Persoonlijke voorbereiding op je pensionering

Een privécursus voor echtparen

Wie ben je zonder je werk en je professionele plek in de maatschappij? Maar zeker ook samen. Heart Connection geeft relatiecursussen aan stellen in voorbereiding op hun pensioen: ‘Irritaties nemen toe als je meer tijd dan ooit tevoren samen doorbrengt – mensen onderschatten die omslag. Zeker als er al spanningen waren of een stel uit elkaar is gegroeid. Wist je dat een op de drie koppels van boven de vijftig uit elkaar gaat? Het is belangrijk dat stellen weer onderlinge verbinding vinden, open zijn naar elkaar en bedenken hoe ze als team maar ook ieder voor zich de tijd gaan invullen.’ Bijkomen dus, om weer bij elkaar te komen.

Met pensioen gaan is een enorme overgang, en het is belangrijk om niet alleen na te denken over hoeveel geld je hebt, maar ook hoe je het leven gaat creëren dat je samen als relatie wilt vormgeven. Het pensioen kan een huwelijk ernstig op de proef stellen. Hoe zorg je dat je elkaar de tent niet uitvecht? Dit kan zelfs een negatief effect hebben op de gezondheid van beide partners. Of je nu met pensioen gaat, pas gepensioneerd bent of al heel lang met pensioen bent, het is nooit te laat om te praten over het creëren van je nieuwe leven. Met pensioen gaan heeft niet alleen invloed op de persoon zelf, maar ook op je partner van de gepensioneerde. De belangrijkste troeven die je tijdens het pensioen hebt, zijn elkaar, maar veel paren weten niet precies hoe ze zich moeten voorbereiden op dit onbekende leven. Het aantal scheidingen rond de pensioenleeftijd neemt naast de vergrijzing toe.

Echtparen worden uitgedaagd hun relatie opnieuw uit te vinden

Een pensionering is niet eenvoudig. Allebei de partners hebben jarenlang hun eigen leven gehad. Hun eigen zakelijke leven buitenshuis. En na het pensioen zitten ze ineens op elkaars lip. Dat zorgt voor spanning binnen de relatie.’

Echtparen worden uitgedaagd om hun relatie te herdefiniëren en zichzelf en hun relaties opnieuw uit te vinden om te genieten van een gevoel van zingeving en verbondenheid in de tweede helft van het leven.

Als je alles op zijn beloop laat heb je kans is dat je op elkaars zenuwen beginnen te werken. Dat betekent niet dat je een slechte relatie hebt. Wat het wel betekent, is dat je samen een paar belangrijke gesprekken moet voeren. Zonder de werkidentiteit in de relatie kunnen er vragen opkomen zoals: “Wie ben ik?” “Wie ben jij?” “Wie zijn wij?”

Gratis kennismakingsgesprek

 

Wat zijn de uitdagingen als je met pensioen gaat?

Er kunnen omstandigheden zijn die de relatie onder druk zetten, zoals bijvoorbeeld: 

Soms vallen gepensioneerde senioren onverwacht in een leegte. Wie bén je eigenlijk, zonder je werk en functie, zonder je collega’s, zonder je positie in het maatschappelijke speelveld? Wat kun en wil jij nu met je nieuwe vrijheid? Welke invloed heeft dit op je relatie? Wat wil of kan je geliefde hierin betekenen?

Vooral in relaties waarin reeds spanningen aanwezig zijn kan het pensioen ervoor zorgen dat deze relaties nog meer onder druk komen te staan. Doordat men veel meer samen is worden kleine ergernissen uitvergroot wat tot meer conflicten of ruzies kan leiden. Samen thuis zijn kan ook de afstand die er in de loop der jaren tussen partners ontstaan is nog meer beklemtonen. Men heeft elkaar niets meer te vertellen, het voelt niet ontspannen en fijn aan om samen thuis te zijn. Men leeft als broer en zus samen of ieder gaat zijn eigen weg.

Wie aan echtscheidingen denkt, denkt niet meteen aan senioren. Toch neemt het aantal scheidingen onder ouderen toe. Op dit moment gaat 1 op de 3 koppels boven de 50 jaar scheiden. Twintig jaar geleden was dit nog 1 op de 6. Het aantal echtscheidingen onder de baby­boomers van 60 tot 65 jaar is zelfs twee keer zo hoog. Bijna 6 procent van het totaal aantal echtscheidingen betreft ‘bejaarde’ echtscheidingen.

 • Wanneer het pensioen nadert, ontdekken sommigen dat ze elkaar niet echt meer kennen. Dat is verloren gegaan in hun werk, gezinsleven en afzonderlijke interesses. Een gedeelde interesse in kinderen (en kleinkinderen) is de enige lijm die sommige paren bij elkaar heeft gehouden.
 • Na het pensioen blijken de verschillen erg groot en wordt geconstateerd dat ze uit elkaar zijn gegroeid.
 • Door het drukke werkleven van een paar kan er een afzonderlijk sociaal leven zijn ontstaan die heeft geleid tot het punt dat er geen diepe gedeelde interesses zijn.
 • Er kan een gevecht ontstaan over wie de baas is in huis.
  Vooral met een partner die een adviserende/leidende functie heeft gehad. Ze kunnen deze houding naar huis.
 • Dingen samen doen is leuk maar altijd alles samen doen kan verstikkend werken
 • Verschillende verwachtingen hebben over het pensioen.

Wat zijn succesfactoren?

1.Plan vooruit.

Voorbereiding vooraf is essentieel, niet alleen voor financiën, maar ook voor hoe uw tijd zal worden besteed. Er is geen beter moment om na te denken over hoe u uw tijd het best kunt besteden aan het bereiken van levensdoelen, bijdragen aan de maatschappij en genieten van recreatieve activiteiten. Als je deel uitmaakt van een koppel, houdt dit ook het raadplegen en coördineren met je partner in.

 1. Houd een positieve houding aan.

Kies een optimistische kijk en sta open voor mogelijkheden. Het veranderen van een negatieve mindset is niet eenvoudig, maar het kan worden gedaan. Neem elke dag de tijd voor waardering, heb doelen en blijf nieuwsgierig.

 1. Accepteer verandering.

Realiseer je dat uitdagingen deel uitmaken van het leven naarmate we ouder worden en dat er aanpassingen nodig zijn. Het is altijd goed om rampenplannen te hebben.

 1. Ontwikkel een sterke ondersteuningsgroep van familie en vrienden.

Leg de basis nu door de huidige relaties te onderhouden en nieuwe vrienden te maken. In dit hoofdstuk vertellen de artsen over de steunkringen om ons heen. De binnenste cirkel omvat je naaste relaties, vaak je partner, kinderen en goede vrienden. Daarrond is een tussenkring van andere vrienden en familie. De volgende is een buitenste cirkel van kennissen uit groepen en organisaties. En tot slot, een perifere cirkel bestaat uit artsen, tandarts, financieel adviseur en anderen die een deel van ons zijn

 1. Neem deel aan leuke vrijetijdsactiviteiten.

Maak een lijst van tien of meer activiteiten die je graag doet of zou willen proberen. Let op degenen die alleen of met anderen worden gedaan, of ze nu binnen of buiten zijn, actief of passief, duur of gratis. Maak hiervan een vast onderdeel van je leven. Houd je ogen open voor nieuwe ideeën.

 1. Volg een gezonde levensstijl.

Een gezonde levensstijl: let op je eten/drinken, oefen regelmatig, stop met roken, enz.

 1. Heb een gevoel van doelgerichtheid.

Als je doel niet duidelijk is, is hier een manier om aanwijzingen te vinden: maak een lijst van verschillende levensgebieden (zoals fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel) en vraag: “Wat zal mijn leven waardevol maken op dit gebied?” Kies een enkele waarden waar je het meest enthousiast over bent en plan specifieke stappen om ze te vergroten. Denk ook aan acties die u kunt nemen met uw talenten en vaardigheden om een ​​bijdrage te leveren aan de wereld en waarde toe te voegen aan het leven.

 1. Geniet van uitdrukking van spiritualiteit in een of andere vorm.

Omhels spiritualiteit met activiteiten die het verdiepen, deelnemen aan of uitbreiden van deelname aan een kerkgemeenschap.
Het advies in dit boek is eigenlijk nuttig voor iedereen om te volgen, werkt of niet! Maar als u in uw toekomst met pensioen gaat, is een goede manier om u voor te bereiden op het volgen van dit recept.

Wat is het pensioenprogramma?

Het Pensioenprogramma zijn tien belangrijke gesprekken die echtparen met elkaar voeren. In dit programma kun je ontdekken hoe belangrijk het is om angsten over pensionering te verwoorden, waaronder:

Wat ga je doen met de beste jaren van je leven?
Wie wil je echt zijn ?
Wat is je doel in het leven en wat is jullie doel?
Met wie wil je je tijd doorbrengen en hoeveel?
Hoe wil je je geld uitgeven?

Merk je dat je moeite hebt met je pensionering durf dan te praten over je gevoelens. Op pensioen gaan is een ingrijpend ‘life-event’ en naast positieve gevoelens kan dit ook heel wat negatieve gevoelens oproepen: je bent bang voor het zwarte gat, je voelt je nutteloos, eenzaamheid overvalt je, … Praat eventueel ook met anderen over wat zij doen nu ze met pensioen zijn, hoe zij er invulling aan geven, wat het pensioen voor hen betekende en wat zij er lastig of moeilijk aan vonden.

Het vergt moed, toewijding en compromis. Stellen doen het beste wanneer ze vooruit denken, communiceren en samen plannen maken. Onthoud dat het niet uitmaakt hoe lang je al samen bent, relaties zijn altijd een werk in uitvoering. “
Het is handig je individuele visie te creëren – en vervolgens, door middel van gesprekken, een gedeelde visie te creëren, die hopelijk rekening houdt met wat u allebei nodig hebt en wilt. Het is minder belangrijk om je te concentreren op datgene waar je mee stopt en maar belangrijker om te praten over wat je wel gaat doen tijdens je pensioen.
Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je de balans van onafhankelijkheid en intimiteit met je partner behoud na je pensionering?

Met elkaar rekening houden

Een gedeelde visie houdt rekening met wat elke echtgenoot wil en nodig heeft bij zijn pensionering.
De eerste stap is dat ieder van u uw eigen individuele zichtlijst maakt. Het is een lijst met de doelen die u wilt bereiken en de dromen die u wilt vervullen en de ervaringen die u wilt hebben. Geef vervolgens de tien belangrijkste ideeën op uw lijst prioriteit.
De tweede stap is het delen van uw visielijsten en naar elkaar luisteren. Probeer te waarderen wat elkaar wil.
En de derde stap is het creëren van een gedeelde visie op basis van beide lijsten. Misschien zal het eerst meer zijn van wat ‘ik’ wil doen en dan zal het meer zijn van wat ‘jij’ wilt doen. Zoek een flexibele tijdlijn uit.

Elk gesprek neemt u individueel en met uw partner mee op een reis van zelfontdekking, waar u echte problemen kunt identificeren en ermee kunt werken. Aan het einde van elk gesprek zijn er een reeks zeer praktische oefeningen om een ​​paar te begeleiden bij het bespreken van deze belangrijke onderwerpen.

Investering

De totale investering in jullie relatie is 65 euro incl. btw per sessie van 90 minuten. Het aantal sessies is naar jullie eigen behoefte.

Maak nu meteen afspraak voor gratis Kennismakingsgesprek

Hebben je nog vragen of willen je onderzoeken of Heart Connection  iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection  je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

 Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

 

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265