. Wanneer je op een attente en verzorgende manier reageert, zal je kind zich waarschijnlijk zelfverzekerder voelen bij het verkennen van zijn wereld, wat zijn ontwikkeling ondersteunt. Daarnaast leren ze ook dat je er voor ze bent en ze kunt ondersteunen als het misgaat of als ze je nodig hebben. Je wordt een veilige basis waar ze naar terug kunnen keren als het moeilijk is. Dit zijn allemaal kenmerken van een sterke en gezonde ouder-kindrelatie.

Wanneer kinderen een veilige gehechtheid ontwikkelen, weten we dat dit kan helpen de weg vrij te maken voor de fysieke groei, het leren, sociale relaties, het welzijn en zelfs de reacties van hun hersenen op stress. Ouders of verzorgers naar wie een kind in tijden van nood kan terugkeren om troost of bescherming te krijgen, bieden “een veilige basis” voor het kind. Kinderen voelen zich dan veilig om de wereld te verkennen, wetende dat hun veilige basis er is om hun tranen te drogen, te knuffelen of op te vangen als ze vallen.

Leren hoe je een veilige hechtingsstijl met je kind kunt ontwikkelen, is een waardevolle investering in hun emotionele welzijn en veerkracht. Door hun unieke behoeften te begrijpen, routines te creëren en tools te gebruiken om hun groei te ondersteunen, leg je de basis voor een sterke, duurzame band. Onthoud dat dit proces tijd en geduld kost, maar de beloningen zijn de moeite meer dan waard. Met toewijding en begrip help je je kind te bloeien en een veilige hechtingsstijl te ontwikkelen waar hij zijn hele leven profijt van zal hebben.

Wat is een-op-een tijd met kinderen?

  1. Het is een weloverwogen en ononderbroken periode waarin je je uitsluitend op één kind concentreert, zonder alle afleidingen.
  2. Gedurende deze tijd neemt je als ouder deel aan activiteiten of gesprekken die inspelen op hun unieke interesses en behoeften.
  3. Het gaat erom een veilige ruimte te creëren voor je kind om zich te uiten en zich echt gehoord en begrepen te voelen.
  4. Eén-op-één tijd met kinderen zijn momenten van verbinding die een dieper begrip van de innerlijke wereld van je kind opbouwt.
  5. Het is de kunst van vol aandachtig te zijn met je hart en je geest voor je kind, en het medium is de tijd die je besteedt.
  6. Het is hoe je je liefde aan hen toont een geeft. Het is een manier om ze fysiek, emotioneel en mentaal te koesteren.

Primaire behoefte

Als er één primaire behoefte is die een kind nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen, net als voeding om gezond te blijven, dan is het wel de behoefte aan persoonlijke aandacht. Studies tonen aan dat kinderen die [één-op-één tijd] krijgen, het beter doen op school, met meer taalvaardigheid en meer zelfvertrouwen. Het bevorderend hun sociaal-emotionele, cognitieve, taal- en emotionele zelfregulatievaardigheden.

Deze 1 op 1 tijd momenten met je kind zijn zo belangrijk dat jij en je partner elkaar om de bovengenoemde redenen moeten steunen om ze te hebben. Tijd alleen met mama is gewoon anders dan tijd alleen met papa, en die verschillen versterken elkaar.

  1. Vooral in persoonlijke interacties met kinderen brengt positieve aandacht een boodschap van vertrouwen en veiligheid met zich mee.
  2. Ouders tonen positieve aandacht door te glimlachen, oogcontact, zachte fysieke aanraking, het gebruik van vriendelijke woorden die anderen vieren en opbeuren, en door belangstelling te tonen voor de interesses, activiteiten en prestaties van anderen.
  3. Onderzoek suggereert dat het gebruik van positieve aandacht bij interactie met kinderen de frequentie van negatief gedrag vermindert. Kinderen willen en verlangen naar de aandacht van hun ouders en zullen er alles aan doen om die te krijgen.
  4. Wanneer kinderen leren dat ouders meer aandacht besteden aan positief gedrag dan aan negatief, kan het negatieve gedrag afnemen. Het belang van positieve aandacht begint in de kindertijd en gaat door gedurende de kindertijd en in de volwassenheid

Elk kind is speciaal en elk kind heeft speciale tijd nodig

Het idee dat je enorme hoeveelheden tijd met je kinderen moet doorbrengen, is doordrenkt van de hedendaagse opvoedingscultuur. Je kunt elk kind beter 10 minuten van je aandacht geven in plaats van 5 uur in dezelfde kamer door te brengen met afzonderlijke elektronische apparaten.

Zorg er in plaats daarvan voor dat je aanwezig bent als je bij je kind bent. Leg je telefoon weg en geef je kind je volledige aandacht. Je kind zal zich gewaardeerd en geliefd voelen als je positieve aandacht geeft. Richt je op het luisteren naar je kind, het maken van goed oogcontact.

Elk kind is speciaal en elk kind heeft speciale tijd nodig waarin hij zijn ouder helemaal voor zichzelf kan hebben.

Door je kind wat “speciale tijd” te geven, ontwikkel je een hechte relatie met je kind. Als je er een voorspelbaar ritueel van kunt maken, kan je kind erop vertrouwen en uitkijken naar deze tijd met jou. Zorg ervoor dat deze “speciale tijd” niet gemakkelijk wordt onderbroken door andere activiteiten. Het besteden van frequente, korte hoeveelheden tijd (slechts 1-2 minuten) betrokkenheid, is een van de krachtigste dingen is die ouders kunnen doen. 

Als ouder heb je waarschijnlijk het gevoel dat je je kinderen op je duimpje kent. Kinderen, veranderen echter voortdurend en ontwikkelen nieuwe voorkeuren, angsten, gedachten en emoties. Om je kinderen goed te blijven kennen, moet je daarom vragen blijven stellen om gesprekken te beginnen. Je kind moet het gevoel hebben dat hij of zij een belangrijk lid is van het gezin en te onderzoeken hoe je kind zich voelt in het gezin.

Oefeningen

Een op een tijd verdiept niet alleen je band met je kind, maar biedt je ook de mogelijkheid om hun behoeften en voorkeuren beter te begrijpen, wat uiteindelijk een veilige hechtingsstijl bevordert.

1.Maak van één-op-één tijd een gezinsdoel

Overweeg of jullie dit tot een gezinsdoel van wil maken. En hoe jullie elkaar daarbij kunnen ondersteunen en stimuleren. Wat heeft ieder van jullie nodig om hiervoor prioriteit van te maken2

2.Wat zijn de unieke behoeften van onze kinderen

Geen twee kinderen zijn hetzelfde en als je je afvraagt ‘hoe je een veilige hechtingsstijl kunt ontwikkelen’, is de eerste stap het begrijpen van de unieke samenstelling van je kind. Vooral kinderen met autisme of ADHD, moet je je aanpak afstemmen op hun specifieke behoeften.

3.Wat zijn de signalen van onze kinderen als ze ons nodig hebben

Dit betekent dat je goed moet letten op hun signalen, zoals gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en verbale communicatie. Door snel en adequaat te reageren, laat je je kind zien dat ze je kunnen vertrouwen

4.Samen oefenen als ouders

  • Oefen actief luisteren en observeer de non-verbale signalen van je kind
  • Valideer hun emoties en bied troost wanneer dat nodig is
  • Pas je reactie aan op basis van hun individuele behoeften en voorkeuren

Heart Connection

Hoe kun je individuele tijd met je kind aanpakken?

  • Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig.
  • Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.
  • De eerste stap is om te erkennen dat je die behoefte hebt
  • Als je hierbij ondersteuning wil, vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.
  • Klik op onderstaande icoon voor de gegeven

Gratis kennismaking en verkenning hulpvraag

Individuele tijd doorbrengen met je kind(eren)