Coaching bij Seksueel misbruik

Misschien voel je je onbegrepen

Soms is het even niet zo makkelijk om te leven met de dingen die je hebt meegemaakt. Soms voel je je alleen, voel je je onzeker en weet je even niet hoe het verder moet. Misschien voel je je onbegrepen. Misschien zou je heel graag met iemand willen praten, maar durf je die stap niet te nemen.

Bij mij mag je erover praten en mag je voelen wat het voor jou heeft betekend. We zoeken naar wat je in het leven van vandaag nodig hebt om je veilig en beschermd te voelen. Je kon er niks aan doen. Je hoeft je er niet voor je schamen. Je weet dat het een diepgaande en schokkende ervaring is geweest.

Leven met geheimen is niet makkelijk

Misschien zou je je geheim zo graag met iemand willen delen, maar heb je geen idee aan wie en hoe je dat zou kunnen doen. Want ja… praten is soms echt moeilijk. Misschien zou je graag een keer weer rustig en ontspannen willen voelen, maar blijven de spanning en de angst (en misschien de herbelevingen en triggers) steeds bij je. Misschien ben je door het misbruik jezelf en je zelfvertrouwen een beetje kwijtgeraakt. Heb je alles (je gevoel, je emoties, je ervaringen en jezelf) weggestopt achter muren en maskers, maar kom je erachter dat dat toch ook best lastig en vermoeiend is.

Leven met geheimen is niet makkelijk, maar erover praten is (zeker in het begin) minstens net zo moeilijk. En dat is helemaal niet erg. Je hoeft niks te vertellen/zeggen wat je niet wilt vertellen.

Wat is seksueel misbruik?

Seksueel misbruik is heel breed. Het gaat om alle seksuele, of seksueel getinte, handelingen die onder dwang gebeuren. Iemand kan jou ongewenst op intieme plekken aanraken, je kan worden gedwongen een seksuele handeling uit te voeren bij iemand of gedwongen worden om te kijken naar seksuele handelingen.

Seksueel misbruikt worden is niet iets waar je je voor moet schamen. Je kan wél de hulp krijgen die je nodig hebt om hier mee om te gaan. Bij het Centrum Seksueel Geweld helpen we jou als je kortgeleden seksueel misbruikt bent. Bel daarom 0800 0188 als je seksueel misbruikt bent: het Centrum Seksueel Geweld staat voor je klaar.

Persoonlijke coaching kan ook een optie zijn. Hieronder hierover meer.

Kenmerken van seksueel geweld

Vaak is de dader een bekende van het slachtoffer. Dat kan heel verwarrend zijn. Je voelt je misschien schuldig, schaamt je of durft er niet over te praten. Maar je bent ook woedend en gekwetst. Het is niet gemakkelijk om al die tegenstrijdige gevoelens een plaats te geven. 

Wanneer jouw seksueel geweld is aangedaan ben je seksueel misbruikt, en is er daarnaast ook sprake geweest van geweld, vernedering of machtsmisbruik. Zeker als het seksueel geweld is gepleegd door een partner of vader, zijn slachtoffers emotioneel kwetsbaar en bovendien vaak afhankelijk van de dader. Deze afhankelijkheid is een oorzaak van het lang voortbestaan van het seksueel geweld. 

Het is een gevaarlijke en kwetsende fabel dat je seksueel geweld kunt uitlokken. De verantwoordelijkheid voor het geweld ligt altijd bij de dader, niet bij het slachtoffer. Ieder mens draagt verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag.  

Gevolgen van seksueel geweld

Seksueel geweld kan ingrijpende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld: 

  • Angst, depressie, posttraumatische-stressstoornis en zelfs suï
  • Eetstoornissen zoals anorexia nervosa of boulimia nervosa. 
  • Verslavingen zoals alcoholverslaving of drugsverslaving. 
  • Seksuele pijnproblemen, problemen met seksueel verlangen of erectieproblemen. 
  • Bij kinderen kan seksueel geweld totontwikkelingsstoornissen  

Hulp bij seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen. Angst voor de dader en schaamte- en schuldgevoelens spelen vaak een rol. Praten is belangrijk voor de verwerking van het seksueel geweld. Misschien is het geweld nog gaande en moet het gestopt worden. Misschien wil je de dader laten vervolgen. Neem contact op met MIND Korrelatie, we spreken al vele jaren met slachtoffers van seksueel geweld en kunnen je helpen.

Persoonlijke coaching: ik vind het best eng

Ik vind het best eng… ik weet niet of ik wel durf…  Dat kan ik me heel goed voorstellen! Het kan ook best eng zijn. Maar belangrijk om te weten is dat je altijd je eigen ruimte mag nemen tijdens de coaching.

Om te praten over seksueel misbruik is heel veel durf en vertrouwen nodig. En misschien wil je wel eerst gewoon voelen of je mij durft te vertrouwen en of het fijn voelt bij mij, voordat ik ‘van alles’ over je weet. Dat snap ik.

Natuurlijk mag je iemand meenemen waarbij jij je op je gemak voelt! Bijvoorbeeld (een van) je ouders, je zus, je vriend of vriendin, een van je vriendinnen, je lievelingstante of een fijne collega.

Persoonlijke coaching is erop gericht om samen te bespreken wat de beste aanpak is voor verdere stappen en behandeling

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265

NEEM CONTACT OP VOOR MEER INFO