Naar een sprankelende Zingeving
Verander je doelloosheid, leegte en gevoel van waardeloosheid
Door betekenis aan je leven te geven en laat jouw muziek horen
Inleiding
Mensen worden geboren met een doel in hun leven. Sommige mensen gaan nooit op zoek naar dat doel, zodat het hun hele leven lang onuitgesproken blijft. Maar het is er wel degelijk. Ons levensdoel is de reden waarom we op deze planeet zijn. Het is de taak die we moeten volbrengen, het geschenk dat we te geven hebben. Een levensdoel is geen baan, zelfs geen roeping. Het brengt elke dag van je leven, 24 uur per dag, tot uiting wie je bent als je je volledige potentieel bereikt.
Weten wat jouw doel is in dit leven en wat je waardevol vindt brengt rust en evenwicht. Je kunt zelf richting geven aan je leven en voorkomen dat anderen of toevallige omstandigheden je leven bepalen. Maar wat telt nu echt voor jou in het leven? En hoe kom je erachter wat jouw doelen zijn?
Als je betekenis in het leven vind heb je je levensdoel duidelijk. Met je levensdoel maak je het verschil in de wereld en maak je je leven waardevol.
Iedereen heeft een levensdoel maar niet iedereen heeft dit scherp voor ogen waardoor je een speelbal wordt van je omgeving: je hobbelt mee met anderen. Als je wél je levensdoel duidelijk hebt vraagt het focus, doorzettingsvermogen en moed om vast te houden aan jouw diepe innerlijke stem.
Hieronder staan vragen die je helpen je levensdoel en daarmee ook je loopbaandoel helder te krijgen.
Herken je dit?.
Neem even de tijd om na te denken over wat je hieronder herkend:
- Je wordt 's ochtends niet enthousiast wakker voor de nieuwe dag. Als je 's morgens niet enthousiast bent, dan leef je waarschijnlijk niet je hoogste doel.
- Als je een patroon kunt opmerken in je leven dat je denkt hoe geweldig het leven de ene week is en hoe shit het de volgende is. Dat is waarschijnlijk een teken dat je 'niet doelbewust' leeft.
- Als je weet dat je zoveel hebt om dankbaar voor te zijn maar diep van binnen het gevoel hebt dat er iets ontbreekt in je leven. Dan ben je waarschijnlijk niet verbonden met de zin van het leven.
- Je bent omringd door mensen die je naar beneden halen. Als je merkt dat je omringd bent door mensen die zeuren, bekritiseren, klagen en veroordelen. Dan leef je waarschijnlijk niet het diepe doel van je leven.
- Als er een heleboel dingen zijn die je liever met je leven doet, maar nog geen manier hebt gevonden om de moed op te brengen om het aan je partner, vriend, familie en vrienden te vertellen. Dat is waarschijnlijk een teken dat je 'niet doelbewust' bent.
- Je werkt in een baan die je energie uitput. Als je leeft met een doel, heb je niet alleen een baan, maar je hebt een roeping. Het verschil tussen een "baan" en een "roeping vanuit passie" is dat een baan je uitput en een roeping je energie geeft.
- Als je in een voortdurende denkt dat je "gelukkiger zult zijn wanneer" het volgende moet gebeurt of moet hebben en je niet geniet van de levensreis. Dan leef je waarschijnlijk niet de zin van het leven.
En stel je weleens de volgende vragen aan jezelf?
- Ik voel dat ik in een sleur en automatisme leef
- Ik voel geen dankbaarheid en vreugde, hoe komt dat?
- Ik ben bang om mijn dromen te volgend, hoe komt dat?
- Ik ben op zoek naar iets dat mijn leven zinvol maakt
- Ik zoek naar iets dat me het gevoel geeft dat mijn leven ertoe doet.
- Ik heb het gevoel dat ik me vaak aanpas aan mijn omgeving en voel me dan als een speelbal waar iedereen tegen aan kan schoppen welke kant het uitgaat.
- Ik heb het gevoel dat ik iets mis in het leven
- Ik ervaar niet echt een bevredigend leven
- Ik zoek naar een doel of een missie voor mijn leven
- Ik heb het gevoel dat mijn leven geen duidelijk doel heeft
- Ik ben opzoek naar wat ik hierachter kan laten wat er echt toe doet
- Ik ben opzoek naar iets waar mijn kinderen verder mee kunnen
Wat wil ik nou echt?
Met mijn werk, relatie en leven? Iedereen worstelt daar weleens mee. Als je twintig bent, dertig, veertig en ook op latere leeftijd. Wat geeft je leven zin en maakt je gelukkig?
Veel mensen hebben geen enkel idee wat hun levensdoel is en dat is zonde. Zonder levensdoel kun je namelijk weinig richting aan je leven geven. De echte passie en bezieling ontbreekt. Met levensdoel ben je veel gelukkiger.
Wil jij voldoening en betekenis voelen van je eigen leven? Dan is Coaching iets voor jou.
Wil je meer voldoening?
Heb jij ook het gevoel dat er meer mogelijk is? Wil jij je levensdoel vervullen, zowel zakelijk als privé? Wil je uit je comfortzone stappen en nieuwe hoogtes ervaren? Wil jij je mensen om je heen inspireren? Wil jij dagelijks bijdragen aan een betere wereld voor jezelf en volgende generaties? Als je een van bovenstaande vragen bevestigend hebt beantwoord heb je een belangrijke drempel genomen. Je hebt toegegeven dat het beter kan en dat je daarnaar verlangt. Je hoort bij een steeds grotere groep mensen die het leven niet meer over zich heen laten komen, maar die zelf willen bepalen hoe hun ideale leven eruitziet. En dat kan!
Op zoek naar zingeving
Ontbreekt het je aan een levensdoel dan kan het zijn dat je jezelf regelmatig afvraagt wat het nut is van waar je mee bezig bent. Hierdoor kunnen gevoelens van onrust sleur en/of leegte ontstaan.
Mensen denderen vaak maar door in het leven. Als we ons ongemakkelijk voelen of een leegte ervaren, drukken we dat meestal onbewust weg. Maar alleen als je doet wat voor jou zinvol is, kun je bezield leven; dan ervaar je het leven als vol en ben je gelukkig. Dus als je veel onrust, stress of een vaag ongeluk ervaart, zou je daar eigenlijk mee aan de slag moeten.”
Ben jij op zoek naar de essentie van het leven?
Naar dat geen waar jij elke dag jouw bed weer voor uitkomt?
Je levensdoel is het punt waar een aantal aspecten uit leven samenkomen, namelijk datgene waar je van houdt, wat je goed kan, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald wordt. Het is vaak een mix van je passie, je missie, je vak en je roeping. De basis voor het vinden van je levensdoel is meestal een uitgebreide zoektocht naar jezelf.
Kortom zingeving heeft te maken:
- Met zaken die voor ons waarde hebben
- Met zaken die in ons leven betekenis hebben
- Met zaken die een bedoeling of doel hebben
- Met zaken betreffende het innerlijk van de mens (en niet het uiterlijk)
- Vrijheid
Wie zijn keuzes zo bewust mogelijk maakt ervaart een gevoel van vrijheid. Doe je dat niet, dan kun je het gevoel krijgen dat het leven en de omstandigheden de macht hebben en dat het leven je zomaar overkomt. Met andere woorden, dat de omstandigheden bepalen hoe het leven loopt. Dat levert een machteloos gevoel op, dat kan uitmonden in een algeheel gevoel van zinloosheid.
Waarom zijn doelen zo belangrijk?
Doelen geven zin en richting aan het leven. Ook bij tegenslag. Dit zorgt voor meer tevredenheid, geluk en betekenis in je leven. Bij tegenslag zorgt het hebben van doelen ervoor dat je minder snel zult gaan piekeren en je je minder snel zorgen zult gaan maken. Er is namelijk altijd iets positiefs om naar uit te kijken. Iets om je energie en aandacht op te richten. Zo raak je minder snel overspoeld door (bij)zaken die te veel energie en tijd opslurpen. Je kunt het doelen stellen zien als een methode om in alle facetten van je leven voldoening te krijgen.
Een goed doel zorgt ervoor dat je ’s morgens bij het ontwaken enthousiast uit je bed springt.
Naast richting en betekenis maakt het stellen (en bereiken!) van doelen het leven een stuk leuker.
Het geeft veel voldoening en plezier. Voorwaarde is dan wel dat je je doel hoog genoeg stelt: een stuk(je) buiten je comfortzone.
Vijf stappen naar een afstemming tussen levensdoel en carriere
Veel mensen ervaren een kloof of onbalans tussen persoonlijke en professionele leven. Velen ervaren een zeurende frustratie, een groeiend gevoel van ontevredenheid. Verlies van moraal, burn-out en uitputting is vaak het gevolg. Ze verlangen naar een groter gevoel van voldoening, groei en energie.
Je levensdoel, passie, talenten en waarden integreren is een belangrijk oplossing. Dit kan in 5 stappen:
Stap 1. Het herkennen en erkennen van verlies aan werkvreugde en het verlangen dit om te keren.
Stap 2. Het maken van een keuze en commitment met jezelf om dit te gaan veranderen.
Stap 3. Het ontdekken van je levensdoel het nemen van verantwoordelijkheid om dit proces aan te pakken: beslissen wat je wilt doen; het vaststellen van je persoonlijke criteria voor succes; het identificeren van potentiële carrièrepaden; het voeren van onderzoek gesprekken; het kiezen van een carrière pad die afgestemd is op je passie, waarden en talenten;
Stap 4. Het nemen van de leiding over de voortgang van het proces; het verrijken van je huidige baan; jezelf op de markt brengen voor toekomstige banen; het overwinnen van voorspelbare barrières; communiceren met een nieuw bewustzijn.
Stap 5. Het op koers blijven door: zelfbeoordeling, ontwikkeling vaardigheden, onderzoek gesprekken, huidige taakverrijking, belemmeringen, steunmaatregelen, actieplanning
Wat is jouw persoonlijke missie?
Wat jouw leven zinvol maakt, is zeer persoonlijk. Je missie vinden is meestal een soort ontdekkingsreis die stap voor stap vorm krijgt. Je gaat beter in je vel zitten, bent positiever, krijgt meer zelfvertrouwen, voelt je vitaler en blijer. Het leven lacht je toe. Omdat je je eigen koers vaart, bewust kiest, prioriteiten stelt.
Meer plezier in het werk met zingeving
Mensen met een levensdoel hebben in de regel meer plezier in het werk blijkt uit een onderzoek. Maar daarvoor moeten ze wel in hun dagelijkse werk de behoefte aan zingeving concreet kunnen maken. Zingeving wordt een steeds belangrijkere factor in ons werkende leven.
Je levensdoel ontdekken
Volgens mij zijn we allemaal geboren met een levensdoel dat we alleen nog hoeven te ontdekken. Je levensdoel is niet iets dat je hoeft te verzinnen, het bestaat al. Je hoeft het alleen nog te ontdekken, zodat je het leven dat je wilt kunt creëren. Een manier om je levensdoel te ontdekken, is door jezelf vragen te stellen. De antwoorden komen in stilte bij jezelf naar boven. Bij dit proces wil ik je graag helpen.
Relatie doel
Een belangrijke pijler van een duurzame relatie is de mogelijkheid om samen zin te geven aan het leven. Dit wordt ondersteund door onderzoeken naar de gelukkige oudere paren. Succesvolle paren blijken een gedeelde levensvisie te hebben, of een plan over de richting die hun leven zou moeten hebben.
Wanneer beide partners een gemeenschappelijk doel in het leven hebben, is de kans groter om een duurzame liefdesrelatie te ontwikkelen en brengt meer harmonie. Maar wanneer ze enkel emotioneel op elkaar zijn gericht is de kans groot dat er een leegte in de relatie gaat ontstaan. Een gemeenschappelijk doel draagt bij aan een veilige duurzame relatie. Zeker als dit wordt gecombineerd met emotionele intimiteit.( lees hierover meer in andere blogs over de betekenis van empathie en compassie in liefdesrelaties heartconnection.nl)
Een relatiedoel is een verklaring opgesteld en overeengekomen door de beide partners waarin hun principes, doelen en waarden staan die hun begeleid bij hun gezamenlijke levensreis. Wanneer je een relatiedoel koestert, voedt het je relatie op een krachtige manier. Uit onderzoek naar duizenden succesvolle koppels blijkt dat degenen die het meest verbonden zijn manieren hebben ontwikkeld om meer betekenis in hun relatie te cultiveren. Het proces van het bespreken van een relatiedoel is op zichzelf al een verdieping en versterking van de relatie naar meer verbondenheid en emotionele veiligheid.
Waarom maakt compassie je leven zinvol?
Een leven van betekenis is er een die gericht is op compassie voor anderen en het verlangen om daarin verbetering in te brengen. Als in een relatie dit gecultiveerd krijgt elke partner, relatie en gezin als geheel meer betekenis en inhoud.
Daarom is compassie een van de belangrijke aspecten van een zinvol leven. Lijden zie je overal om je heen. Bij jezelf, relatie, gezin, buurt, werk en samenleving. We worden ziek, oud en gaan dood, mensen stellen ons teleur, we maken fouten naar anderen en doen dingen waar we later spijt van hebben.
Dit is de aard van mens zijn. Maar wanneer we ons leven met compassie leven, kunnen we ons eigen leed en dat van anderen omarmen met een gevoel van vriendelijke, zorgzaamheid en aanwezige verbondenheid. We hoeven er niet naar te streven om perfect te zijn of proberen pijn in ons leven te vermijden. Pijn is een onderdeel van het leven.
Het enige wat we moeten doen is de pijn omarmen van jezelf en die van anderen. We zullen dan het geheim ontdekken om een echt zinvol leven te leiden door het gevoel van verbondenheid met anderen te vergroten.
Onderzoekers hebben ontdekt dat een compassievolle levensstijl de gezondheid verbetert en de levensduur verlengt van jou en de ander. Mensen die zich meer verbonden voelen met anderen hebben een lagere mate van angst en depressie. Bovendien tonen onderzoeken aan dat ze ook een hoger zelfbeeld hebben, meer empathisch zijn voor anderen, meer vertrouwen en coöperatief zijn en als gevolg daarvan staan ze meer open om samen te werken. Sociale verbondenheid genereert daarom een positieve feedback lus van sociaal, emotioneel en fysiek welzijn
Stappenplan en kernvragen om je authentieke levensdoel te ontdekken
Heart Connection heeft 8 stappen ontwikkeld die je meer duidelijkheid kunnen geven over je levensdoel. Wij kwamen hierop vanuit onze eigen ervaringen en door het lezen van vele boeken over hoe je je droom kunt waarmaken. Het is een vliegroute geworden die je meeneemt op een reis.
- Wat maakt je verdrietig, doet je hart breken en motiveert je om hierin verandering te brengen en in actie te komen? Voor wie zou ik alles doen? Wie wil ik inspireren om hun leven te verbeteren?
- Wat(en wanneer)maakt je blij, gelukkig en doet je spontaan zingen?
- Wat zijn je essentiële levensbehoeften(zie bijlage)
- Gezien je talenten, passies en waarden. Hoe en waar kun je deze bronnen gebruiken om het verschil te maken of te helpen of bij te dragen? (als het gaat om mensen, familie, organisatie, milieu, planeet, enz.)Dus hoe kan ik helpen?
- Stel dat alles mogelijk is wat zou jij doen om de wereld een stukje mooier te maken. Mijn belangrijkste toekomstige bijdrage aan anderen zal zijn ..
- Stel je bent nu 90 jaar oud, zittend op een schommelstoel buiten uw veranda; je kunt het voelen van de wind van de lente voorzichtig voelen tegen je gezicht. Je voelt je gelukkig en blij met het prachtige leven dat je hebt gehad. Terugkijkend op je leven en alles wat je hebt bereikt en verworven en alle relaties die je hebt ontwikkeld. Hoe wil jij terug kijken op jouw leven?Wat heb je gedaan? Welke personen zijn belangrijk in je leven?
- Hoe wil je herinnert blijven bij mensen als je er niet meer bent. Hoe wil je voortleven bij je partner, familie, vrienden en kennissen. Hoe wil je dat er over je wordt gepraat tijdens jouw begrafenis. Hoe wil je dat mensen aan jou terugdenken (eigenschappen, karakter, et cetera)? Wat wil je doorgeven aan anderen, betekenen voor anderen?
- Ik zal vreugde vinden in mijn persoonlijke leven door ... en Ik zal genieten van mijn werk door werk te vinden waar ik kan ...
Het levensdoel ontwikkelingsplan
Je gaat in een aantal coaching sessies een plan maken voor jouw levensdoel waarin je concreet, net als in een businessplan, gaat beschrijven wat je nu echt wilt en hoe je dit gaat bereiken, stap voor stap. Je krijgt inzicht in welke vaardigheden je reeds bezit en welke je nog nodig hebt om je leven zodanig vorm te geven zodat je jouw droom kunt gaan verwezenlijken.
Ben jij niet tevreden met het leven dat je nu leidt? Heb je behoefte aan begeleiding en ondersteuning om jouw levensdoel te ontdekken? Wacht dan niet langer en meld je nu aan voor ons begeleidingstraject.
Voorbeelden van levensdoelen
Oprah Winfrey:
"Een leraar zijn. En bekend te staan om het inspireren van mensen om meer te zijn dan ze dachten dat ze zouden kunnen zijn”
Elon Musk:
"Als iets belangrijk genoeg is, moet je het proberen. Zelfs als het waarschijnlijke resultaat mislukt. "
Malala Yousafzai:
Deze jonge Nobelprijswinnaar en activiste zei:
"Ik wil mensen dienen. En ik wil dat elk meisje, elk kind wordt opgevoed en de kans krijgt om naar school te gaan"
Sir Richard Branson, oprichter van Virgin Group:
“Plezier hebben op [mijn] reis door het leven en leren van [mijn] fouten”
Maak nu meteen afspraak voor gratis Kennismakingsgesprek
Soms is een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.
Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.
Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek
Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.
Aarzel niet om contact op te nemen.
Heart Connection