Coach bij angst klachten
Van angst naar veiligheid

Wanneer angsten belemmerend zijn in je leven?

Angst is een normale emotie die ieder mens beleeft. Het is heel natuurlijk en soms zelfs levensreddend in levensbedreigende situaties.
Angst voor het onbekende en andere spannende situaties is heel normaal. Maar voor veel mensen is angst een emotie die het dagelijks leven beïnvloed en daar last van ondervinden.

Soms kan angst verlammend werken. Je weet niet hoe je je angst kan beheersen waardoor het je gedrag en gewaarwordingen beïnvloedt. De angst is hevig en staat niet in verhouding tot datgene waar je bang voor bent. Je kan bepaalde situaties gaan vermijden om niet met je angst te worden geconfronteerd. Belemmert jouw angst je in je dagelijks leven? Een coach kan vaststellen of je een angststoornis hebt en hoe je jouw angst kan overwinnen.

Angst komt voor in veel verschillende soorten. Zo kan je bijvoorbeeld angstig zijn:

  • Om te falen = faalangst
  • In de omgeving van mensen = sociale angst
  • Voor specifieke situaties, plaatsen, dieren, enz. = een fobie
  • Met heel heftige en plotse pieken = paniekaanval

Angst kan leiden tot angst voor de angst. Dan wordt angst fobisch en met nare gevolgen.
De vraag is dan hoe je daar mee om kunt gaan?

Coaching bij belemmerende angsten

Gelukkig zijn angstklachten meestal goed te behandelen. Doel van de coaching is de klachten te verminderen of helemaal te laten verdwijnen. Steeds meer mensen ontdekken krachtige alternatieve hulpverlening en hebben baat bij zoals.: ademtherapie, lichaamswerk, yoga, mindfulness en andere methoden.

Emotiegericht coachen behoort ook tot de mogelijkheden evenals cognitieve coaching of vanuit de positieve psychologie. We pakken niet alleen de angstklachten aan die er nu bestaan, maar gaan ook kijken waar die mee te maken hebben en waar ze door ontstaan.

Signalen van angst

  • Angst is, net zoals dat voor andere emoties geldt, een combinatie van racende zenuwen, afscheiding van hormonen, en veranderende spierspanning.
  • Het lichaam zet even het denken opzij en reageert op wat is, komt of kan komen. Het vertelt ons wat we als bedreigend ervaren, en gaat met ons op de loop.
  • Lichamelijke signalen van angst zijn onder meer: maagpijn, zweten, trillende benen, een bonkend hart, kippenvel, stotteren, hoofdpijn, stress-klachten, overgeven, diarree, hyperventilatie.
  • Gedragssignalen zijn onder andere: mensen vermijden, zwijgen, veel praten, altijd braaf je best doen, geen ‘nee’ kunnen zeggen, neerslachtig zijn, altijd lief en aardig zijn, alles willen controleren, streven naar perfectie, moeilijk kunnen omgaan met boosheid, rigide zijn.

Van angst naar veiligheid

Mensen streven naar veiligheid. Altijd. Want veiligheid is, weten we, dé basisvoorwaarde om geen angst of zelfs maar dreiging van angst te hoeven voelen.

Het is de basisvoorwaarde om rust in het leven te vinden, om je goed te voelen, om geen pijn te hoeven voelen. Veiligheid betekent rust en ontspanning, vrede met wat is.

In de praktijk doen de meeste mensen dat niet. Ze vinden de angsten die ze ervaren vervelend of schamen zich ervoor en bewegen zich bij voorkeur ervan weg naar een schijnveiligheid, ook al weten ze onbewust veelal dat dat niet het juiste is om te doen.

Overwin je schaamte

De eerste stap is vaak het onder ogen zien van je angst en erkennen dat ze er is. Door over je angsten te praten, krijg je terug vat op je leven. Samen met een coach ontdek je de oorzaken van je angst en leer je methodes aan om je angst te overwinnen.

Door de stap naar coaching te zetten, haal je een deel van de lading af en krijg je ruimte om objectief naar je angst te kijken. Hierdoor vergroot de kans om je angst los te laten.

Er is geen enkele reden u hiervoor te schamen. En als u er met anderen over spreekt, zult u merken dat veel mensen weleens last hebben gehad van angstgevoelens.

Heb je behoefte om hier verder over te praten? Wil je weten wat ik óók voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op. In een kosteloos kennismakingsgesprek kun je zelf voelen of mijn coaching iets voor je is. 

 

Zet de eerst stap

Wil je meer weten, neem contact op voor een gratis kennismakinggesprek.

We kunnen dan samen onderzoeken wat wij kunnen betekenen voor jou en hoe je dat mogelijk kunt aanpakken.

Heart Connection

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapeut & Gezinstherapie

Email: plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265

NEEM CONTACT OP VOOR MEER INFO