Het zoeken van balans tussen hechten en onthechten

Als je compassie hebt voor je partner kan het soms teveel voor je worden. Voorkom daarom overbelasting door te ontspannen en op verhaal te komen. De kunst van compassie vraagt om aandacht te schenken aan de behoeften van je partner zonder je eigen behoefte te negeren. Het is een leerproces om jezelf te leren troosten.

De balans zoeken tussen veilige emotionele verbondenheid en je daarvan tijdelijk te onthechten is een van de belangrijkste maar ook moeilijkste aspecten van een liefdesrelatie. Maar het oefenen van deze dans van hechten en onthechten terwijl je kwetsbaar blijft, zal jullie liefdesrelatie zeker ten goede komen. Het voorkomt dat je in een chaos van negatieve emoties en gedrag terecht komt. Het kan je beschermen tegen een partner die te veeleisend is, wat jij op dat moment niet aankunt.

 

Compassionele zelfzorg om je compassie te voeden

Compassionele zelfzorg betekent dat je je even terugtrekt om niet te veel gestrest te worden waardoor je de kans loopt dat je snel geïrriteerd gaat reageren. Het is zelfbescherming om te ontspannen en je compassie te voeden. Door compassionele onthechting maak je de keuze om op dat moment niet langer aan de behoeften van je partner te voldoen om gerust gesteld te worden of gekalmeerd.

Het is voor even je emotioneel onthechten van je partner vanuit liefde. Bewust ontkoppelen met liefde. Deze zelfvriendelijkheid houdt in dat je jezelf en je geliefde behandelt met tederheid en begrip in het aangezicht van de pijn en moeilijkheden van je partner. Compassionele zorg kan op dat moment namelijk voor de relatie het beste zijn.

Je kunt zo veel negativiteit voorkomen die gepaard gaat met emotioneel beschikbaar zijn voor je partner. Jezelf losmaken in een romantische relatie, wordt veel gemakkelijker als je beseft dat emoties slechts tijdelijk zijn en als je ontspannen bent er neutraal naar kunt kijken. Zelfacceptatie helpt je om je zwakheden, tekortkomingen en kwetsbaarheden te herkennen en te gebruiken als kansen voor proactieve zelfzorg en het bloeien van je relatie.

Goede compassionele zelfzorg is vooral belangrijk bij het omgaan met situaties met hoge stress, zoals een partner met een depressie of trauma, omdat het je veerkracht en herstel van de stress ondersteunt. Je behoefte is om jezelf emotioneel van de situatie te scheiden om te ontstressen.

Compassionele zelfzorg is niet zelfgericht

Dit is niet zelfgericht, egocentrisch of onverschillig ten opzichte van je partner. Het is juist andersom. Je erkent bij jezelf dat het teveel wordt. Je accepteert jezelf. En je zoekt je ontspanning om je energie op te laden.

Compassionele zelfzorg is heilzaam voor jou, je partner en je liefdesrelatie. Het is jezelf behandelen met vriendelijkheid en begrip. Het is gebalanceerd bewustzijn tussen compassie voor jezelf en voor je geliefde. Het is zelfvriendelijkheid en jezelf behandelen met tederheid en begrip in het aangezicht van de pijn van jou en de pijn van je partner.

Zelfzorg is bewust actie ondernemen om je fysieke, emotionele en mentale welzijn te verbeteren en tevens je relatie. Het is belangrijk om zelfzorg op regelmatige basis aandacht besteden. Het eerste is erkennen dat zelfzorg een constante inspanning vraagt. Als je dat doet, cultiveer het je goede gewoonten die doorwerken naar je relatie.

Er zijn veel manieren om te ontspannen zoals: met kinderen spelen, wandelen, sporten, vriendschap, mediteren, koken, je hobby enzovoort. Compassionele zelfzorg vereist stille tijd voor jezelf om alles los te laten zoals door meditatie en verbinding met de schoonheid van de natuur.

Maak nu meteen afspraak voor een gratis Kennismakingsgesprek

Wil je begeleiding bij het proces waar jij of jullie samen in zitten dat kan.

Soms is ook een professioneel steuntje in de rug nodig om weer uit het dal te klimmen. Wanneer de tijd daarvoor rijp is bepaal je helemaal zelf.

Met een kennismakingsgesprek kun je dit onderzoeken.

Heb je nog vragen of wil je onderzoeken of Heart Connection iets voor je kan betekenen vraag dan naar een gratis kennismakingsgesprek. https://heartconnection.nl/gratis-gesprek

Dit gesprek biedt de gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken en te kijken of het klikt. Het kennismakingsgesprek is bedoeld te onderzoeken waar je hulp bij nodig hebt en of Heart Connection je de juiste hulp kan bieden. Een kennismakingsgesprek duurt een uur tot 1,5 uur.

Aarzel niet om contact op te nemen.

Heart Connection

Peter(PLAM) van der Ven

Lilia(LV) van der Ven-Rayos

LoopbaanCoach & LifeCoach

Relatietherapie & Gezinstherapie

Email:     plamvdven@outlook.com

Website: www.heartconnection.nl

06-51404331 of 070-3960265

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe om te gaan met compassionele zelfzorg in je relatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *