TRAUMA Therapie

Een trauma is een schok, opgelopen door een overweldigende gebeurtenis die te onverwacht, te schokkend of te groot was om te bevatten. Zo’n trauma brengt een enorme hoeveelheid spanning met zich mee, die zich vaak niet direct volledig kan ontladen. Het zenuwstelsel raakt dan overbelast, en omdat de spanning alsnog een uitweg zoekt, kun je last krijgen van allerlei lichamelijke en psychische klachten.

Een trauma ontstaat door iets indrukwekkend dat je zag of meemaakte. Deze gebeurtenis, die recent of lang geleden plaatsvond, kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een overval, een ongeluk, mishandeling, scheiding, ontslag of het overlijden van een dierbare. Ook het getuige zijn van een nare gebeurtenis kan een trauma veroorzaken. Een trauma uit zich in flashbacks, nachtmerries en angstgevoelens. Je bent moe, prikkelbaar en hebt concentratieproblemen. Mogelijk gebruik je verdovende middelen om je angst te verminderen.

Ook vanuit je lichaam kun je signalen krijgen. Het cortisolniveau (het stresshormoon) in je lichaam is verhoogd, waardoor je voortdurend in opperste staat van paraatheid verkeert. Dit gaat gepaard met een verhoogde bloeddruk, hartslag en ademfrequentie.

Met een deskundige trauma verwerking behandeling werkt u aan de verwerking van de traumatische gebeurtenis.

Wat is trauma

In het leven kunnen zeer schokkende of overweldigende gebeurtenissen plaatsvinden, die we op dat moment niet kunnen verwerken. Of die ervaring een blijvend trauma voor iemand wordt, heeft te maken met allerlei individuele factoren op het moment van de gebeurtenissen Los van de lichamelijke reactie op een trauma is de manier waarop onze omgeving reageert bij een traumatische gebeurtenis van groot belang. Ook individuele (on)mogelijkheden: voor kinderen kunnen ervaringen traumatisch zijn, die dat voor volwassenen niet zijn. Mensen met een stevige bedding kunnen meer verdragen dan mensen, die al veel hebben meegemaakt in hun leven of onveilig gehecht zijn.

Wat is het effect

De energie die vrijkomt bij het ervaren van een traumatische gebeurtenis, zoals woede en angst wordt in het lichaam vastgehouden, omdat het tonen ervan de situatie zou verergeren. Ook bijv. psychische of lichamelijke verwaarlozing of mishandeling kunnen tot trauma leiden. Of als er een vroeg overleden ouder was of een ouder, die psychisch onvoorspelbaar in gedrag was.

Onderzoek wijst uit, dat gevoeligheid voor traumatische ervaringen veel te maken heeft met de hechting in de eerste levensjaren. Als er een veilige hechting was, blijken mensen beter bestand om een ernstige of levensbedreigende gebeurtenis later in hun leven te verwerken. 

Verwerking

Klachten kunnen pas verdwijnen als de oorzaak is begrepen en de eigen traumagevoelens verwerkt zijn.

Kernwoorden in traumaverwerking zijn: rust, verdieping, vertraging, respect, belichaming en vertrouwen. We kijken in traumaverwerking naar alle gebieden: fragmentatie, emoties, overtuigingen, identiteit, lichaam, hechting en de trauma’s van het systeem.

Heling van het trauma

In de praktijk van Heart Connection gebruik ik emotioneel gerichte therapie als behandel methode om tot heling in het hier en nu te komen

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT)?

EFT is in principe geschikt voor iedereen die open staat voor psychologische behandeling. De therapie wordt immers precies afgestemd op de persoon van de cliënt. EFT wordt bijvoorbeeld ingezet voor cliënten met een depressie, psychotrauma, angst, identiteitsproblemen, hechtingsstoornissen. Voor rationele mensen kan het een geschikte benadering zijn omdat zij misschien juist vastlopen door een onderontwikkelde emotionele kant. Bij mensen die overspoeld worden door emoties zal de nadruk eerder liggen op emotieregulering.

Narratieve Exposure Therapie

Een andere begeleidings methode is de Narratieve Exposure benadering

Bij deze methode proberen we alle belangrijke gebeurtenissen te plaatsen in het perspectief van je gehele leven.

Samen met je traumacoach ga je vanaf de geboorte chronologisch de belangrijkste gebeurtenissen uit jouw leven bespreken. Je bespreekt niet alleen de schokkende gebeurtenissen, maar ook de prettige en mooie gebeurtenissen. Je praat zo veel mogelijk in detail over gevoelens en gedachten en kijkt wat dit doet met je lichaam.

Op deze manier overwin je, samen met je behandelaar, je angsten die bij deze herinneringen horen, verwerk je je traumatische ervaringen en krijg je een beter beeld van je hele leven.

Van de behandeling maken we een verslag, een document van jouw levensverhaal. Je krijgt dit document aan het einde van de behandeling en je beslist zelf wat je met dit document gaat doen.

Neem contact op
Heb je iets ingrijpends meegemaakt en heeft dit nog steeds invloed op je leven? Dan doe je er goed aan hier eens met een deskundige over te praten.Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen want alleen kun je een trauma niet verwerken.

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265

 

NEEM CONTACT OP VOOR MEER INFO