Inleiding
Aanraking is een van de meest fundamentele behoeften van het sociale leven van een persoon. Als baby’s is het de meest ontwikkelde functie. Bij te weinig aanraking van een baby kan dit groei stagnering tot gevolg hebben. Maar naarmate we ouder worden wordt het aanraken steeds minder terwijl onze diepe behoefte blijft bestaan want het creëert nauwe banden tussen mensen. Een liefdevolle aanraking kan je partner helpen om zich geliefd en veilig te voelen. Je kunt je emoties communiceren via aanraking door je handen te gebruiken om positieve emoties over te brengen en betrokkenheid te tonen en aanraking kan een steun zijn bij negatieve emoties zoals verlies, verdriet en angst
Sommigen zijn niet opgevoed met aanraking en zijn heel onwennig. Anderen zijn beschadigd door misbruik of mishandeling en reageren wantrouwend.Tegelijkertijd is er veel behoefte aan aanraking. Onze cultuur is erg aanraak-arm. Er rust nog altijd een taboe op aanraking en het wordt snel seksueel uitgelegd. Terwijl aanraken juist is bedoeld om elkaar beter te leren kennen, om voelend met elkaar om te gaan. Het kan gevoelens van eenzaamheid verminderen.
Een troostende aanraking
Aan het einde van een slechte dag, wat biedt je het meer comfort? Een paar uur spelen op je telefoon of een meelevende, echte, emotionele knuffel? Een gebrek aan aanraking kan ons afgewezen, ongewenst en onbemind doen voelen in de relatie. Aanraken is een primaire taal van compassie. Het is een natuurlijke behoefte vanaf het moment dat we geboren worden. Aanraken is vaak in onze relaties in zekere zin vreemd of ongewoon geworden. Mogelijk omdat je nog nooit een compassievolle relatie hebt gehad of je ouders op een andere manier hebben liefgehad, maar nooit het belang van aanraking getoond, nooit knuffels gegeven of elkaar liefdevol gestreeld.
Een troostende compassievolle aanraking of knuffel in de relatie geeft antwoord op de behoefte van nabijheid. Met liefdevolle aanraking wordt hier niet bedoelt seksualiteit of massage maar over aanraking, strelen en knuffelen. Als je je partner liefdevol aanraakt druk je acceptatie, geruststelling en kalmte uit. Het helpt je partner zijn/haar emoties te voelen en er contact mee te maken. Wanneer de aanraking koud is, kan het ook de afstand tussen twee partners vergroten.
Tedere aanraking
Relaties die elkaar aanraken geven elkaar vaker een knuffel na conflict, ruzie of incident. Knuffelen kan soms een betere manier zijn om je partner gehoord te laten voelen, in plaats van over gevoelens te praten. Een knuffel kan niet alles weg poetsen of rechtvaardigen maar wel weer verbondenheid creëren om een gesprek gemakkelijker aan te gaan. Het kan dankbaarheid uitdrukken met een simpele aanraking
Aanraken en knuffelen maakt je relatie vertrouwder en intiemer. Als je je op je gemak voelt deel je makkelijker wat je dwarszit. Knuffelen geeft een gevoel van veiligheid, comfort en maakt je guller, minder wantrouwend, socialer en meer invoelend. Een zachte aanraking van de hand of schouder tijdens een gesprek helpt bij het tonen van oprechte zorg en betrokkenheid. Met een liefdevolle aanraking kun je toenadering zoeken of sorry zeggen zonder te praten.
Bij een compassievolle aanraking zit geen seksuele intentie achter maar gaat over het uitdrukken van intieme lichamelijke en emotionele verbondenheid door volledige acceptatie wat ‘nu is’ in de relatie. Het is een tegenwicht van onze cultuur van geïsoleerde individuen waar aanraken vaak een taboe is of snel seksueel getint wordt. Seks zonder intimiteit, tederheid en liefdevolle aanraking reduceert de ander tot niets meer dan een gebruiksvoorwerp.
Aanraking verminderd angst
Misschien is het beangstigend om liefdevol aan te raken, juist omdat je dan je partner zo nabij laat komen dat dit kwetsbaarder aanvoelt, emotioneel afhankelijk en gevoelig voor mogelijke afwijzing. Zachte, tedere, liefdevolle aanraking bouwt ware intimiteit en vertrouwen op wat we allemaal nodig hebben als basis voor een intieme relatie. Aanraking is zo essentieel voor een intieme verhouding dat het zelfvernietigend als dit middel onbenut wordt gelaten.
Oogcontact is cruciaal in een intieme relatie, maar de combinatie met dagelijkse aanraking vergroot de romantische impact. Het kan angst om in de steekgelaten worden wegnemen en alle twijfel dat je niet belangrijk bent voor je partner wegnemen. Daar tegenover staat dat bij weinig of geen aanraking/ knuffelen een voedingsboden wordt gelegd voor emotionele verwijdering en onverschilligheid.
Zeg “bedank je wel” met een aanraking.
Het tonen van dankbaarheid voor de inspanningen van je partner is een belangrijke manier om je geliefde te laten weten dat je haar/hem waardeert. Zeggen, “Dank je wel”, is de meest gebruikelijke manier om dankbaarheid te tonen, maar je kunt het ook overbrengen met een simpele aanraking van de onderarm. Andere manieren om waardering te tonen door middel van aanraken zijn onder andere: de arm van de partner zachtjes inknijpen, de rug strelen of je hand licht op de rug of een schouder plaatsen.
Onderzoek mogelijke weerstand
De warmte, nabijheid, oogcontact en andere signalen die via aanraking worden gecommuniceerd, kunnen negatieve emoties verzachten. Een relatie die elkaar dagelijks liefdevol aanraken en knuffelen leggen een goede basis om beter met problemen en teleurstellingen om te gaan. Aanraken tijdens een verontschuldiging als je iets niet goed hebt gedaan, voegt warmte en oprechtheid toe. Soms is het lastig om aan emoties woorden te geven, maar is een aanraking veelzeggend. Met het gebruik van aanraking als liefdestaal kunnen we op een mooie manier emoties communiceren.
Het genieten van liefdevolle aanraking is natuurlijk, maar we kunnen er weerstand tegen krijgen na onaangename ervaringen. Of misschien voelen we ons gewoon ongemakkelijk met liefdevolle expressies omdat knuffels, kusjes of strelen tussen onze afstandelijke ouders niet gezien hebben. Aanraking stelt gerust en verbindt, dus het gevolg is dat het vergroten van een opmerkzame aanraking de relatie kan verbeteren. Maar wanneer een partner je toenadering afwijst kun je je afgewezen voelen en eenzaam. Onderzoek dan beide deze weerstand met openheid en betrokkenheid zonder het probleem bij de ander neer te leggen dit verdiept weer je relatie.
Moedig zijn
Hoe vriendelijker en compassievoller we zijn met onszelf, hoe meer we de moed kunnen ontwikkelen om moeilijke dingen te doen zoals onze geliefde te troosten door een liefdevolle aanraking. Daarbij helpt als we liefde en compassie voelen voor onszelf want dit is diep genezend en rustgevend en helpt de vele uitdagingen aan te gaan die op ons pad komen.
Compassievolle aanraking
Compassie is een gevoel van diepe medeleven met je partner als deze verdriet heeft en dat je een sterk verlangen hebt om de pijn van je partner te verlichten. Een compassievolle aanraking is een manier om te laten voelen dat je om je geliefde geeft als je de woorden niet kunt vinden. Soms zijn er geen woorden, maar is er aanraking.
Aanraking activeert de vaguszenuw van het lichaam, die nauw verbonden is met onze compassievolle reactie. De nervus vagus is het paar zenuwen dat zich uitstrekt van de hersenen naar de buik en langs het hart passeert.
Compassievolle aanraking verminderd de pijn, angst, depressie, gevoelens van hopeloosheid en vergroot het gevoel van eigenwaarde. Het is een mooie manier om te geven en je partner te helpen, terwijl je jezelf daarmee ook helpt:
- Je wordt fysiek sterker door te geven;
- je wordt zelfverzekerder in je mogelijkheden om anderen te helpen;
- je verbetert je communicatievermogen;
- je onderzoekt niet-seksuele intimiteit en neemt barrières weg die door angst worden veroorzaakt;
- Je wordt er comfortabeler door in je eigen lichaam en met het lichaam van je partner.
Liefdevolle aanrakingen door je geliefde te vragen je te begeleiden wat zij/hij fijn voelt.
Om te weten wat je partner fijn vindt, begin je met afstemmen. En dat bestaat uit tweerichtingsverkeer, want zonder opbouwende feedback tast je in het duister en is de kans om gekwetst te worden groot en kijkt je wel uit om het nog eens te proberen. Vraag je geliefde om je te begeleiden wat zij/hij fijn voelt.
Hieronder verschillende liefdevolle aanrakingen:
- Aanraking als groet
‘S Ochtends voor het opstaan een kus of een knuffel wanneer je thuiskomt, maakt dat je je gezien voelt. Met deze manier van groeten sta je echt even in aandacht stil bij elkaar.
- Aandachts-aanrakingen
Een tikje op de arm van je partner om de aandacht te krijgen.
- Empathische aanrakingen
Deze drukken vriendelijke, hulpvaardige en ondersteunende intenties uit.
- Koesterende aanraking
Deze kortdurende aanraking drukt uit hoeveel jij en je partner om elkaar geven. Het gaat hier om een korte knuffel, een vluchtige kus of een aai over je bol.
- Verbondenheidsaanraking
Hiermee laat je elkaar en de buitenwereld weten dat je voor elkaar kiest. Door bijvoorbeeld hand in hand te lopen, zeg je: ‘wij horen bij elkaar’.
- Geborgenheidsaanraking
Lichamelijke aanraking om geborgenheid bij elkaar in tijden van onzekerheid en angst.
- Speelse aanraking
Kietelen, stoeien en plaagstootjes geven behoren tot deze categorie. Hiermee breng je levendigheid en ontspanning in je relatie.
- Sensuele aanrakingen
Het strelen van de huid op een sensuele manier veroorzaakt een aangenaam en erotiserend gevoel. Bij sensuele aanrakingen gaat het dus om het plezieren van de zinnen zonder de geslachtsdelen, borsten en billen erbij te betrekken.
Wil jij ook een liefdevolle aanraking in de praktijk brengen? Wil je hierover met Heart Connection in gesprek? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.
Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek
Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.
Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.
Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.
Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek
Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.
Aarzel niet om contact op te nemen.
Heart Connection
Peter(PLAM) van der Ven
Lilia(LV) van der Ven-Rayos
LoopbaanCoach & LifeCoach
Relatietherapie & Gezinstherapie
Email: plamvdven@outlook.com
Website: www.heartconnection.nl
06-51404331