De 4 hechtingsstijlen en hoe ze jou beïnvloeden
We worden allemaal geboren als hulpeloze kleine wezens die voor alles afhankelijk zijn van onze verzorgers . Menselijke baby’s zijn kwetsbare wezens die afhankelijk zijn van anderen om ze te voeden, veilig te houden, te troosten … eigenlijk alles.
Baby’s van wie de verzorgers regelmatig kunnen worden vertrouwd voor troost en toegewijde aandacht, hebben later doorgaans stabielere relaties. Baby’s van wie de verzorgers minder attent zijn, hebben als volwassene waarschijnlijk meer moeite met het vormen van gezonde relaties.
Je hechtingsstijl vanaf je kindertijd kan je relaties met anderen beïnvloeden. Maar als mensen zijn we complexe wezens. Er spelen ook veel andere factoren mee. We hebben allemaal meerdere ervaringen die ons vermogen om gezonde relaties te vormen in de loop van de tijd beïnvloeden.”
De vier hechtingsstijlen:
- Veilige hechting : Baby’s raken overstuur als hun ouder weggaat, maar worden getroost als hun ouder terugkomt.
- Angstige hechting : Baby’s raken erg overstuur als hun ouder weggaat en zijn moeilijk te troosten als ze terugkomen.
- Vermijdende hechting : Baby’s reageerden nauwelijks of helemaal niet als hun ouder wegging of terugkwam.
- Gedesorganiseerde gehechtheid : Baby’s reageerden onregelmatiger of onsamenhangender op het moment dat hun ouder wegging of terugkwam, zoals het stoten van hun hoofd op de grond of ‘verstijven’.
De reactie van de baby op het vertrek en de terugkeer van hun ouders zegt veel over hoe de baby gewend is dat hun verzorger voor hun behoeften zorgt. En die ervaringen als jongeren hebben waarschijnlijk invloed op de manier waarop ze in hun volwassen leven met anderen omgaan.
Baby’s die veilig gehecht zijn, begrijpen dat hun ouder iemand is waar ze op kunnen vertrouwen, dus ze maken zich zorgen als ze weggaan en worden getroost door hun terugkeer. Aan de andere kant maken baby’s die hebben geleerd dat hun ouders niet op hun behoeften zullen letten zich minder zorgen over hun afwezigheid en voelen ze zich minder getroost door hun terugkeer. Ze hebben geleerd dat ze niet op hun verzorgers kunnen vertrouwen om hen te geven wat ze nodig hebben, dus de aanwezigheid (of afwezigheid) van de ouder is niet zo betekenisvol voor hen.
De vier hechtingsstijlen invloeden romantische relaties als volwassene.
Veilige hechtingsstijl
Veilige hechting is waar we allemaal naar streven. Baby’s die een veilige hechting vormen met hun primaire verzorger, hebben meer kans om volwassenen te worden die vol vertrouwen gezonde relaties met anderen nastreven en zelf betrouwbare en liefdevolle partners zijn.
Hoe ontstaat het?
Baby’s vormen veilige gehechtheden wanneer hun verzorgers consequent de fysieke en emotionele behoeften van een baby vervullen. Baby’s die veilig gehecht zijn, geven de voorkeur aan hun primaire verzorger boven andere mensen en worden gekalmeerd door hun aanwezigheid.
Hoe ziet het eruit in volwassen relaties?
Mensen met een veilige hechtingsstijl zijn gemakkelijker in staat om langdurige en gezonde relaties met anderen aan te gaan. Ze vertrouwen hun partner eerder en zijn emotioneel beschikbaar voor hen.
Een veilige hechtingsstijl betekent niet dat je er vanuit kunt gaan dat je relaties soepel zullen verlopen. Als twee veilig gehechte mensen een relatie hebben, beginnen ze vanuit een betere positie, maar relaties vergen werk voor iedereen, ongeacht je hechtingsstijl.
Angstige hechtingsstijl
Een angstige hechtingsstijl is een vorm van onveilige hechting die ontstaat tussen een baby en een inconsistente verzorger. Vanuit hun perspectief kan de baby niet zeker weten wanneer en of hun ouder emotioneel en fysiek beschikbaar voor hen zal zijn.
Hoe ontstaat het?
Baby’s waarvan de primaire verzorgers niet consistent zijn in het vervullen van de behoeften van een baby, hebben meer kans om een angstige gehechtheid te ontwikkelen. Angstig gehechte baby’s leren dat ze misschien wel of niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben, dus ze worden niet gemakkelijk getroost door hun verzorgers.
Hoe ziet het eruit in volwassen relaties?
Een partner met een angstige hechtingsstijl kan worden gezien als “aanhankelijk”, “behoeftig” of niet-vertrouwend. Mensen met een angstige hechtingsstijl kunnen worden verteerd door de bezorgdheid dat hun geliefden hen in de steek zullen laten, en ze kunnen voortdurend op zoek zijn naar de geruststelling dat ze veilig zijn in hun relatie.
Tip voor mensen met een angstige hechtingsstijl: Mensen met een angstige hechtingsstijl kunnen hun partner wegjagen met hun behoeftigheid. Dat kan in toekomstige relaties nog meer gevoelens van onzekerheid creëren.
Mensen met een angstige gehechtheid kunnen profiteren van wat we ‘rituelen van scheiding’ noemen, waarbij de partners overeenkomen dat ze elkaar een kus geven voordat ze de dag uitgaan. Ze zeggen: ‘Ik zie je vanavond.’ Ze sturen overdag een sms om te zeggen dat ze aan elkaar denken. Wat het ook is, ze doen een bewuste poging om te erkennen dat ze weggaan en ook dat ze terug zullen komen. Dat kan een persoon met een angstige gehechtheid helpen om er zeker van te zijn dat hun partner hen niet in de steek zal laten.”
Vermijdende hechtingsstijl
Vermijdende hechting kan lijken op een volwassene die een “lone wolf” is of overdreven zelfvoorzienend. Mensen met een vermijdende hechtingsstijl verdiepen zich waarschijnlijk niet zozeer in emotionele gesprekken, noch met betrekking tot hun eigen gevoelens noch die van anderen. Een vermijdende hechtingsstijl komt vaak voort uit een relatie tussen een primaire verzorger en een baby die gekenmerkt wordt door een gebrek aan emotionele steun of verbinding.
Hoe ontstaat het?
Vermijdende hechting ontstaat het meest waarschijnlijk wanneer een verzorger een baby niet voldoende emotionele steun biedt. De responsiviteit van de verzorger voor de baby eindigt waarschijnlijk met het verzorgen van hun fysieke behoeften, zoals voeden en baden, maar de verzorger biedt niet de emotionele troost die de baby ook nodig heeft. In die omgeving leert de baby om niet op anderen te vertrouwen om voor hun emotionele behoeften te zorgen.
Hoe ziet het eruit in volwassen relaties?
Volwassenen met een vermijdende hechtingsstijl kunnen worden gezien als zelfredzaam en emotioneel op hun hoede. Het is onwaarschijnlijk dat ze emotionele troost zoeken of begrijpen hoe ze hun partner kunnen troosten.
Tip voor mensen met een vermijdende hechtingsstijl: Mensen met een vermijdende hechtingsstijl distantiëren zich vaak van anderen en ervan uitgaan dat anderen hen zullen teleurstellen. Actief je eigen emoties observeren en overwegen hoe je je van anderen terugtrekt, zal veel werk vergen. Maar die inspanning kan een eyeopener zijn om je stijl te begrijpen en te leren anderen toe te laten.
Gedesorganiseerde hechtingsstijl
Ook bekend als angstvermijdende hechting.
Gedesorganiseerde gehechtheid is de meest extreme en minst voorkomende stijl. Mensen met gedesorganiseerde gehechtheid kunnen irrationeel handelen en onvoorspelbaar of intens zijn in hun relaties.
Hoe ontstaat het?
Gedesorganiseerde gehechtheid ontstaat vaak door een bijzonder tumultueuze jeugd — vaak een die gekenmerkt kan worden door angst of trauma. Het komt meestal voort uit een grillige of onsamenhangende relatie met de primaire verzorger van de baby.
Hoe ziet het eruit in volwassen relaties?
Volwassenen met ongeorganiseerde gehechtheden leven waarschijnlijk met psychische stoornissen of persoonlijkheidsstoornissen die hen ervan weerhouden gezonde relaties met anderen te ontwikkelen. Ze hunkeren waarschijnlijk naar hechte relaties, maar duwen anderen weg wanneer ze hen aandacht geven.
Hoe hechtingsstijlen relaties tussen volwassenen beïnvloeden
Jouw hechtingsstijl en de manier waarop deze aansluit bij de stijl van je partner, heeft een grote impact op je vermogen om een gezonde en wederzijds liefdevolle relatie te ontwikkelen.
Uit onderzoek is gebleken dat hechtingsstijlen van invloed kunnen zijn op:
- Communicatie tussen partners.
- Het risico op relationeel geweld .
- Algemene kwaliteit van het huwelijk .
- Uit onderzoek blijkt ook dat uw hechtingsstijl een grote invloed heeft op de hechting die u met uw eigen kinderen ontwikkelt.
We voeden onze kinderen op op de manier waarop we het beste met mensen kunnen omgaan, dus jouw hechtingsstijl kan gemakkelijk worden doorgegeven en herhaald over generaties heen.”
Als je je bewust bent van je hechtingsstijl, is de kans groter dat je er iets aan kunt doen.
Ook het labelen van jezelf of je partner als iemand met een bepaalde hechtingsstijl kan leiden tot een te simpele weergave van het complexe web van interacties dat we als mensen ervaren. Er zijn talloze redenen die verklaren waarom we zijn zoals we zijn. Als je partner soms emotioneel is afgeschermd, is het niet per se nuttig voor jullie beiden om snel de schuld te geven aan een onzekere hechtingsstijl.
Verhouden tot andere mensen is waarschijnlijk het grootste geschenk en de grootste uitdaging in ons leven.
Heart Connection