De kunst om samen een balans te zoeken tussen aandacht voor de relatie en de baby

Soms kunnen de dagen (en nachten) met een baby eenzaam, vermoeiend, stressvol en heel erg lang zijn! Je verbonden voelen verminderd zorgen en stress. Praten is een van de belangrijkste onderdelen van elke relatie – en als zodanig wordt het zelfs nog belangrijker nadat je een baby hebt gekregen. Praten gaat niet per se over het bedenken van praktische oplossingen voor problemen (hoewel dit natuurlijk heel nuttig kan zijn). Het gaat vooral om dagelijks je opnieuw te verbinden, dichtbij voelen en inchecken bij elkaar. Praten geeft je de kans om iets te uiten of erachter te komen wat jij of je partner moeilijk of verontrustend vindt. Het geeft je de kans om te spreken en te empathisch te luisteren naar je partner.

Vergeet niet dat je relatie een prioriteit is. Je kunt het niet zomaar op een laag pitje zetten en verwachten dat het over vijf jaar nog goed is. Het is van groot belang om de verbinding van je relatie levend te houden. Uiteindelijk zal dit je relatie net zo goed ten goede komen als je baby en kinderen.

“We raakten een beetje onze verbinding kwijt”

“Toen we eenmaal onze baby kregen, hadden we een beetje onze verbinding verloren. Het deed duidelijk pijn bij mijn man en hij zich alleen voelde en op de 3 of 4 plek staan. We waren meestal afstandelijk omdat ik alleen maar in de buurt van de baby wilde zijn. Als gevolg werd mijn man boos dat ik in zijn ogen onze relatie niet zo belangrijk vond.

Het is begrijpelijk dat de aandacht van een jonge moeder bijna de hele dag bij de baby is. Zelfs wanneer de baby slaapt of rust, blijven moeders vaak in gedachten aan de baby denken – wat ze haar moeten voeden als ze wakker wordt, haar zuigflessen steriliseren, enz. Tegelijker tijd heb je een partner met zijn emotionele en lichamelijke behoeften. Vaders hebben dan de neiging om zich terugtrekken als er niet aan hun behoeften tegemoet wordt gekomen. De behoeften van beide partners zijn begrijpelijk. Hoe kom je tot een verbindend gesprek hierover? Daarvoor is nodig dat beide partners kwetsbaar kunnen praten wat ze nodig hebben van hun partner. Emotionele veiligheid is daarvoor essentieel. Zo kun je beide je aandacht verdelen dat niemand zich verwaarloost voelt.

 

Ouderschap stelt relatie op de proef om balans te zoeken tussen aandacht voor de relatie en de baby

Met de voorbereiding en komst van een baby verandert de relatie tussen de liefdespartners. Ouderschap stelt relatie op de proef. Dat is niet vreemd: ze zijn ineens niet alleen meer geliefden, maar ook ouders. De nieuwe rol betekent dat veel in het leven van beide partners verandert. Gebroken nachten zorgen voor vermoeidheid, en ook door hooggespannen verwachtingen kunnen ouders sneller prikkelbaar raken, waardoor er een ruzie of een conflict kan ontstaan. Conflicten en minder aandacht voor elkaar kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de relatie, en een voorloper zijn van relatieproblemen.

Een goede voorbereiding op de rol als vader of moeder kan een relatiebreuk voorkomen. Wanneer stellen een kind krijgen, hebben ze namelijk veel vaker conflicten. Bij een eerste kind ken je elkaar alleen als partners en niet als opvoeders. Als je niet met elkaar hebt gesproken over wat je belangrijk vindt in de opvoeding én in het omgaan met elkaar is het niet altijd even makkelijk om op één lijn te zitten en een balans te zoeken tussen aandacht voor de relatie en de baby Dit leidt vaak tot meer conflicten.

Geen tijd maken om samen te zijn.

Een van de grootste hindernissen voor nieuwe ouders is gewoon tijd vinden om samen te zijn. Het lijkt misschien onmogelijk, maar probeer elke dag een beetje tijd te vinden dat je kunt praten, knuffelen of zelfs gewoon samen knus TV te kijken.

Alleen over de baby praten

Een veelgemaakte fout die de meeste paren maken, is om alleen over de baby te praten. Natuurlijk moet je over je baby praten en dit leuk om te doen, maar het is belangrijk dat je kind niet het enige gespreksonderwerp is. Vergeet niet om je partner te vragen naar zijn dag en hoe hij of zij zich voelt. Dit zal jullie beiden helpen om je meer verbonden te voelen en dat jullie nog steeds een relatie hebben buiten het ouderschap.

 

 

 

Emoties opkroppen

Een van de ergste dingen die stellen kunnen doen, is emoties opkroppen . Iets kan je dwarszitten, maar je kunt het gevoel hebben dat het niet belangrijk is of niet de moeite waard om ter sprake te brengen. Het vasthouden van negatieve emoties zal er echter alleen maar voor zorgen dat ze sterker worden tegenover je partner. Zorg ervoor dat je met je partner praat over wat je dwars zit en wat jouw behoefte is zonder de schuld bij je partner neer te leggen. Gevoelens zijn boodschappers over behoeften. Gevoelens zijn signalen dat er iets moet veranderen.

Dus als je partner zegt “Ik voel me eenzaam” zegt je partner eigenlijk ”Ik heb contact nodig, om me verbonden en me gezien en begrepen te voelen”.

Ga naar de emotionele oorzaak van een probleem.

Onder elk conflict zit een onvervulde emotionele behoefte. Bijvoorbeeld: je partner heeft de prullenbak niet buitengezet, hoewel je het wel een dozijn keer hebt gevraagd. Dit kan resulteren in een ruzie, maar de laag onder het bespreken van het karwei kan zoiets zijn als “Ik voel me niet gewaardeerd” of “Ik heb niet het gevoel dat ik op de eerste plaats kom.” Wanneer je de tijd neemt om dieper in te gaan op waarom een actie, of het gebrek daaraan, een bepaalde reactie veroorzaakt, kan de emotionele kernbehoefte worden aangepakt en meer begrip worden bereikt. Je moet er nooit van uitgaan dat je partner weet wat je voelt. Wees daarom kwetsbaar en zeg wat je voelt en wat je nodig hebt van je partner.

Plan een dagelijks een stress verlagend gesprek.

Neem elke dag vijf minuten om verbinding te maken.

Relaties die de frustraties van hun dag kunnen bespreken, hebben de mogelijkheid steun te krijgen en empathie voor elkaar te tonen. Je gehoord en begrepen voelen helpt bij het verlichten van ongewenste spanning die anders in de relatie kan komen die een voedingsbodem kan zijn voor negatieviteit.

Het is gemakkelijk om uit het oog te verliezen wat er gaande is in de wereld van uw partner buitenshuis, wanneer je kind wordt geboren. Gesprekken en aandacht draaien meestal om jullie kind(eren) en niet om je partner. Neem elke dag ten minste vijf minuten de tijd om je partner naar zijn of haar dag te vragen en naar die van jou te vragen. Het ontvangen  van troost en aanmoediging aan het einde van de dag geeft je het gevoel dat jullie beiden ‘samen een team zijn’.

Luister echt zonder oordeel als je partner praat, en probeer jezelf in zijn/haar schoenen te verplaatsen. Je zult verrast zijn hoe een beetje empathie kan helpen om jullie allebei verbonden te houden.

Maak elke dag tijd om dankbaarheid te uiten en kleine gebaren voor elkaar te maken. Begin bij elke sessie een waardering voor elkaar uit te spreken. Opzettelijke pogingen doen om je geliefden te vertellen wat ze goed doen, in plaats van wat ze verkeerd doen, kan je verbinding met elkaar versterken.

Toon genegenheid door aanraking

Naarmate jij en je partner meer en meer betrokken raken bij het zorgen de baby, is het gevaar om elkaars behoeften te verwaarlozen. Je kunt je partner je liefde tonen door kleine daden van genegenheid  zoals elkaars handen vasthouden, elkaar dagelijks knuffelen, de handen van je partner pakken of een kus op de wang. Fysieke aanraking, hoe klein ook, kan je relatie versterken omdat het je banden levend houdt. En ook al lijkt het klein, het is een gemakkelijke manier om je zonder veel moeite verbonden te voelen met je partner. En als je de baby zelfs met opzet even kunt neerleggen zodat je je partner een knuffel kunt geven, is dat nog beter. Dat laat zien dat jullie naast ouders ook liefdespartners zijn die van elkaar houden. Het opvoeden van kinderen vereist veilig gehecht ouderschap

 

Een goede voorbereiding op de rol van mamma en pappa

Het is eigenlijk opvallend dat ouders amper worden voorbereid op het aanstaande ouderschap. Als je beroepsmatig met kinderen werkt, moet je een opleiding van drie tot vier jaar volgen. Als ouder word je zomaar in het diepe gegooid. Dit betekend niet dat ouders het nu niet goed genoeg doen, want ze doen hun uiterste best, maar het is wel fijn als je een beetje weet wat je te wachten staat.

Heart Connection bereidt toekomstige ouders voor op het ouderschap met een speciaal educatief programma.

Herken je aspecten hiervan in je eigen relatie en wil je begeleiding (individueel of als relatie) om hier beter mee om te gaan?

  • Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig.
  • Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.
  • De eerste stap is om te erkennen dat je die behoefte hebt
  • Als je hierbij ondersteuning wil, vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.
  • Klik op onderstaande icoon voor de gegevens

Heart Connection: Peter van der Ven en Lilia van der Ven-Rayos

Gratis kennismaking en verkenning hulpvraag

De verbondenheid niet verliezen als jonge ouders na het krijgen van een baby