Interview met Peter van der Ven, oprichter Heart Connection,  met het Algemeen Dagblad (AD) Tekst: Suus Ruis

‘Van vriendschap krijg je zelfvertrouwen’

Volgens de Griekse filosoof Aristoteles is de mens een sociaal wezen dat alleen in contact met anderen gelukkig kan zijn. Relatietherapeut en vriendschapscoach Peter van der Ven onderschrijft het belang van hechte vriendschappen en legt uit hoe je die moet initiëren en onderhouden.

Waarom is vriendschap belangrijk?

,,Vriendschap heeft een positieve invloed op je lichamelijke en psychische gezondheid. Je voelt je gesteund door de waardering van een ander, je krijgt meer zelfvertrouwen en durft meer initiatief te nemen om bijvoorbeeld beter contact te krijgen met collega’s. Ook kan stress afnemen. Daarnaast heeft vriendschap invloed op je levensverwachting; mensen met goede vrienden voelen zich fitter en hun geest blijft levendiger. Vriendschap helpt dus eigenlijk indirect tegen dementie.’’

Is iedere vriendschap anders?

,,Je zou denken van wel. Maar ik onderscheid twee soorten vriendschap: de emotionele, diepe vriendschap, waarin je je kwetsbaar durft op te stellen en deelt wat er in je omgaat, en de sociale vriendschap, waarbij je vooral samen dingen onderneemt. Deze is iets oppervlakkiger. Mannen gaan bijvoorbeeld graag samen voetbal kijken en zijn dan intens gelukkig. Vrouwen hebben vaak emotionele vriendschappen. Alles is okee, als je je maar verbonden voelt.’’

Hoe houd je een vriendschap goed?

,,Laat merken dat je het fijn vindt elkaar te zien, te spreken en samen leuke dingen te doen. Als er irritaties komen, gaat het vaak om hetzelfde: er ontstaat het patroon dat de een bezorgd is over de vriendschap en de ander trekt zich terug, want die vindt het eng om over emoties te praten. Allebei moeten ze iets veranderen.

Erken in ieder geval altijd elkaars emotie. Ga er niet tegenin of ontken deze niet, al komt het nog zo onredelijk over. Het gaat om de kwetsbaarheid die eronder ligt. Vrienden die in staat zijn deze kwetsbaarheden te bespreken en elkaar te vergeven, zijn voor het leven.’’

Wat moet je doen als je voelt dat de vriendschap verandert?

,,Ik hoor vaak: ‘we zijn uit elkaar gegroeid’, maar als je dieper gaat kijken zijn er emotionele problemen die lastig zijn geworden om te bespreken. Net als in een liefdesrelatie, worden er in een vriendschap fouten gemaakt. Het gaat altijd om empathie tonen voor de pijn die de ander is aangedaan. Zeg: ‘ik merk dat je boos bent, vertel me waarom’. Reik je hand naar de ander, verplaats je in hem of haar. Vaak wil de één meer contact dan de ander, voelt hij zich niet gezien of is hij onzeker over iets. Wat niet betekent dat het altijd weer goed komt. Tijdens je leven verlies je vrienden en er komen nieuwe bij. Je moet niet krampachtig vast willen houden aan een vriendschap die je geen voldoening geeft of weinig betekenis geeft. Dat is geen schande, het hoort bij het leven. Het kan zijn dat de omstandigheden veranderd zijn en daardoor de vriendschap op een ander pitje is komen te staan. Een vriendschap kun je altijd herstellen maar daar zijn wel twee mensen voor nodig.”

TIPS

– Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Je kunt beter één of twee hechte vrienden hebben, dan twintig oppervlakkige.

– Pas op met social media. Je denkt misschien dat ze je waardevolle sociale contacten leveren, maar vaak voel je je juist eenzamer als je online al die gezellige groepsfoto’s voorbij ziet komen.

 

– Als je meer vriendschappen wilt en je vindt dat lastig, neem dan kleine stapjes: neem bijvoorbeeld een hond voor aanspraak op straat, of ga om te beginnen op pad met een familielid.

Wil je hulp bij het ontwikkelen of onderhouden van vriendschappen?

Vraag dan snel een gratis kennismakingsgesprek aan van 30 minuten

Vriendschap coaching

Gratis kennismaking en verkenning hulpvraag

 

 

‘Van vriendschap krijg je zelfvertrouwen’