Hoe kun je samen meer plezier maken en genieten

Voor iedereen in een liefdesrelatie is de belangrijke vraag: hoe de liefde op de lange termijn levend gehouden kan worden .Je hebt misschien gehoord dat langdurige relaties uiteindelijk en onvermijdelijk saai en levenloos worden. Veel mensen geloven in deze mythe en verwachten dat dit bij hen ook zal gebeuren. Mede door deze verwachting, worden de relaties geconfronteerd met een neerwaarts spiraal. Hoewel het bijna onmogelijk is om saaie momenten te voorkomen, is het mogelijk om een relatie levend te houden op een manier die vreugde, spontaniteit en samen zijn kan versterken.

Dit thema komt regelmatig terug bij relatie- en gezinstherapie maar vooral bij het thema je relatie levend houden. Vaak weten stellen niet wat ze kunnen doen of onderschatten het belang om plezier te maken met elkaar.

Wij als Heart Connection zijn bloedserieus over samen plezier maken. Als relatietherapeuten zijn wij vastbesloten om onze cliënten te helpen zoveel mogelijk plezier te hebben met elkaar. Hieronder geven wij een aantal tips.

Bij plezier maken of leuke dingen doen denken we hieraan: blijdschap, uitbundigheid, vrolijkheid, enthousiasme, genieten, plezier, vreugde, verbondenheid, flow. Onderstaande tips zijn gebaseerd op onze eigen directe ervaringen als stel en relatietherapeuten, de hechtingstheorie, positieve psychologie en Heartfulness.

Waarom is een liefdesrelatie zo moeilijk om op de lange termijn levend te houden?

Een van de belangrijkste redenen is ‘gewenning’ . Dat is een mooie manier om te zeggen dat we ons vervelen. Na verloop van tijd wordt een relatie té “voorspelbaar”. Alles wordt te vertrouwd en de inspanning om een relatie levend te houden verminderd . Een langdurige relatie gaat over je te blijven inspannen voor het verdiepen van verbondenheid en niet over het gemak of verminderen van de ruzies. Alleen of eenzijdig tijd besteden aan het verminderen van conflicten zal op lange termijn niet echt vruchten af werpen . Het gaat er ook over om je te blijven inspannen voor het vergroteten van positieve gevoelens voor elkaar en de relatie.

Hieronder tien bouwstenen om je te blijven inspannen voor een levende sprankelende relatie:

1. Intimiteit voeden met plezier maken

Saai, grauw, levenloos, muf, saai, vervelend. Dit zijn waarschijnlijk niet de woorden die je hoopt te gebruiken om je relatie te beschrijven. 

 • Wat was aan het begin van je relatie dat je relatie zo aantrekkelijk maakte?
 • Wat zorgde ervoor dat je graag tijd met je partner wilde doorbrengen?

Emotionele en lichamelijke intimiteit is essentieel in een liefdesrelatie, maar dit kan gevoed worden door leuke activiteiten, samen lachen en spelen. Leuke relatieactiviteiten stellen partners in staat om samen quality time door te brengen en hun band te versterken. Samen lachen en plezier hebben kan de emotionele binding, communicatie en conflictoplossingsvaardigheden verbeteren. Samen plezier maken heeft een sterk verband met relatietevredenheid, gevoelens van nabijheid en een sterk gevoel van vriendschap. Hoe we ons ook voelen, plezier hebben met onze partner is een noodzaak als we onze emotionele banden sterk willen houden. Plezier is vooral belangrijk als je je verbondenheid wilt herstellen of hoe je je relatie wilt opfleuren.

We onderscheiden 3 soorten relatie activiteiten:

 1. Routinematige activiteiten in een relatie en gezin zoals dagelijks tandpoetsen of douchen
 2. Relatie- en gezinsrituelen die verbondenheid centraal stelt zoals gezamenlijke eten en verhalen delen die de verbondenheid vergroten
 3. Leuke activiteiten en samen plezier maken die gericht zijn om alles los te laten, te ont stressen en te genieten van het samen zijn en het leven te vieren. Als je gestrest bent kun je je niet goed emotioneel afstemmen op je partner. Je hebt dan de neiging om in je eigen mind te blijven zitten.

2.Verlies van relatieplezier

In een relatie kun je een deel van de gezamenlijke vreugde verliezen. Na verloop van tijd kan een relatie terecht komen routine. Je kunt als relatie gemakkelijk in een relatiesleur terecht komen, vooral als je niet bewust de tijd neemt om samen een plezier te maken

Het terugbrengen van relatievreugde is een sleutel tot het levend houden van een relatie. Naast het cultiveren van nabijheid en een dieper gevoel van intimiteit, is vreugde in een relatie ook bouwen aan veerkracht bij moeilijker momenten. Door het creëren van vreugde kan emotionele afstand soepeler worden hersteld. Samen lachen kan een manier zijn om een pijnlijk moment te verlichten en kan een uitstekend middel zijn bij moeilijkheden.

Om een relatie gezond te houden, is het belangrijk om te weten hoe je plezier kunt maken in je relatie. Op zoek gaan naar dingen om als koppel te doen om avontuur en / of romantiek in je relatie te brengen, kan helpen je band te versterken. De typische diner-and-a-movie date avond is altijd geweldig, maar soms heb je meer nodig.

3 .Het plezier levend houden

Wanneer partners elkaar voor het eerst ontmoeten, besteden ze meestal een aanzienlijke hoeveelheid tijd aan het samen ondernemen van leuke activiteiten en het doorbrengen van quality time om elkaar te leren kennen. De meeste partners zijn waarschijnlijk van plan om dat plezier en de vonk in hun relatie voor altijd te behouden. Maar na verloop van tijd met kinderen, huishoudelijke taken, lange werkuren en dagelijkse uitdagingen staat plezier maken onder druk.

Sterke, gezonde, gelukkige en langdurige relaties gebeuren niet zomaar, ze vereisen inspanning; en een van de dingen die elke relatie nodig heeft, is vreugde en leuke dingen doen. Daarom wees bewust bezig met plezier maken in je relatie. Overweeg met welke obstakels je momenteel wordt geconfronteerd en bespreek met je partner dat je bereid bent eraan te werken. Naarmate je je meer bewust wordt van de barrières om plezier te plannen en actie te ondernemen ga ze beter overwinnen.

4. Waarom is plezier zo belangrijk?

Leuke dingen doen en samen spelen is een serieus iets. Dit klinkt paradoxaal omdat het zo belangrijk is in een langdurige liefdesrelatie.

In een liefde relatie is je geaccepteerd voelen belangrijk om je dicht bij je partner te voelen. Acceptatie komt voor een groot deel door samen plezier maken en samen te lachen. Geliefden die niet samen om zichzelf kunnen lachen, accepteren hun partner waarschijnlijk niet erg. Ze zijn misschien niet in staat om de unieke gebreken en onvermijdelijke struikelblokken te tolereren, net zo min als ze hun eigen fouten kunnen verdragen. Ze staan ook minder snel open voor aangename verrassingen van een relatie. Acceptatie betekent daarentegen dat je de relatie kunt blijven verbeteren, want je zult nooit gevangen raken door intolerante verwachtingen van perfectie van jezelf en je partner.

Er zijn partners die het idee om samen leuke dingen te doen en samen lachen afwijzen. Ze zien plezier als onwaardig en niet ter zake. Misschien willen we ooit plezier hebben, vertellen ze me, maar niet voordat ze een carriere hebben gemaakt, fortuin hebben gemaakt een wetenschappelijke doorbraak of een artistiek meesterwerk hebben gemaakt. Ze stellen vreugde uit in hun leven en in hun relatie. Maar…….

 • Partners die samen leuke dingen doen en lachen hebben de neiging om hun relatie meer te waarderen.
 • Partners die leuke dingen doen en lachten met hun partners voelen zich dichter bij hun partner en voelen zich meer ondersteund door hun partners.
 • Samen plezier maken kom je in een stroom van samenzijn, intimiteit en in een flow met elkaar
 • Plezier hebben stelt ons in staat om samen positieve herinneringen op te bouwen.
 • Plezier maken versterkt het vriendschapsaspect van je relatie.
 • Plezier maken biedt partners mogelijkheden om samen te lachen en te genieten van elkaars gezelschap en het samen zijn.
 • Het is een van de beste manieren om een band op te bouwen en opnieuw contact te maken, vooral na een ruzie of een uitdaging

5. Waar we als mens blij van worden

Veel voorkomende pleziertriggers:

 • Je verbonden voelen (d.w.z. met jezelf, andere mensen, plaatsen, dieren, de natuur, een oorzaak, geest of religie)
 • Iets humoristisch of grappigs ervaren of er getuige van zijn
 • Iets moois, verrassends of geweldigs ervaren
 • Persoonlijke prestatie of getuige zijn van de prestaties van een geliefde
 • Genot verkregen door een van de vijf zintuigen (aanraking, smaak, geur, zicht, geluid)
 • Getuige zijn van of deelnemen aan daden van menselijke goedheid, vriendelijkheid en mededogen
 • Het verlichten van lijden bij jezelf en/of bij anderen

6. Ga opzoek naar je eigen natuurlijke blijheid

Hoe meer je bewust bent van je natuurlijke blijheid hoe beter je blijheid kunt ervaren met je partner. Om blijheid te voelen, moeten we bereid zijn om dingen binnen te laten, om onszelf te laten raken door onze partner en het leven. Dit ontvangen kan door openheid, verwondering en verbinding. Het is iets dat van nature gebeurt wanneer we vertragen en onszelf tijd en ruimte geven om te ons zelf te zijn en echt te voelen wat er is. Het is een gevoel die naar boven komt wanneer je even stopt en je ogen sluit om de zon op je gezicht te voelen; of de innerlijke rust die komt als je zachtjes je ogen sluit om de geur van een bloem te ruiken. Het is het gevoel van gemak dat we ervaren wanneer we tijd doorbrengen met onze partner.

Veel momenten van vreugde missen we in het leven omdat we te snel gaan, te druk zijn om daadwerkelijk vreugde te ontvangen en te laten ontstaan. Vaak kan deze innerlijke blijheid worden overschaduwd door de vele gedachten in ons hoofd. Het verdringt dan het deel dat kan luisteren en ontvangen met verwondering. En het is dat ontvangen, dat luisteren, dat het hart opent voor vreugde. Hoe meer we leren om een gevoelde verbinding met wat er gebeurt te behouden, hoe dieper we vreugde kunnen ervaren. Het is een innerlijk blijheid dat voortkomt uit simpelweg verbonden te zijn met onze directe ervaring. Hoe het nu voelt. Oh wat gebeurt er nu met ons?

7. De wereld voor even helemaal los te laten en emotionele veiligheid

Stress, zorgen, angsten, boosheid en spijt dreigen dagelijks de overhand te krijgen in ons drukke leven waardoor ons leven aan ons voorbij snelt zonder er bewust te van te zijn. Een pas op de plaats door te genieten wat er nu is helpt. In plaats van je partner de schuld te geven of te bekritiseren, is plagen over het probleem of er de humor van inzien een mildere manier zodat hij of zij bereid om het los te laten. Lachen is ook een manier om met angst om te gaan. Het omarmen van humor is een geweldige manier om te ontspannen zodat je je samen kunt vermaken. Is het belangrijk dat partners ruimte maken voor te lachen en leuke dingen te doen. Het is een uitdaging om het grappige te vinden tussen alle stressvolle situaties en een evenwicht te zoeken tussen serieuze dingen en de wereld voor even helemaal los te laten. En om beter om te gaan met de negativiteit van onszelf en in je relatie als een manier om spanning te verlichten en woede los te laten.

Het zorgt voor ontspanning die essentieel is om je beter te voelen en je beter emotioneel af te stemmen op je partner.

Leuke dingen doen en samen lachen brengt je dichter bij je partner, of je nu een grapje maakt of iets leuks doet waar je beide in opgaat. Samen lachen verhoogt tijdelijk het gevoel van verbondenheid.

8.  Begin als relatie met het vinden van gemeenschappelijke vreugde.

Vraag jezelf af: Wanneer heb je je intiem en in een flow met elkaar gevoeld? Dit zijn allemaal tekenen van samen in een vreugdevolle staat zijn. Misschien was het een grappig filmpje kijken of samen een wandeling maken of naar een voorstelling gaan. Zodra je een paar dingen hebt bedacht, kies er een om deze te plannen als een terugkerende leuke activiteit die jullie beide in een flow brengen.

Het gaat eigenlijk niet om de activiteit zelf maar het gevoel verbonden te zijn en vreugde te voelen.

Wanneer koppels iets hebben dat ze samendoen waarvan ze weten dat ze erop kunnen rekenen – bijvoorbeeld elke zondagmiddag gaan we wandelen – gaat het makkelijker. Het hoeft niet één keer per week te zijn; het kan één keer per maand zijn, maar wat het ook is, het is een duidelijke afspraak

Dit zorgt ervoor dat wat er ook in het leven komt, jullie tweeën een gedeelde positieve ervaring zullen hebben. Dat stelt je in staat om te ervaren, wat het gevoel is van vreugde in de vreugde van iemand anders, of vreugde ervaren door getuige te zijn van de vreugde van je partner.

Enkele voorbeelden

Kijk elkaar in de ogen. Besteed tijd aan het alleen verbonden zijn via je ogen, zonder de drang om te praten. Hoewel dit in het begin misschien een beetje ongemakkelijk lijkt, begin je na een paar minuten te wennen aan de ervaring en begin je verrassend heerlijke gevoelens te ervaren.

Dans privé. Na het eten kun je samen naar muziek luisteren en misschien zelfs dansen. Als je de voorkeur geeft aan privacy, probeer dan met je partner te dansen in je eigen woonkamer of slaapkamer. Ook hier gaat het er niet om of je goed kunt dansen, maar de lol die je met elkaar hebt.

9. Plan actief vreugdevolle activiteiten

Als je ooit een spannende vakantieweken of zelfs maanden van tevoren hebt uitgezet, ken je de kracht van anticiperen op iets goeds om vreugde te wekken. Samen met je partner iets plannen, betekent gewoon dat je die vreugde kunt delen. Het kan zo simpel zijn als het plannen van welke maaltijd je vanavond voor het avondeten zult maken of zo groot als het plannen van die droomreis naar een nieuwe plek die jullie allebei wilden bezoeken. Hoe dan ook, door opwinding en vreugde te creëren in afwachting van de gedeelde ervaring, versterk je de ervaring zelf.”

Maak tijd voor leuke dates. Plan een avond per week om de stad in te gaan en te ontspannen. Studies tonen aan dat quality couple time op regelmatige basis stress verlicht, het seksuele verlangen verhoogt en je kansen op echtscheiding verlaagt. Quality time ontwijkt veel koppels die vast komen te zitten in de sleur van ‘diner en een film’. Als je huwelijk ontbreekt op de creatieve datingafdeling, probeer dan iets nieuws. Denk aan rolschaatsen, wandelen, waterskiën, vissen, bowlen of kooklessen.

Een vrolijke ouder worden voegt nog een laag toe. Maar het vinden van de bronnen van vreugde in je eigen leven zal je helpen meer vreugde in het ouderschap te brengen. En zal je gezin op een aantal manieren ten goede komen. Zoals veel dingen, wanneer je het voor je kinderen doet, is het veel gemakkelijker om motivatie te vinden en er een prioriteit aan te geven. Maar het vinden van de bronnen van vreugde in je eigen leven zal je helpen meer vreugde in het ouderschap te brengen.

10.Samen speelser zijn

Als we het toelaten, kan spel ons in staat stellen om meer van het leven te genieten. 

Zing en dans gewoon voor de lol. Dansen is ook leuk en speels zijn. Je kunt gewoon dansen op een nummer dat op de radio speelt, of wild dansen met je kinderen in de woonkamer of tuin. Veel plezier ermee!

Gezinnen in deze huidige omgeving hebben zeer drukke schema’s met werk, schoolactiviteiten en gezinsverplichtingen. Het is echter belangrijk om elke dag de tijd te nemen om met uw kind door te brengen en hen te laten weten wanneer u bij hen kunt zijn. Dus, je kinderen de kennis geven dat dit een speeltijd van tien minuten is, zal helpen om verwachtingen te stellen.

Of het nu gaat om het opzetten van een speelactiviteit, met hen praten over hun dag, samen eten of gewoon de tijd nemen om ze te zien spelen, het is allemaal waardevolle tijd samen. Het belangrijkste punt is om te onthouden om je kinderen te laten weten dat jij ook van deze tijd geniet!

Zoek naar mogelijkheden samen gek te doen

Als lachen het kenmerk van vreugde is, is onnozelheid een route daarnaartoe. In het bijzonder kan het aanboren van onnozelheid elke vreemdheid of spanning vrijwel onmiddellijk oplossen. Het is een hulpmiddel in elke situatie die ongemakkelijk of kwetsbaar kan aanvoelen. Probeer een dansje te maken van wat je te zeggen hebt. Wanneer je onnozelheid gebruikt om expressief te zijn wordt het gemakkelijker om je op je gemak te voelen om jezelf te zijn.

Wees kinderlijk

Er gaat niets boven een goed ouderwets kussengevecht om je uit de stress te slaan waarin je je bevindt en je vreugde te laten stromen. Denk er niet te veel over na. Ga gewoon naar je slaapkamer, pak een kussen en gooi het door de kamer.”

Of doe samen een kietelsessie. Begin je partner ik hem te kietelen, en het werkt. Het idee is gewoon om je van nature vreugdevolle zelf naar boven te halen. De persoon onder je dagelijkse uitstraling is leuk en grappig en dom, en soms moeten we daar gewoon aan herinnerd worden.

Herken je aspecten hiervan in je eigen relatie en wil je begeleiding (individueel of als relatie) om hier beter mee om te gaan?

 • Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig.
 • Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.
 • De eerste stap is om te erkennen dat je die behoefte hebt
 • Als je hierbij ondersteuning wil, vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.
 • Klik op onderstaande icoon voor de gegeven

Peter van der Ven en Lilia van der Ven-Rayos van Heart Connection.

Gratis kennismaking en verkenning hulpvraag

Gratis kennismaking en verkenning hulpvraag – Heart Connection

 

Plezier levend houden in de liefde