Elke relatie is als een jong plantje

Introductie

Een (liefdes)relatie is als een jong plantje. Een plantje heeft voortdurend gezonde voeding nodig anders groeit het niet of gaat zelfs dood. Zo ook een liefdesrelatie, het heeft van beide partners aandacht nodig voor de relatie en de bereidheid om samen te groeien.

Zegt je partner weleens “zo ben ik nou eenmaal, zo moet je me maar accepteren”? Vindt je partner het moeilijk om iets niet goed te kunnen? Of vindt hij of zij ‘altijd’ een goed excuus waarom iets verkeerd is gegaan? Of waarom het juist goed gaat, en er daarom niets ondernomen hoeft te worden?

Zullen we de vragen ook eens omdraaien? Kijk je mee naar jezelf? Hoe ga jij om met kritiek of opmerkingen van je partner? Geef je vaak allerlei redenen om onvrede of ‘fouten’ te verklaren? Of om het goed te praten, te rechtvaardigen? Komt dit omdat jij je door de kritiek of claims van jouw partner eigenlijk tekort voelt schieten of afgewezen voelt?

Grofweg zijn er twee manieren van denken en hoe je dingen kunt benaderen: Je kunt denken dat alles al vast staat (Vaststaande Mindset) of je kunt denken in mogelijkheden (Groei gerichte Mindset). Welke manier van denken heb jij?

Perfecte soulmate

Interessant is dat degenen met een vaste mindset vaak denkt in een geïdealiseerde liefde. Ze geloven dat ze een ideale partner moeten vinden in plaats van een succesvolle relatie samen ontwikkelen. Mensen met deze mindset verwachten dat een relatie automatisch goed moet zijn zonder de inspanningen van beide partners. Ze geloven in het zoeken naar de perfecte “soulmate” die tot een “perfecte match” zal leiden in plaats van ernaar te streven om een ​​relatie met inzet te verbeteren. Mensen met een groei mindset ontwikkelen hun relatie met hard werken en toewijding. Stellen met een groei mindset vertrouwen dat verandering zal plaatsvinden bij individuele partners en binnen de relatie en accepteren en stimuleren deze veranderingen

Van bewijzen naar groeien in je relatie

Als je werkelijk in staat bent de groeigerichte mindset in jouw relatie toe te passen, dan hoef je jezelf niet meer te bewijzen, niet meer te rechtvaardigen en niet meer te verdedigen. Je speelt geen wedstrijd met je partner wie gelijk heeft, wie iets het beste weet, of wie wel of niet tot actie moet komen.

Iemand met een vaststaande mindset wil een partner of vriend die hem of haar op een voetstuk plaatst. Deze mindset kan ervoor zorgen dat je denkt dat je partner altijd je gedachten zou moeten kunnen lezen, of dat je het nooit ergens over oneens mag zijn.
Degene met een groei mindset wil een partner die hem laat zien waar zijn of haar verbeterpunten zitten, die helpt om een beter persoon te worden, die aanmoedigt om nieuwe dingen te leren. Je begrijpt dat dit een gezondere en gelukkigere relatie oplevert.

De groeigerichte mindset grijpt tekortkomingen en misverstanden aan als kansen om te leren. Een relatie floreert als je samen inspant om problemen op te lossen en nieuwe dingen te ontdekt. Dan kun je jouw kwaliteiten ontwikkelen en de relatie groeit ook.

Gratis kennismakingsgesprek

Compassie bij het leerproces

Hoe meer je je fouten kunt accepteren als onderdeel van het proces, in plaats van jezelf te bekritiseren, hoe groter de kans dat je blijft vasthouden aan je inspanningen en gefocust blijft op het oefenen van de vaardigheden.
Je wilt bijvoorbeeld geduldiger zijn, maar merken dat je er nog steeds moeite mee hebt en gemakkelijk gefrustreerd raakt en boos. Als je kunt accepteren dat het bereiken van je doel het resultaat is van voortdurende inspanning, zul je hopelijk in staat zijn om te reageren op dergelijke misstappen langs de weg van compassie voor jezelf en je partner.

Verbeter de sfeer in je gezin

Problemen zijn er in elk gezin wel. Met een vaststaande mindset probeer je misschien het plaatje van ‘gelukkig gezin’ of de ‘perfecte moeder’ vast te houden.
Vaststaande overtuigingen als ‘Ik ben eigenlijk een waardeloze moeder’, ‘Ik ben gewoon niet zo handig met jongens (zoons)’ of ‘Ik heb mijn moeders harde karakter’ maken dat je vast komt te zitten in je rol van ouder die het nooit goed (genoeg) kan doen.

Wanneer je blijft hangen in de dingen zoals je ze altijd hebt gedaan, zul je blijven krijgen wat je altijd hebt gekregen.
Een ouder met een groei mindset geeft niks om het plaatje van ‘de perfecte ouder’ maar gaat op zoek naar nieuwe antwoorden en oplossingen.

Neem nu een besluit
Op welke manier je ook anders wilt zijn, je kunt het leren door het te doen als je de juiste mindset hebt. Het gaat om een verschuiving in het denken van ‘Ik wil anders zijn’ naar ‘Ik zal leren anders te zijn en het anders aan te pakken’.

Het is daarom niet genoeg om veranderingen te wensen. Je moet actieve stappen ondernemen om ze te laten gebeuren. Begin met de basisregel en de start van vernieuwde liefdevolle relaties: begin nu met het besluit te nemen dat je wilt veranderen in je relaties.

Maak nu meteen afspraak voor Kennismakingsgesprek

Hebben je nog vragen of willen je onderzoeken of Heart Connection  iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

 

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection  je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

 

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265

 

 

 

 

 

Een groeigerichte mindset in je relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *