Voorbereiding op veilig gehecht ouderschap

Een goede voorbereiding op de rol als vader of moeder kan een relatiebreuk voorkomen. Wanneer stellen een kind krijgen, hebben ze namelijk veel vaker conflicten. Bij een eerste kind ken je elkaar alleen als partners en niet als opvoeders. Als je niet met elkaar hebt gesproken over wat je belangrijk vindt in de opvoeding en in het omgaan met elkaar is het niet altijd even makkelijk om op één lijn te zitten wat betreft de kinderen. Dit leidt vaak tot meer conflicten. Het is eigenlijk opvallend dat ouders amper worden voorbereid op het aanstaande ouderschap. Als je beroepsmatig met kinderen werkt, moet je een opleiding van drie tot vier jaar volgen. Als ouder word je zomaar in het diepe gegooid. Dit betekend niet dat ouders het nu niet goed genoeg doen, want ze doen hun uiterste best, maar het is wel fijn als je een beetje weet wat je te wachten staat. Heart Connection bereidt toekomstige ouders voor op het ouderschap met een speciaal educatief programma.

Empathie als hart van een relatie en gezin

Wij als Heart Connection geloven dat het belangrijkste ingrediënt dat ontbreekt in veel relaties empathie is. Empathie is het hart van een gezin. Zonder dit kunnen gezinnen zich niet goed aan elkaar verbinden en veilig voelen. Wanneer een stel samen kinderen heeft, zet hun relatie de toon voor de ontwikkeling van hun kinderen. Elke gezinslid heeft zijn eigen (veiligheids)behoeften in relaties. Wanneer je je niet inleeft in je partner of kind, stuur je de boodschap dat je hem of haar niet respecteert.

De dynamiek van gezinsrelaties wordt van generatie op generatie doorgegeven. Relaties en gezinnen hebben afstemming nodig. Empathie is essentieel om een diepere verbinding met je partner en kinderen te creëren. Door empathie te oefenen, heb je het vermogen om jezelf in de positie van een ander te plaatsen, hun gevoelen te accepteren alsof ze van jou zijn en hun emotionele ervaringen echt te begrijpen. Empathie is wanneer je voor iemand zorgt, en je door hun lens kunt kijken hoe het zou zijn om in hun schoenen te staan.

Omdat we allemaal verschillende mensen zijn met verschillende perspectieven, vormt empathie een brug om verbinding, nabijheid, intimiteit en vertrouwen te vergemakkelijken. Het is de hoeksteen van elke langdurige relatie. Wanneer je empathisch bent tegenover je partner en je kinderen, zorg je ervoor dat ze zich gezien, gehoord en begrepen voelen, omdat je een veilige ruimte voor biedt om open en kwetsbaar te zijn. Wanneer je je gezien en begrepen voelt door je partner door een empathische reactie, vooral als je je overstuur of bezorgd bent of worstelt met een probleem, voel je je verbonden en emotioneel veilig. Door je partner echt te willen begrijpen, bouw je een band op die sterk genoeg is om elk obstakel te overwinnen of een conflict te beheersen

Wat hebben ouders nodig om zich goed te voelen?

Het blijkt dat het zich goed voelen, vooral te maken heeft met de relatie die je hebt met je partner. Die relatie gaat namelijk in kwaliteit achteruit op het moment dat ouders een kindje krijgen. Vanaf dat moment hebben partners veel vaker een conflict. Paren die voorbereid zijn op het ouderschap, blijven vaker bij elkaar dan paren die hier niet op voorbereid zijn. Ook zitten voorbereidende ouders beter in hun vel, hebben moeders minder last van depressiviteit en angstige gevoelens, vertonen kinderen minder probleemgedrag en vallen kinderen makkelijker in slaap.’

Kinderen grootbrengen is niet gemakkelijk: één op de vier ouders zit regelmatig met de handen in het haar. Toch volgen maar weinig ouders in Nederland een opvoedcursus. Zonde, want bijna iedereen kan er iets van opsteken. Of je nu allebei uit een ander land komt of niet, partners hebben vaak verschillende ideeën over de opvoeding. En dat is lastig, want je wilt allebei het beste voor jullie kind, en de overtuiging dat jouw opvoedidee het beste is, kan sterk zijn. 

Met de komst van een kind verandert de relatie tussen de ouders als partners. Vaak leidt dit het spanningen en relatieproblemen. Chronische conflicten tussen ouders hebben grote invloed op de ontwikkeling van kinderen. Ouderschap gaat niet alleen maar om de geboorte van je baby en zorgen dat het je kleine aan niets ontbreekt. Ook voor jou en je partner breekt bij ieder nieuw kindje een andere relatiefase aan. Bij de eerste word je van partners ineens ouders en ook bij volgende kindjes vinden er verschuivingen in jullie relatie plaats. Uit onderzoek blijkt dat veel stellen het moeilijk vinden om met deze veranderingen om te gaan. 

Gratis kennismaking

Voor aanstaande ouders

Moeder of vader worden verandert je leven enorm. Iedereen gaat daar op zijn/haar eigen manier mee om. Deze begeleiding helpt je je voor te bereiden op het ouderschap. Als aanstaande ouder krijg je informatie over de veranderingen die het ouderschap met zich meebrengt en het belang van contact met jouw baby. Je wordt aan het denken gezet over hoe je je zo goed mogelijk op het ouderschap kunt voorbereiden. Er worden praktische oefeningen gedaan en er is veel tijd om ervaringen en ideeën uit te wisselen met andere aanstaande ouders.

 

 

 

De volgende thema’s komen onder meer aan de orde:

  • wat het betekent om vader/moeder te worden;
  • hoe je nieuwe leven met baby er uit komt te zien;
  • de veranderende rollen en tijdsbesteding;
  • hoe je aandacht houdt voor je relatie;
  • hoe de opvoeding er uit komt te zien
  • hechting, zowel voor als na de geboorte:
  • betekenis en ontstaan van hechting;
  • manieren om contact te maken met de baby vóór en na de geboorte;
  • rol van de partner in het contact maken met de baby;
  • signalen van de baby herkennen
De krachtigste bron van opvoeding
De krachtigste bron in de opvoeding is de band die we hebben met onze kinderen.
Alle liefde, zorg en wijsheid die je aan je kind geeft: het gaat allemaal via die band.’

Kinderen die zich veilig voelen bij hun ouders – veilig genoeg om zelf op onderzoek uit te gaan, veilig genoeg om te zijn wie ze zijn, boos of blij, om te spreken wanneer ze iets te vertellen hebben en te zwijgen wanneer ze stil willen zijn – hebben een fundament onder hun leven dat geen storm omver kan rukken.

Daarvoor moet als ouders bewust zijn van je eigen kwetsbaarheden, angsten en behoeften. Ouders zijn bijvoorbeeld soms bang dat hun eigen mislukkingen zich herhalen in het leven van hun kind, en reageren dan zonder de unieke ervaring van hun kind te zien. Of ze reageren vanuit hun angst voor afwijzing als hun kind zich terugtrekt, terwijl het gewoon wat ruimte nodig heeft. Opvoeden betekent dus niet alleen werken aan je kind, maar ook werken aan jezelf.

Wat is het educatieve programma voor (toekomstige) ouders

Het is een educatief programma dat zich richt op de samenwerkingsrelatie en partnerrelatie tussen ouders.

Het programma heeft onder meer de volgende thema’s kan aangepast worden naar behoefte van het stel:

  • De cursus is gebaseerd op het boek en onderzoek van ‘Houd me vast’ van Sue Johnson;
  • Hechting, de fundamentele behoefte aan verbondenheid, geborgenheid en veiligheid zijn aspecten die centraal staan;
  • Het zijn privé bijeenkomsten voor 1 stel en worden afgestemd op de behoefte van het stel;
  • Inzicht om samen een emotionele veilige sfeer te creëren voor alle gezinsleden;
  • Inzicht van het belang van een veilige hechting tijdens de ontwikkeling van het kind;
  • Inzicht in de persoonlijke hechtingsstijl van elke partner;
  • Het doel van de cursus is het verbeteren van het welzijn van de ouders en kind, de partnerrelatie en oudervaardigheden;
  • De focus is gericht op de samenwerkingsrelatie van de beide ouders.

Naast kennisoverdracht, is het programma bedoeld om partners met elkaar in gesprek te laten gaan over hun ideeën over ouderschap. Daarnaast komen ook opvoedkundige onderwerpen aan de orde. Welke opvoedstijlen passen bij jullie? Hierbij ga je ook kijken naar waar jullie zelf vandaan komen. Je eigen geschiedenis zegt namelijk heel veel over de verwachtingen die jij van ouderschap hebt.

Wat verandert er als er een kind opkomst is?

Als je in verwachting bent van een kind brengt dit veel veranderingen en nieuwe gevoelens met zich mee. Hoe ziet het er straks uit met een kindje erbij? Welke dingen zijn belangrijk om met elkaar te bespreken om goed voorbereid te zijn op jullie baby? Wat is belangrijk om te weten over de ontwikkeling van je baby en hoe hecht je goed met je kind? Wat verandert er in de relatie met je partner en hoe vormen jullie samen een goed team voor jullie kind? Hoe zien verschillende manieren van opvoeden eruit?

Wat zijn signalen dat de relatie onder druk staat?

Goede zorg voor het kind, begint bij goede zorg voor de ouderrelatie. Een positieve samenwerkingsrelatie is de basis voor sterk ouderschap. Als je merkt dat je relatie toch wel erg te lijden heeft onder de nieuwe situatie, is het goed om er op tijd bij te zijn. Maar hoe merk je dat dan? Wanneer is er sprake van echte problemen in plaats van de ‘normale ergernissen’? Er zijn een aantal signalen die hierop kunnen wijzen. Je merkt dan bij jezelf dat je de volgende dingen doet:

  • Te weinig delen met de ander
  • Te veel inslikken of denken ‘laat maar zitten’
  • Te veel ‘alleen’ doen, vooral emotioneel (alleen blijven zitten met je ergernissen en twijfels)
  • Te veel irritaties ervaren
  • Veel stiller worden (dit geeft afstand tussen beiden)
  • Je tekort gedaan voelen

Dit mag natuurlijk best af en toe, het hoort erbij. Het moet alleen niet te vaak gebeuren. Wees daar alert op. Je voelt het als het teveel is, want dan prikkelt het vanbinnen

Wat zijn vaak voorkomende negatieve veranderingen:

  • Het stressniveau stijgt vanwege het veeleisende schema dat je kindje met zich meebrengt. De verwachtingen die ouders van elkaar hebben, blijken soms niet helemaal te kloppen.
  • Er kunnen conflicten over de opvoeding van je kindje ontstaan.
  • Het opnieuw organiseren van het gezinsleven vraagt veel van ouders. Jullie moeten nieuwe taken met elkaar afstemmen.
  • Ouders hebben minder tijd, waardoor er vaak ook minder tijd en aandacht voor elkaar is. Terwijl dit juist erg belangrijk is voor de tevredenheid in je relatie.
  • Je slaapt minder goed en bent vermoeider, wat invloed heeft op de manier van communiceren.
  • Je moet elkaar opnieuw leren kennen in je nieuwe rol als vader en moeder. Dit vraagt om afstemming tussen beiden, wat kan zorgen voor spanningen.

Spanningen tussen ouders voelt een baby aan en dit komt zijn veilige hechting niet ten goede. Ouderwelzijn is namelijk direct van invloed op de opvoeding en ontwikkeling van een kindje. Het is natuurlijk heel logisch dat ouders zo nu en dan conflicten hebben, maar het is wel belangrijk dat je dit kan herkennen en oplossen. Zo laat je je baby al van jongs af aan zien hoe dat werkt.

Door op de juiste manier aandacht te besteden aan veranderingen en aan elkaar, voorkom je dat negatieve veranderingen gevolgen hebben voor je relatie en voor je kind. Ontspannen ouders, ontspannen baby.

Wat zijn vaak voorkomende knelpunten naar Ouderschap?

Ongeveer 50% ervaart een dip bij het krijgen van een kind zoals:

  • Negatieve ervaringen over rolconflicten, minder tijd, moe en stress;
  • De communicatie tussen de partners verslechterd omdat beide teveel ballen in de lucht moeten houden;
  • Men ervaart een negatief effect op partnerrelatie, opvoeding en kinderen;
  • De voorlichting is vaak niet gericht op de vaders en zijn daarom vaak minder goede voorbereid en voelen zich buiten gesloten.

Wat levert het programma op?

Stellen krijgen het gevoel beter te kunnen samenwerken en kunnen elkaar beter steunen in de nieuwe rol als vader of moeder. Tevens kunnen stellen met elkaar praten over wat ze van elkaar kunnen verwachten. Ook hebben de kinderen baat bij het programma. Het slaapgedrag verbeterd, de sociale vaardigheden worden beter ontwikkeld en minder gedragsproblemen.

 

 

 

 

Neem contact op voor een Gratis Kennismakingsgesprek

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331