10 sleutels om de verbinding te verdiepen met je schoonfamilies in een emotioneel veilige sfeer

De loyaliteit die interculturele partners vaak voelen ten opzichte van de eigen cultuur en tradities kan soms moeilijk zijn .  Het kan zelfs voelen als verlies van je identiteit.

Interculturele liefdesrelaties die een diep respect hebben voor elkaar culturen kunnen samen hierin groeien. Het kan echter lastig zijn om elkaar volledig te begrijpen, en dan kunnen er problemen ontstaan.

Interculturele relatietherapie kan stellen helpen om uit hun beperkende culturele identiteit te stappen om naar elkaar met betrokken nieuwsgierigheid te kijken en te streven naar een derde relatiecultuur waarin beide zich comfortabel voelt. Hieronder manieren om dit samen tot stand te brengen.

 Doel: Hoe kunnen we onze beide familieculturen in balans brengen in onze eigen unieke relatie?

Want in een interculturele relatie zijn betekent dat je samen een balans vindt tussen de behoeften van je partner en die van jou.

 1.Verschil tussen collectivistische en individualistische cultuur.

Alle culturen over de hele wereld kunnen worden onderverdeeld in twee groepen collectivisten en individualisten. Deze culturen hebben niet alleen verschillen in geografische positie, maar ook in de manier waarop de leden van de families met elkaar omgaan.

Individualistische westerse culturen, leggen de nadruk op onafhankelijkheid van elke persoon. Elk lid van het gezin is gemotiveerd met individuele verlangens en zal er alles aan doen om ze te bereiken, zelfs als ze het gezin schaden.

Aan de andere kant richten collectivistische culturen zich op familiebehoeften, en vaak wordt er geen rekening gehouden met de behoeften van één enkel lid van het gezin. Ze doen alles, wat het gezin als geheel ten goede komt.

Mensen uit individualistische culturen denken dat hun interactie met schoonfamilie uit de collectivistische cultuur niets meer zal zijn dan zeldzame bezoeken.

Maar de verwachtingen van de collectivistische schoonfamilie zal maar in de richting gaan om bij jullie te wonen, of jullie zullen bij hen wonen, of jullie zullen elkaar heel vaak bezoeken.

Geen van deze twee benaderingen is verkeerd of goed, ze zijn gewoon verschillend. En iemand uit de individualistische cultuur in een collectivistische familie laten leven, zal grote misverstanden veroorzaken. Alles kan echter worden veranderd, als je dat wilt.

Besluit om in vrede om te gaan met elk lid van de familie van je partner.  Zelfs als je schoonfamilie uit een andere cultuur komt en je niet altijd begrijpt waarom ze zich zo gedragen..

Constante ruzies met je schoonfamilie zullen jullie niet helpen, en op deze manier kun je ook je partner van je afkeren.

2.Elke partner moet zich gehoord voelen

Een van de belangrijkste aspecten van elke relatie is dat elke partner zich “gehoord” moet voelen. Dit kan ingewikkelder zijn voor interculturele stellen.

Dit is de reden waarom je een behoorlijke hoeveelheid tijd moet besteden om ervoor te zorgen dat je partner je “hoort” en begrijpt wat je nodig hebt en wat je wilt.

Je moet er niet als vanzelfsprekend aannemen dat je partner je behoeften kent. Je moet daarom altijd je ervaringen en emoties delen om er zeker van te zijn dat jullie allebei een situatie van elkaar begrepen hebben.

Laat je partner weten wanneer je je ongemakkelijk voelt.

Er kunnen momenten zijn dat je moeite hebt met het omgaan met je schoonfamilie. Als je je niet op je gemak voelt met wat je schoonouders doen, moet je het aan je partner vertellen en er niet van uitgaan dat hij of zij het weet.

Confronteer je schoonfamilie niet in je eentje rechtstreeks. Stem je ongemak af met je partner.

3.Met eens dubbele perspectief leren kijken:

  1. Vanuit het perspectief van je eigen cultuur (je eigen normen en waarden kennen) en
  2. Vanuit het perspectief van de cultuur van je partner (de normen en waarden van de ander leren).

Door deze aspecten te kennen, is het mogelijk om elkaars familiecultuur te begrijpen. Daardoor is het mogelijkheid om te voorkomen: zien, ervaren en interpreteren alleen vanuit je eigen perspectief en je partner negeren.

Familiecultuur heeft een verborgen aspect zoals emoties, geloof, gevoel en perceptie. Deze verborgen aspecten van cultuur spelen een grote rol in de communicatie. Wanneer je vanuit een dubbel perspectief handelt (waarneembaar en onzichtbaar), is de kans op misverstanden kleiner.

4.Betrokken nieuwsgierige houding in je relatie

  • Nieuwsgierigheid is een sterk verlangen om iets te leren of meer ergens over te weten.
  • Betrokken nieuwsgierigheid is een diepe interesse wat er in je partner omgaat en je daarvoor willen openstellen.
  • Nieuwsgierigheid moedigt positiviteit, betrokkenheid en verbinding aan.

Nieuwsgierigheid benaderd elke ontmoeting als een leerling in plaats van een wetende mindset. Een leerhouding is gericht op het ontdekken van het nieuwe. Nieuwsgierigheid stimuleert reflectie, empathie, verbinding en (cultureel) leren. Daarentegen is een oordelende mindset kritisch en defensief is. In een liefdesrelatie is nieuwsgierigheid ook heel belangrijk om samen de ontdekkingstocht te bewandelen en betrokken en verbonden bij elkaar te blijven. Wees nieuwsgierig en open-mind.

  • Door te luisteren: let op verbale expressie en non-verbale signalen.
  • Door te praten: vermijdt algemeenheden en stereotyperingen.
  • Door vragen te stellen: vermijdt suggestieve vragen.

5.Familiebezoek en ervaring delen

Je zult je realiseren dat je veel meer over je partner kunt begrijpen door de familie van je partner ontmoeten dan met duizend gesprekken. Je krijgt de kans om de familie in actie te zien die je partner heeft opgevoed en hebt de ervaring ondergedompeld te worden in de cultuur van de ander. Dit is een goed moment om te leren over:

  • Hoe worden beslissingen genomen (en wie neemt ze),
  • Hoe verhouden familieleden zich tot elkaar,
  • Hoe worden mannelijke en vrouwelijke rollen gedefinieerd,
  • Hoe worden de partners van broers en zussen verwelkomt
  • Hoe wordt er liefde en genegenheid uitgedrukt,
  • Hoe wordt er met emoties en persoonlijke behoeften omgegaan
  • Hoe worden argumenten behandeld,
  • Hoe worden kinderen gestraft,
  • Hoe wordt er respect getoond

6.Hoe voelt elke partner zich met de nieuwe familie van de partner

Geef elkaar de ruimte om over:

  • Je emoties en positieve behoeften,
  • Verwachtingen en
  • Ervaringen,

7.Bespreek de positieve en negatieve kanten van de twee familieculturen en kies samen welke aspecten het beste bij jullie relatie past. 

  • Praat met je partner over de mogelijke zwakke en sterke punten van je eigen familiecultuur.
  • Bepaal welke aspecten van beide culturen jullie relatie/gezin die jullie aan het bouwen zijn kunnen verbeteren.

8.Creëer de derde unieke cultuur van jullie samen

Nadat je elkaars morele kompas hebt onderzocht en geaccepteerd, maak je een compromis en creëren jullie een mix van familiewaarden die jullie samen vooruit helpen en ondersteunen wat jullie willen. Zoek naar familie waarden die universeel zijn als basis van jullie relatie zoals: liefde, medeleven, respect, samenwerken, toewijding, eerlijkheid, openheid enz.

Observeer en probeer de verschillende manieren om de familie van je partner te respecteren. Jij en je partner kunnen een derde cultuur creëren, waar je een aantal van elkaars culturele waarden, familietradities en rituelen combineert.

De bereidheid om dit te doen zal helpen om dit een soepel proces te maken. Wees avontuurlijk en klaar om nieuwe dingen te proberen. Dit kan leerzaam en leuk zijn. Je maakt als relatie een nieuwe stap en naar een tolerantere samenleving.

9.Zoek een ouderschapsmiddenweg

Het opvoeden van kinderen is een onderwerp dat vaak te laat wordt besproken in interculturele relaties en onderzoek suggereert dat het een van de belangrijkste problemen is in een interculturele relatie.

We komen allemaal met veel bagage en ideeën over hoe kinderen “moeten” worden opgevoed. Onvermijdelijk zullen er verschillen zijn die een relatie sterk kunnen beïnvloeden.

De sleutel is om het opvoeden van kinderen en familiewaarden te bespreken voordat je kinderen krijgt, zodat je weet of je een middenweg kunt vinden.

10.Win-win samenwerking

Pas je aan elkaars familieculturen aan door middel van compromissen en het kwetsbaar delen van je positieve behoeften Daar is bescheidenheid en moed voor nodig. Het vereist ook de bereidheid om sommige van je verlangens op te geven om aan de behoeften van de andere persoon te voldoen. Luister naar elkaar voordat je verschillen, problemen en oplossingen identificeert. Jullie beiden hebben evenveel invloed in jullie relatie.

Tenslotte: Wees geduldig terwijl je partner zich inspant om, om te gaan met jouw familiecultuur.  

Waardeer elke kleine stap die je samen maken in het integratieproces

Herken je aspecten hiervan in je eigen relatie en wil je begeleiding (individueel of als relatie) om hier beter mee om te gaan?

  • Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig.
  • Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.
  • De eerste stap is om te erkennen dat je die behoefte hebt
  • Als je hierbij ondersteuning wil, vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.
  • Klik op onderstaande icoon voor de gegevens

Heart Connection: Peter van der Ven en Lilia van der Ven-Rayos

Gratis kennismaking en verkenning hulpvraag

 

Hoe kun je als intercultureel stel positief omgaan met schoonfamilies?