Groei MindsetCoach

Wees dapper en leer van je fouten

Dat kan ik gewoon niet’

Sommige mensen hebben een vastomlijnde opvatting over waar ze wel en niet goed in zijn. Andere mensen geloven dat ze door veel te oefenen beter kunnen worden in bepaalde dingen. Dat noemen we een verschil in mindset.

Je denkt al snel ‘dat kan ik gewoon niet’ of ‘daar ben ik gewoon niet goed in’. Bij tegenslag geef je op. Mensen met een statische mindset zijn ook eerder defensief en negeren dan nuttige feedback.

Een mindset is een denkstijl of geesteshouding die bepaalt hoe je naar jezelf en je kwaliteiten en vaardigheden kijkt.

Waar het vooral op aankomt is je mindset: hoe denk je over jezelf en over je capaciteiten. Heb je een statische mindset oftewel ben je iemand die niet gelooft dat je zelf kunt veranderen? Of heb je een groei mindset: ben je iemand die gelooft in groei en ontwikkeling?

Je bent geboren met een groei mindset

Ieder kind wordt geboren met een sterke wil om te leren. Heel jonge kinderen zijn dagelijks bezig met leren (eten, lopen, praten) en doen dit vol overgave. Ze vinden het nooit te moeilijk, zijn niet bang om fouten te maken en geven niet op. Vreemd genoeg verdwijnt deze passie voor leren regelmatig en zijn er kinderen die hun motivatie lijken te verliezen wanneer het lastig wordt.

Dat kan op school zijn, wanneer ze daadwerkelijk worden aangesproken op hun talenten, maar ook bijvoorbeeld bij pianoles of turnen. Zolang alles goed gaat, blaken ze van zelfvertrouwen, maar wanneer ze uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen, haken ze het liefst zo snel mogelijk af. Hoe kan dat toch?

Statische mindset:

In deze mindset:

  • Denk je dat intelligentie een vast gegeven is en dat daar niets aan te veranderen is. Dit betekent dat je doet waar je goed in bent en je spant je nauwelijks in.
  • Vermijd je dingen die je niet kent of waarvan je denkt dat je ze niet kunt.
  • Durf je niet snel iets nieuws uit te proberen omdat je er al snel van uitgaat dat je het toch niet kunt.
  • Heb je moeite met het omgaan met kritiek. Soms negeer je de kritiek zelfs.
  • Schaam je je als iets niet lukt
  • Geef je snel op als iets anders loopt en/of tegenzit.

Je kunt je mindset veranderen!

Gelukkig is je mindset geen onveranderbaar onderdeel van je persoonlijkheid. In plaats daarvan kun je zelf kiezen welke mindset je wilt hebben. Hoe je een groei-mindset kunt krijgen?

Inspanning hoort erbij om beter te worden. Kwaliteiten en persoonlijke eigenschappen zijn het beginpunt voor groei. Door toewijding en doorzettingsvermogen kun je verder ontwikkelen.

Het gevolg van deze mindset: je ontwikkelt jezelf en presteert op een steeds hoger niveau. Je bent veerkrachtig, omdat tegenslag je niet onderuithaalt. Je doet veel ervaringen op en gaat makkelijker uitdagingen aan.

Hoe verander je je mindset?

Hoe stimuleer je een growth mindset? Een fixed mindset leidt tot het negeren van feedback. Je geeft sneller op bij tegenslagen of fouten, waardoor je jezelf minder de kans geeft om iets te leren. Genoeg reden om je growth mindset te stimuleren. Maar hoe doe je dat?

Ga in gesprek over geloof in de ontwikkelbaarheid

Stel vragen als:

  • Wat heb je vandaag geleerd?
  • Van welke fout heb je geleerd?
  • Waar heb je vandaag extra moeite voor gedaan?

Hoe schakel je dan van de statische naar de groeimindset? Herkenning is de eerste stap. Als je bijvoorbeeld ontmoedigd raakt als dingen niet lukken of als je je bedreigd voelt door feedback, weet je dat de fixed mindset je te grazen neemt.

Daag jezelf uit om door die barrière te breken. Bijvoorbeeld door kritiek aan te horen en te bedenken hoe je ervan kunt leren. Je kunt ook gericht feedback vragen aan je leidinggevende en collega’s. Wat gaat goed en waar zou je aan kunnen werken?

Fouten maken is niet falen, maar een kans om te groeien. En oefening baart kunst, dus geef niet op bij de eerste hobbel.

We dus allemaal de mogelijkheid hebben om te leren

Heb jij het idee dat je een statische mindset hebt? Dan ben je vast tegen moeilijkheden aangelopen. Zo voelen mensen met een statische mindset zich ongelukkig als iets niets lukt, want dat betekent dat ze niet goed genoeg zijn. Terwijl mensen met een groei-mindset juist een nieuw doel zien en meer willen leren. Wij kunnen er samen aan werken om jouw mindset te veranderen.

De conclusie is dat we dus allemaal de mogelijkheid hebben om te leren en te veranderen. Er is geen reden om vast te houden aan de overtuigingen van een Fixed Mindset. Kortom hoogste tijd om je groeimindset te ontwikkelen.

NEEM CONTACT OP VOOR MEER INFO