10 sleutels voor een duurzame en diepe vriendschap

Weinig factoren hebben zoveel invloed op ons leven als ons gevoel van verbondenheid met andere mensen. Vriendschap is gebaseerd op een gevoel van nabijheid en behoefte om te delen.Ze verhogen ons zelfvertrouwen en helpen tegen stress. Personen die vriendschappen waarderen voelen zich gelukkiger en gezonder.

Investeren in vriendschappen is daarom altijd belangrijk. Ook al heb je een vaste relatie, gehuwd of heb je kinderen. dan nog zijn vriendschappen belangrijk.

Laat een klein meningsverschil een vriendschap niet kapot maken.Het ontwikkelen van een betrokken en warmhartig gevoel voor vrienden is een bron van geluk en succes in het leven.

Wees wijs

We worden van nature gedreven door eigenbelang. Het is noodzakelijk om te overleven en je eigen leven te leiden. Maar wanneer een vriend te egocentrisch is, hebben ze de neiging om angstig, achterdochtig en boos te zijn. 

Daarom is wijs eigenbelang nodig voor vriendschap en die rekening houd met de belangen van de ander. En echte samenwerking komt voort uit vriendschap,vertrouwen en hartelijkheid. Als je echt bezorgd bent om je vriend is er geen ruimte voor oneerlijkheid of de ander alleen gebruiken voor je eigenbelang. In plaats daarvan kun je naar je vriend eerlijk en transparant zijn.

Hieronder worden de 10 sleutels van een echte vriendschap aangegeven. Probeer je af te vragen welke sleutels je nog kan verbeteren in je vriendschappen. Als je daarbij hulp nodig hebt, neem dan contact op met Heart Connection.

Hartelijkheid

Een van de meest waardevolle sleutels is in vriendschappen is hartelijkheid. Het geeft een vriendschap gemoedsrust en een innerlijke kracht van vertrouwen. Het vermindert het gevoel van achterdocht en wantrouwen. Vriendschap benaderen vanuit de houding: “Wat kan ik hieruit halen?” of “Wat levert mij dit op?’’ kan schadelijk zijn voor de vriendschap.

Inspanning

Waardevolle vriendschappen vragen veel inspanning en kracht. Maar acceptatie, balans en ondersteuning kan je gezondheid en geluk aanzienlijk verbeteren. Je hoeft elkaar niet wekelijks te zien, maar probeer je vriendschappen te onderhouden en tijd vrij te maken voor elkaar.

Medeleven

Vriendschap vraagt innerlijke waarden als tevredenheid, geduld en compassie. En medeleven is de sleutel tot het onderhouden van vriendschap. Medeleven vergroot het zelfvertrouwen omdat een kalmte zorgt voor helderheid. Boosheid vervormd je waarneming en zie je niet de verschillende aspecten van de realiteit Een rustige geest geeft je een breder en realistischer beeld.

Betrokkenheid

Echte vriendschap is gebaseerd op betrokkenheid. Hoe meer je bezorgd en betrokken bent over het welzijn van je vrienden, hoe meer je een echte vriend bent. Vriendschap is afhankelijk van het onderlinge vertrouwen en vertrouwen hangt af van een sterk gevoel van zorgzaamheid en welzijn voor elkaar.

Eerlijk

Vriendschappen hebben veel invloed op ons, want een vriend leren kennen is gelijktijdig ook jezelf leren kennen.Betrokken eerlijkheid maakt een vriendschap warm en hartelijk. Een vriendschap waarin enkel positieve dingen besproken worden en complimentjes gegeven worden, is geen diepgaande en betrokken vriendschap. Iedereen maakt fouten en heeft zwakke kanten. Het is belangrijk om je beste vriend(in) op een vriendelijke empathische manier te wijzen op zijn of haar verbeterpunten. Een goede vriend die op je fouten en zwakheden durft te wijzen heeft het goede met je voor.

Gratis kennismakingsgesprek

Samen dingen doen

Als je samen dingen onderneemt die plezier opleveren draagt niet alleen bij aan gezelligheid als jullie bij elkaar zijn, maar ook aan een sterkere band. Zo creëer je immers ook weer herinneringen waar jullie later nog om kunnen lachen. Ook goede gesprekken horen hier natuurlijk bij, zelfs als ze niet altijd even vrolijk zijn.

Klaarstaan en aanwezig in moeilijke tijden

Voor elkaar klaarstaan, of in ieder geval het gevoel hebben dat je altijd bij de ander terecht kunt voor hulp, informatie en advies.Misschien heb je niet altijd zin of energie om je vriend(in) te gaan oppeppen als hij of zij down is, maar een echte vriend is er in goede én slechte tijden. Soms kan gewoon een telefoontje al heel veel deugd doen.

Aanvoelen

Dit gaat over het aanvoelen van het humeur en de behoeften van elkaar als vrienden. Je vriend weet dat jij niet oordeelt en niets doorvertelt.

Vertrouwen

Vriendschap gaat uit van een constante trouw en loyaliteit. Een vriend van wie je weet dat jullie vriendschap waarschijnlijk eindigt bij de minste of geringste ruzie, zul je minder snel dingen toevertrouwen dan een vriend voor je klaarstaat.

Acceptatie

Bij vrienden heb je meestal het gevoel dat je op je gemak voelt. Je weet dat ze je niet zullen veroordelen. In plaats daarvan accepteren ze je, moedigen ze je aan en meestal zijn ze ook nogal meegaand.

Veiligheid

Een beetje aansluitend op het vorige punt: ‘emotionele veiligheid’, gaat over het comfort en het zelfvertrouwen dat je je vrienden geeft en ontvangt. Dat je de emoties van je vriend erken.Echte vrienden praten niet achter elkaars rug. Een echte vriendschap is gebaseerd op een diep vertrouwen. Wie dat vertrouwen schaadt, is geen echte vriend. 

Sommige vrienden heb je voor het leven, maar helaas zul je ook vrienden verliezen en dat is geen ramp. Als een vriendschap ten einde loopt, probeer het dan positief te houden. Vervaagde vriendschappen kunnen bovendien later weer opbloeien. Bewaar de contactgegevens dus en neem in de toekomst een keertje contact met ze op. Wie weet sta jij of je vriend dan weer heel anders in het leven.

Vriendschap coaching

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265

 

Hoe creëer je een vriendschap die dichtbij voelt?
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *