De fases van ruzies stoppen en de verbinding herstellen

Het herstellen van relaties na een ruzie of meningsverschil kan soms moeilijk zijn. Vaak zijn er gekwetste gevoelens. En er zijn vele belemmeringen om een ruzie goed te maken. Hoe vaak wil je na een ruzie met je partner, erkend worden als gelijk hebben? Waardoor je kan makkelijk verstrikt kan raken in wie gelijk heeft en wie er fout zit. Of, wie is ermee begonnen en wie niet. Er zijn twee dingen die echt belangrijk zijn om te overwegen bij het herstellen van verbinding:

 • Hoe jullie beiden de verbinding kunnen herstellen en opnieuw contact maken na een meningsverschil of ruzie
 • En hoe snel het verlies van verbinding wordt hersteld

Alle relaties worden getest met onverwachte verliezen, uitdagingen en frustraties. In dit artikel worden belangrijke inzichten uitgelegd over hoe je de meest lastige onderwerpen met begrip en respect kunt bespreken..

Dit zijn passen die je je eigen kunt maken door te oefenen. Je wordt je steeds meer bewust van de negatieve dans als deze zich voordoet en je krijgt steeds meer controle om te stoppen en samen de verbinding te herstellen.

Hoe kun je negatieve automatische impulsen onder controle krijgen: door te oefenen!

Jullie zullen verschillende fasen doormaken voordat je in staat bent op een goede manier op elkaar te reageren. Als je hierbij ondersteuning nodig hebt kun je contact opnemen met Heart Connection voor een gratis kennismaking. In dit gesprek kunnen we onderzoeken wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Relatievaardigheden samen ontwikkelen

Een van de belangrijkste relatie vaardigheden is hoe je de verbinding met je partner kunt herstellen nádat je een ruzie hebt gehad, groot of weinig. Hoewel je je in het begin ongemakkelijk kan voelen, zul je merken dat de oefening automatischer naarmate je het meer doet. Ruzies kunnen emotionele wonden achterlaten, zelfs wanneer een paar een probleem oplost. Dit is volkomen normaal en vereist praten over of “verwerking”. Vaak gaat het over hoe je met elkaar ruzie maakte, niet waar de ruzie over ging.

Herstel van verbinding is “elke expressie of actie om het verlies van een veilige verbinding te herstellen”. De reden dat ik zoveel van het concept hou, is vanwege dat woord ‘elke’. Het laat veel ruimte voor creativiteit. En omdat elke relatie anders is, kan het vinden van de herstel strategieën die voor jullie werken eigenlijk een uniek spel zijn dat alleen van jullie twee is.

Gebruik deze aanpak als een kans om te leren en te groeien. Ruzies in een relatie kan eigenlijk nuttig zijn wanneer het ertoe leidt dat stellen praten over belangrijke dingen waar ze meestal niet over praten, nieuwe dingen over elkaar leren en nieuwe oplossingen vinden voor oude problemen.  Relaties stagneren wanneer partners rondlopen terwijl ze hun gevoelens wegdrukken of iets doen dat de ander van streek maakt. Duurzame en gezonde relaties praten over dingen die hen dwarszitten en werken samen om oplossingen te vinden die beter voelen voor hen beiden

Met deze aanpak leer je:

 1. Waarom jullie over dezelfde dingen ruzie maken, en hoe je de verbinding na een ruzie kunt herstellen.
 2. Hoe jullie terugkerende problemen binnen je relatie kunt oplossen.
 3. Hoe jullie herstel gesprekken voorzichtig kunt te benaderen, op een manier die specifieke problemen aanpakt.
 4. Hoe jullie samen gevoelens en ervaringen kunt identificeren rond problemen die ruzies veroorzaken, en hoe je ze voorzichtig met je partner kunt bespreken.
 5. Hoe je de kant van je partner beter kunt begrijpen en hoe je je partner kunt open stellen en laten begrijpen waar jij behoefte aan hebt
 6. Hoe de individuele waarden, ideeën en overtuigingen te onderzoeken die van invloed zijn op hoe jij en je partner omgaan met de wereld om je heen.
 7. Meer over je eigen emoties en behoeften over nabijheid

Partners die zich openstellen voor elkaar, kunnen zich beide veilig voelen en meer kwetsbaar zijn in de relatie. Dat verhoogt weer het gevoel van nabijheid. Vind regelmatig tijd om te gaan zitten met je partner en heb een hart-tot-hart gesprek. Breng je wensen en gevoel zo duidelijk en to-the-point mogelijk en vermijd elke beschuldigende taal die het gesprek zou kunnen veranderen in een confrontatie. In plaats daarvan focus op je eigen emoties en behoeften en geef hiervoor ook ruimte voor je partner.

Hieronder worden de fases uitgelegd die je je eigen kunt maken door te oefenen. Je wordt je steeds meer bewust van de negatieve dans als deze zich voordoet en je krijgt steeds meer controle om te stoppen en samen de verbinding te herstellen.

Fase 1: Impulsieve ruzies

Als we reageren op onze partner zonder ons bewust te zijn van hoe we ons voelen, zullen we automatisch en impulsief blijven reageren. Dan verandert er niets en blijf je jezelf en je partner pijn doen in het proces. Je kunt je dan machteloos voelen dat het gebeurt. Dat het je overkomt zonder dat je er invloed op hebt terwijl je dat niet wilt. Het lijkt alsof je naar een film kijkt.

Jullie beide houden er niet van om kwetsbaar te zijn, vooral als je het gevoel hebben dat je diepste gevoelens en behoeften niet gehoord en gerespecteerd zullen worden door je partner.

Fase 2: Na een ruzie alleen voelen

Jullie herkennen niet dat je onderlinge verbinding verliest tot het moment dat je je achteraf alleen voelt. Jullie zijn een beetje in staat het te bespreken, maar blijven vaak steken in boosheid, verwijten en irritatie. Jullie kunnen nog niet goed praten over je eigen gevoelens en de behoeften die voor jou belangrijk zijn. In plaats daarvan blijf je hangen in teleurstelling, woede, frustratie en irritatie. Jullie reageren door te proberen het probleem op te lossen, in plaats van empathisch te luisteren naar elkaars pijn.

Je merkt het als je je emotioneel geactiveerd voelt of juist afgesloten en je bemerkt de emoties en het gedrag van je partner. Je benadert deze uitdaging als team om te herkennen wat er gebeurt en wanneer het gebeurt en onderneemt stappen om het patroon te veranderen.

Fase 3: Je voelt verlies aan verbinding tijdens de ruzie

Je wordt bewust van het moment dat de verbinding wordt verbroken. Zo van: “Hé, wat gebeurt hier?” Het voelt als een moment van verlies zonder dat je controle hebt om het te stoppen. Jullie zijn al beter in staat om de pijn met elkaar te bespreken en te delen.

Fase 4: De dreiging van een ruzie en kunnen stoppen

Samen kunnen jullie stoppen als het dreigt mis te gaan en het bespreken als jullie rustig zijn geworden. Jullie kunnen achteraf de emotionele verbinding herstellen zonder boosheid of de neiging je te verdedigen. Jullie verdiepen je in de redenen voor de manier waarop je je zo gedraagt in de relatie, bijvoorbeeld door vroege hechtingswonden. Jullie erkennen dat geen van jullie je emotionele patronen heeft gekozen – jullie hebben je allebei aangepast aan je vroege omgeving en geleerd hoe je moet overleven. Dat is wat ieder mens doet.

Fase 5: De dreiging van een ruzie omkeren in verbinding

Jullie kunnen meteen open met elkaar delen wat er op dit moment gebeurt zonder de ander aan te vallen of je af te sluiten. Jullie zijn bereikbaar voor elkaar en kunnen je kwetsbaar opstellen, wat resulteert in vreugde en verdieping. Met behulp van ‘Ik-verklaringen’ uit je eigen gevoelens en behoeften die niet werden vervuld, in plaats van uit te dragen wat je partner ‘verkeerd doet’.

Met je nieuwe begrip, empathie en compassie voor je partner, je relatie en jezelf, werk je samen om een nieuw patroon in je relatie te creëren. Je bent je bewust van de manieren waarop jullie struikelen, dus je kiest samen een ander pad. En als jullie per ongeluk terugvallen in de oude manieren, weet je dat je partner je voorzichtig kan herinneren aan de veranderingen die je hebt aangebracht en je kan ondersteunen om weer op de rails te komen.

Het aanpakken van deze dynamiek vereist dat beide partners inzicht hebben in de manieren waarop ze emotioneel worden geactiveerd. Dat betekent dat ieder van jullie zich bewust is van je lichaam en merkt wanneer je je boos, gefrustreerd, verdrietig en over het algemeen geactiveerd begint te voelen.

 

Herken je aspecten hiervan in je eigen relatie en wil je begeleiding om hier (individueel of als relatie)beter mee om te gaan?

 • De eerste stap is om te erkennen dat je die behoefte hebt
 • Wil je hierbij ondersteuning vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan

 

Gratis kennismaking en verkenning hulpvraag

Heart Connection

Individuele-, Relatie- en Gezinstherapie

Peter van der Ven

Lilia van de Ven-Rayos

www.heartconnection.nl

 

Ruzies stoppen in de liefde en de verbinding herstellen