In iedere relatie komen weleens irritaties, ruzies en onenigheid voor. Heel normaal en het hoeft helemaal niet te betekenen dat je relatie slecht is of uitzichtloos. Maar wat te doen  bij een negatief patroon die zich maar herhaald en herhaald? Heeft dan je liefdesrelatie mogelijk een nieuwe impuls nodig om weer dichter bij elkaar te komen?

Wanneer onze partner niet emotioneel beschikbaar is

In de loop van de jaren kan de verbinding soms minder voelbaar worden. Soms lukt het erover te praten en elkaar weer te bereiken. Maar soms lijkt dat niet goed te lukken. Omdat je bang bent dat er ruzies ontstaan die het erger te maken. Of omdat je niet meer zeker weet of je partner wel wil praten over wat jou bezighoudt. Of omdat er iets heel pijnlijks is gebeurd in jullie relatie en de keren dat je daarover hebt proberen te praten, het helemaal anders liep dan je had gehoopt. Het kan lijken alsof je een verschillende taal spreekt en je elkaar niet meer kunt begrijpen of bereiken. Dan wordt de relatie een onveilig plek waar je je onzeker gaat voelen. Wanneer onze partner emotioneel niet beschikbaar is, of als we verwikkeld zijn in een felle ruzie, voelen we ons minder veilig bij elkaar.

In een stabiele relatie weten we dat zo’n dipje vanzelf wel weer overgaat. Maar als de relatie al langer niet zo goed is of als de ruzie heel heftig is, voelen we paniek en daarbij hoort een primitieve vecht-of-vlucht- reactie.

Het is niet meer een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn en je helemaal thuis voelt. Waar je je kunt ontspannen. Jullie hebben het daarom nu zwaar samen. Bijna ondraaglijk zwaar. En je twijfelt of jullie relatie dit kan doorstaan. Dit kan verdrietig aanvoelen, eenzaam, wanhopig of paniekerig als je partner emotioneel niet meer bereikbaar is.

Emotioneel isolement kan traumatiserend zijn. Wij hebben een diepe angst om van een ander te worden gescheiden, om niet verbonden te zijn. Het is een overlevingsreactie die we in onze evolutie hebben geleerd.

Wat kunnen signalen zijn van relatieproblemen:

  • Jullie voelen je eenzaam in de relatie?
  • Jullie zijn bang elkaar kwijt te raken?
  • Één van jullie is vreemdgegaan of staat hiervoor open;
  • Jullie begrijpen elkaar niet meer en maken elkaar steeds meer verwijten;
  • Je gaat je steeds meer ergeren;
  • Je bent niet graag meer thuis;
  • Je raakt misschien verslaafd aan drank of gokken;
  • Je krijgt last van een depressie of andere psychische problemen;
  • Er is sprake van verlies van wederzijdse genegenheid en/of begrip;
  • Jullie lijken steeds verder uit elkaar te groeien.

Als je door relatieproblemen blijft tobben, kun je op den duur ook fysieke klachten krijgen zoals hoge bloeddruk, hartkloppingen, lage weerstand, hoofdpijn en geen eetlust of juist overmatig eten.

Als je merkt dat je steeds in dezelfde conflicten verzeild raakt, hier moeilijk over kunt praten en er niet goed uitkomt, is het goed om hulp in te roepen van een ervaren relatietherapeut.

Het goede nieuws van EFT is dat je je opnieuw kunt hechten aan je partner, hoe slecht de relatie er soms ook voorstaat. Je betrokkenheid en verbondenheid kun je namelijk vergroten.

Wat is de basis van een intieme relatie?

Ieder mens heeft behoefte aan geborgenheid, bij de ander terecht kunnen met kwetsbaarheden zoals je angst om verlaten te worden, bang niet de moeite waard te zijn, bang om het fout te doen, bekritiseerd, afgewezen of te gekwetst te worden. We gaan die emoties ontdekken, want er ligt vaak ineffectief gedrag overheen waardoor jullie elkaar niet kunnen bereiken. Je zult merken dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met de behoefte naar onderling contact.

Waarom stap je als relatie in een negatief patroon?

Partners stappen in het negatieve patroon op een moment dat ze voelen dat de verbondenheid tussen henzelf en hun geliefde wordt bedreigd. Meestal is dat omdat ze zich afgewezen voelen of bang zijn dat de ander niet meer van hen houdt. Die angst durven of kunnen ze niet te uiten omdat ze zich niet meer veilig voelen of denken dat het zwak is je kwetsbaarheid te tonen. Ze denken dat de ander hen vanwege die zwakte zal afwijzen of er misbruik van zal maken. Vaak zit deze diepere angst dan ook verstopt achter boosheid of afstandelijkheid. Doorbreken van het patroon vereist moed.

Wat zijn mogelijke drempels om hulp te vragen?

De drempels om hulp in de vorm van relatietherapie te zoeken lijken heel hoog. De volgende 3 drempels komen het meest voor als het gaat om relatietherapie.

  1. Angst gefaald te hebben

Voor sommige stellen is het moeilijk om aan zichzelf toe te geven dat ze er alleen niet meer uitkomen. In relatietherapie gaan zou hetzelfde zijn als toegeven dat zij in hun relatie gefaald hebben.  Deze angst, het gevoel het niet goed gedaan te hebben overheerst. Uit schaamte willen ze het liefst de situatie stilhouden… voor zichzelf, voor de kinderen en voor de familie. Helaas leidt dit tot nog meer spanningen in de relatie.

  1. Inbreuk op de privacy

Voor sommige stellen voelt het vreemd en ongemakkelijk om in relatietherapie te gaan. Immers, de vuile was van jullie relatie buiten hangen doe je niet bij iedereen. Dat is begrijpelijk. Er dient een vertrouwensband te zijn met de persoon waarmee de persoonlijke en intieme zaken van de relatie besproken worden.

  1. Twijfel aan het nut

Het kan ook voorkomen dat er getwijfeld wordt aan het nut van relatietherapie. Het argument dat hierbij vaak wordt gebruikt is: “Wat kan een relatietherapeut voor ons doen dat we zelf niet kunnen? ”

Neem samen de drempels weg die jullie relatiegeluk in de weg staan

Hoe gaan we van start?

Hebben jullie nog vragen of willen jullie onderzoeken of het iets voor jullie is dan kan dat met een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek/

Eerst vragen jullie een gratis kennismakingsgesprek aan van ongeveer 90 minuten. We maken dan een afspraak voor het gesprek. Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt.

Het doel van dit gesprek is om jullie beiden aan het woord te laten komen zodat jullie beiden kunnen zeggen wat er volgens jullie speelt.

Tijdens dit gesprek besluiten we in gezamenlijk overleg of we aan het EFT-relatietherapie traject gaan beginnen. Mocht dat zo zijn dan maken we een afspraken voor het vervolg.

 

Van emotioneel isolement naar nieuwe intieme verbondenheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *