Verbinden, voelen en loslaten van je emoties:
Hoe kun je beter in verbinding komen met je emoties en behoeften?
Waar komen emoties vandaan?
Hoewel emoties vaak worden beschouwd als abstracte, ongrijpbare ervaringen, hebben ze een zeer reële, fysieke aanwezigheid in ons lichaam.
Elke emotie heeft een bepaalde sensatie in het lichaam. Vaak worden we meegesleept door gedachten of gevoelens en observeren of voelen we onze lichamelijke sensaties niet, waardoor ze aan ons blijven kleven.
Onze emoties geven ons oriëntatie en kleuren onze wereld. Ze zeggen ons wat we nodig hebben en zetten ons aan tot actie. Daarnaast is het ons belangrijkste signaleringssysteem dat we gebruiken om onze relaties met anderen vorm te geven. Emoties zijn ons kompas en belangrijke factor van ons innerlijke leven.
Dit artikel onderzoekt hoe verschillende emoties zich manifesteren in verschillende delen van ons lichaam en hoe daarmee om te gaan.
Heb je je ooit afgevraagd waar je emoties vandaan komen? Waarom voel je je blij als je een geliefde ziet, maar verdrietig als je over een tragedie hoort?
Heb je ooit gezegd dat je “koude voeten” had of “een rilling over je rug”? Je dacht er waarschijnlijk niet bij na, maar die clichés bevatten meer waarheid dan je zou denken.
Bijvoorbeeld hoe emoties werken in een liefdesrelatie
- Als een partner zijn emoties bagatelliseert of onderdrukt uit angst om een last te zijn, hoe minder zijn vrouw weet hoe hij zich voelt.
- Hoe minder ze weet hoe hij zich voelt, hoe minder ze zich met hem verbonden voelt.
- Hoe minder ze zich met hem verbonden voelt, hoe meer ze de neiging heeft haar ongelukkigheid te uiten op een negatieve manier zoals verwijten, kritiek en klagen
- Hoe meer hij hoort dat zijn vrouw ongelukkig met hem is,hoe intenser zijn angst wordt dat hij haar tot last is en zal hij de neiging hebben zich nog meer terug te trekken
Stormen van emoties
We worden vaak meegezogen in stormen van emoties. We raken misschien uit balans. Zulke situaties doen zich voor in ieders leven. Hoe kunnen we deze emoties die ons lijken te overweldigen, de baas worden?
Er zijn globaal twee methoden:
- Je emoties diep delen met iemand die echt met emotionele empathie naar je wil luisteren
- Zelf met empathie naar je emoties kijken, ze voelen en ze loslaten
In dit artikel nemen we je mee met de tweede methode.
Elke dag ervaren emoties zoals: Intense liefde, angst, woede, dankbaarheid, verveling, eenzaamheid, verlies, trots en nederigheid
Alle emoties zijn verbonden met mensen en gebeurtenissen. Maar vaak houden we onze emoties vast waardoor ze ons kunnen belemmeren. Mensen hebben maanden, soms jaren nodig om deze emoties los te laten. Wat weerhoudt mensen ervan om uit deze cyclus te komen?
Dat komt doordat onze emoties op bepaalde punten in ons lichaam worden opgeslagen. Een gebeurtenis is slechts een trigger voor deze emoties om weer geactiveerd te worden.
Hoe kom je uit een emotioneel patroon?
Let op het effect van emotie op je lichaam. Elke emotie heeft een overeenkomstige sensatie in het lichaam. Zoals het lichaam je denken beïnvloedt, kan je denken ook het lichaam beïnvloeden. Begin met het observeren van de sensatie in je lichaam die een emotie heeft gecreëerd. Terwijl je observeert, zul je merken dat de emotie begint op te lossen. Op die manier kan zelfs een grote gebeurtenis een bron van kracht worden in plaats van je zwak maken.
Je lichaam geeft een constante stroom van betrouwbare informatie
Je lichaam geeft een constante stroom van betrouwbare informatie over je ervaring in de vorm van sensaties. Wat wij als emotie beschouwen, is de ervaring van energie die door het lichaam beweegt. Dit wordt over het algemeen gevoeld als sensaties van samentrekking bij spanning of expansie bij kalmte en geluk. Emotionele energie is op zichzelf neutraal. Gevoel is wat je labelt als boosheid, verdriet, vreugde of angst. Het zijn dan je interpretaties of gedachten over emotionele energie die het betekenis geven. Begrijpen dat emoties energie zijn, impliceert dat ze vloeiende, bewegende bronnen zijn die bedoeld zijn om gevoeld en losgelaten te worden in plaats van onderdrukt en genegeerd. Het proces van het opnieuw verbinden met lichaamsgewaarwordingen en emoties kost tijd en vertrouwen. Dit geldt met name omdat voortdurende stress je loskoppelt van je innerlijke ervaring als een manier om je te beschermen tegen overweldigende sensaties en emoties zoals bij een trauma.
Waarom is het belangrijk je emoties te voelen?
Je emoties voelen is fundamenteel voor je fysieke en relationele gezondheid. Omdat emoties deel uitmaken van onze ervaring als mens, fungeren ze als signalen van onze diepste verlangens en behoeften.
Door jezelf toe te staan je emoties te voelen, voorkom je dat onverwerkte gevoelens zich ophopen, wat kan leiden tot emotionele blokkades en mentale gezondheidsproblemen. Het erkennen en omarmen van je emoties is dus een krachtige stap richting een betere verbinding met jezelf en anderen.
Ons lichaam spreekt
Onze lichamen zijn sprekende verhalenvertellers, die de nuances van ons emotionele welzijn uitdrukken door middel van fysieke sensaties. Heb je ooit een knoop in je maag gevoeld voor een zenuwslopende presentatie of een bonkende hoofdpijn ervaren tijdens periodes van intense stress? Deze lichamelijke signalen zijn tastbare manifestaties van onze emoties op het werk.
Denk aan de impact van verdriet op de fysieke gezondheid. Naast emotionele pijn kan verdriet zich uiten in fysieke symptomen zoals vermoeidheid, spierpijn en zelfs veranderingen in eetlust en slaappatronen.
Het delen van je verhaal heeft kracht, maar slechts tot op zekere hoogte. Zodra je jezelf toestaat om je emoties en gevoelens te voelen zonder er over te praten of te rechtvaardigen waarom je je voelt zoals je je voelt, ga je naar het diepe niveau.
Emoties hebben we nodig om met de wereld om te gaan
Emoties hebben te maken met hoe we omgaan met de omgeving — bedreigingen en kansen. Daarvoor, heb je je lichaam nodig, net als je geest. Je lichaam geeft een constante stroom van betrouwbare informatie over je ervaring in de vorm van sensaties.
Gevoelens zijn onze primaire manier om met de wereld om te gaan, maar velen van ons staan er niet bij stil om te onderzoeken hoe ze ons beïnvloeden.
Als je ooit moeite hebt gehad met het benoemen van een emotie, kan het begrijpen van het concept van fysieke gevoelens en waar ze zich bevinden je helpen om je meer in harmonie te komen met je lichaam.
Hieronder tips over hoe je kunt afstemmen om beter contact te maken met je lichaam en je emoties.
Sluit je ogen en stel je de laatste keer voor dat je verliefd werd. Misschien liep je naast je geliefde in een park of staarde je elkaar in de ogen bij een kopje koffie.
Waar voelde je de liefde? Misschien kreeg je vlinders in je buik of raasde je hart van opwinding.
Waar in ons lichaam zitten emoties?
- Geluk en liefde wordt in bijna het hele lichaam opgewekt, terwijl depressie het tegenovergestelde effect heft: het dempt gevoelens in de armen, benen en het hoofd.
- Gevaar en angst veroorzaken sterke sensaties in het borstgebied,
- En woede is een van de weinige emoties die de armen activeert.
Onze hersenen sturen signalen naar het lichaam, zodat we met de situatie om kunnen gaan.
Stel dat je een slang ziet en je voelt angst. Je zenuwstelsel verhoogt de zuurstoftoevoer naar je spieren en verhoogt je hartslag, zodat je met de dreiging om kunt gaan. Het is een geautomatiseerd systeem.
En er is zelfs bewijs dat wanneer je je lichaamstaal verandert, zoals je houding of hoe je staat, ook je geest kunt veranderen.
Angst en je lichaam
Angst is een tijdelijke sensatie in het lichaam. Maar als je probeert te vechten met je angst en probeert weg te duwen, duurt het langer om de angst los te laten.
Als we angstig zijn, kunnen we ons zenuwachtig en gespannen voelen. Het is niet ongewoon om bepaalde lichaamsgewaarwordingen niet leuk te vinden en soms kunnen we er bang voor worden. Bedenk dat het niet de situaties, gebeurtenissen of sensaties zijn die ons storen, maar de gedachten die we erover hebben of de betekenis die we eraan geven.
De mythe van negatieve emoties
Veel mensen geloven dat het gezond is om positieve emoties te hebben, zoals geluk, vreugde en tevredenheid, maar dat negatieve emoties zoals angst, bezorgdheid of verdriet ongepast zijn. Maar dat klopt niet. Boosheid is bijvoorbeeld een signaal wanneer we een onvervulde behoefte hebben of gefrustreerd zijn door overschreden grenzen. Iemand die zich boos voelt, moet onderzoeken welke behoefte dit aanraakt zodat je dat kunt uiten.. Boosheid wordt wel een probleem als we mensen om ons heen pijn doen door onze boosheid
Leren hoe je emoties en lichaamsgewaarwordingen met elkaar kunt verbinden
Stress maakt je los van je zelf. Het proces van het verbinden met lichaamsgewaarwordingen en emoties kost tijd en vertrouwen. Dit geldt met name omdat stress je loskoppelt van je innerlijke ervaring als een manier om je te beschermen tegen overweldigende sensaties en emoties.
Hieronder staan een manier om bewust te worden van wat je lichaam vertelt. Wordt je bewust van sensaties en gevoelens die met elkaar zijn verbonden. Kijk of je de fysieke sensaties aandachtig kunt observeren zonder oordeel – hoe voel je het gevoel direct in je lichaam? De bedoeling is om aandachtig te blijven accepteren wat je op dat moment voelt. Wanneer een gevoel identificeert, kun je vragen stellen als:
- “Hoe vertelt je lichaam je dat je blij, opgewonden, boos, etc. bent?” of
- “Waar in je lichaam merk je het kalme, verdrietige, nerveuze, etc. gevoel op?”
Je laat je lichaam de gevoelens voelen die niet de kans had om zich los te laten op het moment van een gebeurtenis die misschien uitdagend of te stressvol was. Want als een emotie niet wordt gevoelt, blijft het aan je kleven
Wat zijn mijn overtuigingen over emoties?
Er is een verband tussen gedachten en emoties. Gedachten roepen emoties op, en emoties kunnen op hun beurt gedachten teweegbrengen. Wij horen vaak tijdens sessies met cliënten dat ze zeggen: “emoties zijn niet echt belangrijk”. Wanneer je van je emoties afsluit of negeert, verliezen je ook de verbinding met je behoeften (en de behoeften van anderen) en wat er voor je toe doet. Overtuigingen spelen een grote rol in hoe we onze gevoelens wel of niet uiten en verwerken. We schamen ons dat we boos zijn, en daarom stoppen we het liever weg. Deze overtuigingen over gevoelens wijn gekleurd door onze cultuur, opvoeding en eerdere ervaringen. Mensen met negatieve overtuigingen over emoties ervaren vaak meer depressieve gevoelens. Het vermogen om met emoties om te gaan, houdt verband met de kwaliteit van verbondenheid met anderen en met een betere geestelijke gezondheid, geheugen , besluitvorming en algemeen welzijn .
Laat de emotie los
Emoties zijn tijdelijke sensaties of gemoedstoestanden. Ze zijn niet bedoeld om voor altijd vast te houden en je lichaam te verlaten na ongeveer 90 seconden nadat je ze hebt gevoeld. Dus als je nog steeds een emotie voelt na een ervaring of gebeurtenis, is dat waarschijnlijk omdat je geest eraan vasthoudt. In dit geval moet je een bewuste poging te doen om je emoties los te laten.
Gevoelens zijn bedoeld om hun boodschap te delen in 90 seconden. Alles wat langer voelt betekenen dat je het met je gedachten ze voortdurend activeert . Je kunt ervoor kiezen om je emotie los te laten. Je laat je lichaam de gevoelens voelen die niet de kans hadden om losgelaten te worden op het moment van een heftige en stressvolle gebeurtenis. Doe je best om de sensaties die je opmerkt niet te analyseren, maar stem je er gewoon op af, merk ze op en observeer ze. Door je aanwezigheid en openheid zul je merken dat de sensaties veranderen, zachter worden en zelfs weg stromen. Laat de verschuivingen zo goed mogelijk plaatsvinden terwijl je aanwezig blijft bij de plek in je lichaam waar je de emotie voelt en blijf het observeren.
Natuurlijk kan dat makkelijker gezegd dan gedaan zijn voor denkers. Als dat voor jou geldt, probeer dan deze oefening.
Elke emotie is verbonden met je ademhaling. Als je de ademhaling verandert door het ritme te veranderen, kun je daarmee je emotie positief veranderen.
Je kunt deze ademhalingsoefening proberen:
- Haal een paar keer langzaam diep adem door je neus. In door je neus en uit door je neus.
- Terwijl je inademt, voel je emotie op een plek in je lichaam
- Terwijl je uitademt, stel je je voor dat de emotie uit je lichaam stroomt
Hieronder enkele emoties en hun lichamelijke sensaties:
- Schaamte wordt gevoeld in de romp en het hoofd, met een verminderde activiteit in de armen, benen en voeten.
- Depressie leidt tot een verminderde activiteit in het onderlichaam.
- Liefde voel je in het hele lichaam, maar minder in de benen dan in andere gebieden.
- Angst leidt tot een verhoogde activiteit boven het bekken (behalve de armen) en een verminderde activiteit in de armen, benen en voeten.
- Verdriet wordt gevoeld in de borst en het hoofd, met een verminderde activiteit in de armen, benen en voeten.
- Woede wordt gevoeld in het bovenste deel van het lichaam, inclusief de armen. Ook in de benen en voeten is er enige activering.
- Geluk voel je in je hele lichaam.
Wil je leren om beter contact te maken met je emoties?
Therapie kan helpen
- Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig.
- Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.
- De eerste stap is om te erkennen dat je die behoefte hebt
- Als je hierbij ondersteuning wil, vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.
- Klik op onderstaande icoon voor de gegeven
Heart Connection